De bietenburger is populair

De bietenburger met geitenkaas op Foxilicious.nl is één van mijn meest bezochte recepten. En terecht, vind ik zelf, want het is gewoon een heerlijke burger. Het heeft wat structuur, doordat de bieten rauw geraspt zijn. Daarnaast heeft een een lekkere bietensmaak en de geitenkaas maakt het helemaal af. Enige nadeel van de bietenburger met geitenkaas, is dat niet iedereen van geitenkaas houdt. Daarom heb ik het recept aangepast naar een bietenburger met feta. Net zo lekker!

Bietenburger met feta

Voor deze nieuwe variant heb ik de geitenkaas vervangen door feta. De verhoudingen heb ik hetzelfde gehouden als mijn succesrecept. Qua kruiden kun je zelf kiezen wat je lekker vind. Zowel tijm, als rozemarijn zijn erg lekker bij rode biet. Voor dit recept heb ik tijm gebruikt, maar je kunt dus ook rozemarijn gebruiken.

Perfecte consistentie van een vegaburger

Ik wil niet opscheppen hoor, maar mijn bietenburgers zijn echt perfect qua consistentie. Niet te droog en ook niet te vochtig. Te droog en te vochtig kan er allebei voor zorgen dat burgers uit elkaar vallen in de pan. En dat is jammer. Ik heb een aantal trucjes om ervoor te zorgen dat de burger perfect is qua consistentie.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Allereerst begint het met de juiste verhoudingen qua ingrediënten. Daar hoef je niets meer aan te doen. Ten tweede leg ik mijn burgers altijd een kwartier in de vriezer of een half uur in de koelkast voordat ik ze ga bakken. Dit helpt heel goed om de burgers wat ‘vastheid’ te geven. Het is altijd belangrijk om zelf de consistentie van de burger goed te beoordelen. Ziet hij er heel vochtig uit? Voeg dan wat bloem, havermeel, panko of paneermeel toe. Is de burger erg droog? Voeg dan een klein beetje water of olijfolie toe. Tot slot is het belangrijk om niet te actief in de pan te willen roeren. Laat je burgers 3-4 minuten per kant bakken en laat ze lekker met rust.

Meer recepten voor vega burgers

Ben jij gek op vega burgers? Dan zijn onderstaande burgers ook zeker de moeite waard om te proberen!

Vegan tempeh burger
Tempeh burger. Deze burger is een topper als je een plantaardige broodje burger wilt serveren. De tempeh geeft een lekkere bite en de burger is heerlijk op smaak gemaakt.
Bekijk recept
Linzenburgers met truffel mayonaise
De lekkerste linzenburgers maak je vrij eenvoudig zelf. Met linzen, noten, champignons, wortel en havermout. Beleg de burgers met veldsla, rode kool en (vegan) truffel mayonaise voor de ultieme vegetarische smaaksensatie.
Bekijk recept
Vegan courgetteburgers
De lekkerste vegan burgers maak je natuurlijk zelf. Deze courgetteburger is er zeker één om te proberen. De burger bevat maar liefst 100 gram courgette. Daarnaast is de burger lekker eiwitrijk, door de peas maker stukjes.
Bekijk recept

Rauwe biet of voorgekookte biet?

Dit recept maak je met rauwe bieten. Zo vind ik de burger zelf het lekkerst. Je kunt ook wel voorgekookte bietjes gebruiken. Het nadeel is alleen dat er dan wat van de knapperigheid verloren gaat en dat gekookte bietjes vaak wat vochtiger zijn. Hierdoor heb je de kans dat de bietenburger uit elkaar valt in de pan. Kortom: rauwe bieten zijn het lekkerst voor vega burgers.

Rode biet seizoen

Maar wanneer zijn bieten eigenlijk in het seizoen? In principe zijn bieten het hele jaar door in Nederland verkrijgbaar. Dat heeft twee redenen. Ten eerste hebben we zomer- en winterbieten. De winterbieten zijn verkrijgbaar van oktober tot april. En van mei tot september zijn de Hollandse zomerbieten in de winkels. Ten tweede kun je rauwe bieten, mits goed gekoeld, best even bewaren. Ik laat mijn bieten soms wel een paar maanden in de schuur liggen. Als de bieten geoogst zijn, hoef je ze dus niet direct te consumeren.

Ben je gek op rode biet en vegetarisch eten? Neem dan een kijkje op mijn pagina met rode biet recepten.

Vegetarische rode bietenburger met feta

Vegetarische rode bietenburger met feta: deze bietenburger maak je met rauwe bieten en feta. Eén van de lekkerste vegetarische burgers. Doe de burger op een broodje, met wat sla, rode ui, en de Griekse yoghurt saus en je hebt een geweldige vega burger.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 30 minuten
KeukenFusion
TrefwoordBiet, Feta, Hamburger, Kidsproof, Vegetarisch, Veggie burger
Porties6 burgers

Ingrediënten

  • 130 gram havermout of havermeel
  • 500 gram biet ongeveer 3 stuks
  • 0,5 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram feta
  • 1 ei
  • 1,5 theelepel tijm gedroogd
  • 1,5 theelepel zout
  • peper

Voor de saus

  • 200 gram griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 theelepel tijm gedroogd of vers
  • zout
  • peper

Voor het broodje

  • 6 zachte broodjes naar keuze
  • sla
  • 0,5 grote rode ui
  • olijfolie

Instructies

  • Maal de havermout fijn met een blender of keukenmachine. Als je havermeel gebruikt, kun je deze stap overslaan. 
  • Schil de bieten en rasp ze fijn. Rasp ook de halve rode ui en 2 teentjes knoflook. Ik doe dit in de food processor van de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp
  • Doe de bietenrasp, ui, knoflook, tijm, gemalen havermout en feta in een kom en voeg naar smaak zout en peper toe. Doe de ei erdoor en kneed tot een mooie bal deeg. 
    Tip: als de burgers te droog zijn, voeg dan extra ei toe. Zijn de burgers te nat, voeg dan extra havermout of broodkruim (panko / paneermeel) toe.
  • Vorm nu 6-8mooie burgers van je deeg en leg ze 15 minuten in de diepvries of een half uur in de koelkast.
    Tip: Ik leg de burgers op wat klein geknipte velletjes bakpapier, hierdoor plakken ze niet aan elkaar. Door de burgers te koelen voorkom je dat ze uit elkaar vallen bij het bakken. 
  • Verhit de olie in de pan en bak de burgers op middelhoge stand goudbruin, ongeveer 5 minuten per kant. 
  • Voor de saus meng je de Griekse yoghurt met een fijngesneden teentje knoflook, tijm, olijfolie, zout en peper.
  • Snij de broodjes open en gril de broodjes kort (1-2 minuten) met de open kant naar boven. 
    Snij intussen de andere helft van de rode ui in dunne ringen. 
  • Beleg je broodjes nu met: sla, een paar uiringen, burger en een flinke klodder saus. Eet smakelijk! 

Kidsproof tips

  • Deze bietenburger is vaak even wennen voor kinderen. De smaak is toch anders dan een gewone hamburger. Vaak vinden ze het na een paar hapjes wel lekker, maar dat is natuurlijk  niet bij ieder kind het geval. En dat mag!
  • Maak het extra aantrekklijk voor je kind door het broodje zelf te laten beleggen met groenten die jouw kind wel lekker vindt, bijvoorbeeld komkommer, tomaat en paprika.