Recept voor vegetarische burger
Deze vegetarische rode bietenburger was één van de eerste recepten op mijn blog en één van de meest gelezen recepten. Niet gek, want het is ook één van de lekkerste recepten die ik ken.
Bietenburger van rauwe bieten
Ik maak mijn bieten burgers met rauwe bieten. Je kunt ook voorgekookte bieten gebruiken, maar die zijn vaak iets vochtiger. Daarom adviseer ik rauwe bieten. Gebruik je toch voorgekookte biet? Laat deze dan goed uitlekken en dep de bietenrasp eventueel nog af met een theedoek.
Hoe rasp je bieten?
Bieten kun je raspen met iederen huis-tuin-en-keuken-rasp. Kijk wel uit voor je vingers, want voordat je het weet rasp je je vingers mee. Ik vind de handrasp persoonlijk best veel gedoe. Daarom gebruik ik zelf altijd de rasp op mijn food processor. Voor deze bieten burgers ga ik voor de fijne rasp stand. Je bent letterlijk binnen een minuut klaar en de bieten zijn keurig geraspt.
Bietenbuger met Griekse yoghurt saus
Maak de burgers helemaal af met een super simpele Griekse yoghurt saus. Deze saus geeft een lekker frisse smaak aan de burger. Gebruik hiervoor de volgende ingrediënten:
- 200 gram griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel olijfolie
- 1 theelepel tijm of fijngehakte verse tijm)
- zout
- peper
Bietenburger met feta
Hou je niet zo van geitenkaas? Je kunt deze bietenburgers ook met feta maken. Dat smaakt ook heerlijk! De burgers smaken dan iets frisser / zuurder dan de geitenkaas variant.
Meer vegetarische burgers
Ik heb al vele heerlijke vegetarische burgers gemaakt. En ik kan nog wel oneindig veel vegetarische burgers maken, maar deze burger is met verse rode bieten is mijn favoriet. Lekker én gezond! Serveer de burger met een lekker glas wijn, gebakken (zoete) aardappels en een salade. Ook voor kinderen zijn burgers vaak een feestelijke maaltijd!
Vegetarische rode bietenburger
Ingrediënten
- 500 gram biet ongeveer 3 stuks
- 150 gram zachte geitenkaas
- 130 gram havermout of havermeel
- 0,5 grote rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 ei
- 1,5 theelepel rozemarijn (of fijngehakte verse rozemarijn)
- zout
- peper
Voor de saus
- 200 gram griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel olijfolie
- 1 theelepel tijm of fijngehakte verse tijm)
- zout
- peper
Voor het broodje
- 6 zachte broodjes naar keuze
- sla
- 0,5 grote rode ui
- olijfolie
Instructies
- Maal de havermout fijn met een blender of keukenmachine. Als je havermeel gebruikt, kun je deze stap overslaan.
- Schil de bieten en rasp ze fijn. Rasp ook de halve rode ui en 2 teentjes knoflook. Ik doe dit in de food processor van de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp.
- Doe het raspmengsel, rozemarijn, havermout en geitenkaas in een kom en voeg naar smaak zout en peper toe. Doe de ei erdoor en kneed tot een mooie bal deeg. Tip: als de burgers te droog zijn, voeg dan extra ei toe. Zijn de burgers te nat, voeg dan extra havermout of broodkruim (panko / paneermeel) toe.
- Vorm nu 6 mooie burgers van je deeg en leg ze 15 minuten in de diepvries of een half uur in de koelkast. Ik leg de burgers op wat klein geknipte velletjes bakpapier, hierdoor plakken ze niet aan elkaar. Door de burgers te koelen voorkom je dat ze uit elkaar vallen bij het bakken.
- Verhit de olie in de pan en bak de burgers op middelhoge stand goudbruin, ongeveer 5 minuten per kant.
- Voor de saus meng je de Griekse yoghurt met een fijngesneden teentje knoflook, tijm, olijfolie, zout en peper.
- Snij de broodjes open en gril de broodjes kort (1-2 minuten) met de open kant naar boven. Snij intussen de andere helft van de rode ui in dunne ringen.
- Beleg je broodjes nu met: sla, een paar uiringen, burger en een flinke klodder saus. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Valt de groenteburger niet in de smaak? Je kunt ervoor kiezen om alle ingrediënten te pureren, dan is er nog wat minder van de groenten te zien.
- Een andere optie is om het broodje te beleggen met groenten die jouw kind wel lekker vindt, bijvoorbeeld komkommer, tomaat en paprika.
Review