Ik wil graag officieel de liefde verklaren aan deze bietenrisotto. Wat een heerlijk vegetarisch gerecht is dit! Ik had al een paar weken verse bietjes in mijn groentenla liggen. Verse bieten vind ik altijd een feestje, maar het was er nog niet van gekomen om er een lekker gerecht mee te maken. Gisteren had ik ze in mijn hand en zag ik ook nog een venkelknol en ineens kwam deze bietenrisotto in mijn hoofd oppoppen.  Dit moest wel een heerlijk herfstrecept worden! En ik kan je vertellen: dat was het ook! Heel simpel, best snel (30 minuten), kleurrijk en super smaakvol! Joppe (3 jr) was erg onder de indruk van de roze kleur van zijn eten en Jolijn (8 maanden) at er een bakje van leeg! Kortom: een ideaal vegetarisch gezinsrecept.

Bietenrisotto met venkel en feta

Deze vegetarische risotto is een feestje op tafel: prachtig paars/roze en vol met verse groenten. De smaak is zacht en romig. Een ideaal vegetarisch recept voor het hele gezin!
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordBiet, Feta, Kidsproof, Risotto, Vegetarisch, Venkel
Porties4 People

Ingrediënten

  • 500 gram biet vers of voorgekookt
  • 300 gram venkel 2 kleine of 1 flinke venkel
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 320 gram risottorijst
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • 100 gram feta
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper
  • 1 handje bladgroen van de venkel

Instructies

  • Gebruik je verse bieten? Schil dan de bieten en maak de venkel schoon. Rasp de bieten en snij de venkel in grove stukken. Ik gebruik een food processor om de bieten te raspen, dat gaat lekker snel. Doe de groente in een pannetje met water en kook gaar. Omdat de biet fijn geraspt is, gaat dit heel snel, maximaal 10 minuten.
    Gebruik je voorgekookte bieten? Snij dan de bieten in grove stukken en zet even apart. Maak de venkel schoon en snij in grove stukken. Kook de venkel in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Pureer de bieten en venkel in een blender met een beetje kookvocht tot een egale massa. Zet even apart.
  • Verwarm een hapjespan en smelt hierin je boter en olijfolie Snij de ui fijn en bak deze in de boter en olijfolie. Voeg de risottorijst na 1 minuut toe en bak deze mee totdat de rijst glazig oogt. Dit duurt ongeveer 2 minuten. 
  • Blus de rijst af met groentebouillon. Zet je pan nu wat lager, op middelhoog vuur. Roer de rijst goed door en schenk steeds wat groente bouillon bij tot deze is opgenomen door de rijst. Blijf roeren en bouillon bijschenken tot de rijst bijna gaar is, hij mag nog een bite hebben. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
    Schenk nu de biet-venkelpuree over de rijst en laat nog even 5 minuten pruttelen tot de rijst al dente is. Roer goed door.
  • Kruimel 3/4 van de feta over de risotto en roer ook de Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
    Garneer met wat bladgroen van de venkel en de rest van de feta.

Kidsproof tips

Extra kidsproof tips
  • Dit recept is al erg kidsproof doordat de groenten zijn gepureerd. Ook het roze/paarse kleurtje is vaak erg aantrekkelijk voor kids. 
  • Lust jouw kind geen feta? Gebruik dan geitenkaas of alleen Parmezaanse kaas
  • Eet jouw baby ook mee? Dit gerecht is ook heel lekker voor baby’s! De bouillonblokjes en feta zijn nog niet zo goed voor de jonge maagjes. Wat je kunt doen, is de bouillonblokjes en feta tot het einde bewaren en de rijst opgieten met heet water. Aan het eind hou je een portie voor jouw baby apart en voeg je de bouillon en feta toe. 

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99