Dit winterseizoen staat voor mij in het teken van experimenteren met boerenkool. Ik hou ontzettend van boerenkool stamppot. Vegetarisch, dat wel, dus zonder spekjes en worst. Dit seizoen wil ik echter ook eens wat anders. Zo heb ik een aantal salades gemaakt met boerenkool en deel ik vandaag het recept voor boerenkool risotto met je. 
Zoals je inmiddels misschien wel weet is risotto een van mijn lievelingsgerechten. Risotto met pompoen, prei, zomerse groenten, mais, spinazie, ik vind het allemaal heerlijk! Dus boerenkool in risotto was voor mij een voor de hand liggend experiment. Het resultaat is heerlijk! Als je je huis binnen komt, ruik je boerenkool stamppot en als je de risotto eet, proef je een heerlijk zachte risotto met een boerenkool smaakje. 

Boerenkool risotto met pecorino

Wil jij ook eens iets anders met boerenkool dan stamppot? Probeer dan eens deze boerenkool risotto! Een heerlijk vegetarisch gerecht. De risotto is lekker smeuïg en de boerenkool geeft een verrassende twist aan deze Italiaanse klassieker. 
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
KeukenFusion, Italiaans
TrefwoordBoerenkool, Boerenkoolstamppot, Risotto, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gram boerenkool gesneden of vers
  • 2 blokjes groenten bouillon
  • 320 gram risottorijst
  • 150 gram champignon
  • 100 gram pecorino
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • gedroogde Italiaanse kruiden

Instructies

  • Snij de ui fijn en bak deze in een scheut olijfolie. Snij (indien je verse boerenkool hebt) de boerenkool fijn en voeg toe aan de ui. Snij de knoflook fijn en roer dit door de boerenkool. Roerbak de boerenkool ongeveer 2 minuten. 
  • Voeg nu de risottrijst toe. Blus af met een flinke scheut bouillon, zodat alles net onder water staat en blijf goed roeren. Als de bouillon verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon tot de risotto gaar is. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  • Snij intussen de champignons fijn en breng bak deze in een andere pan in wat olijfolie gaar. Breng op smaak met zout en peper. Voeg 3/4 van de champignons en de helft van de pecorino kaas toe aan de risotto. Breng de risotto verder op smaak met wat Italiaanse kruiden, zout en peper. 
  • Serveer de risotto met de overige champignons en pecorino. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Niet alle kinderen houden van boerenkool. Veel kinderen zijn er juist gek op, maar die van mij houdt bijvoorbeeld niet van ‘blaadjes’. Zodra ik de blaadjes pureer, heb ik wel kans dat hij het eet. 
  • Je kunt de boerenkool in een aparte pan kort roerbakken met knoflook en vervolgens pureren en toevoegen aan de risotto. 
  • Als je het niet erg vindt om te koken, kun je een apart pannetje risotto maken waarin je bijvoorbeeld wat cherrytomaten toevoegt. 

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99