De boerenkool tijd is weer helemaal aangebroken! Ik had onlangs weer heerlijke verse boerenkool in mijn biologische groententas van Tuinderij de Lijsterbes. In Nederland kennen we eigenlijk maar één gerecht om met boerenkool te maken: stamppot. Zeer geliefd onder kinderen. Heerlijk vind ik zelf. Vies, vindt mijn zoontje van 3. Hij vindt ‘blaadjes niet lekker’, zoals ie het zelf zegt. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar andere recepten met boerenkool. Niet zo zeer voor Joppe, want die eet de blaadjes toch niet, maar meer voor mij en Eric. Er zijn namelijk oneindig veel vegetarische gerechten te maken met boerenkool. Ik heb er voor mezelf een doel van gemaakt om deze herfst/winter te experimenteren met boerenkool. Dit resulteerde onder andere in deze heerlijke salade met boerenkool, gegrilde pompoen, granaatappel, geitenkaas en geroosterde amandelen. Heel simpel, heerlijk voedzaam en super smaakvol! Voor mij een blijvertje als lunch of als salade bijgerecht. Joppe heeft de pompoen en amandelen in een apart bakje gegeten als bijgerecht. Helemaal prima wat mij betreft!
Boerenkoolsalade met gegrilde pompoen, granaatappel, geitenkaas en geroosterde amandelen
Ingrediënten
- 300 gram boerenkool Los of gesneden in een zak
- 200 gram pompoen
- olijfolie
- zout
- (chili)peper
- 100 gram granaatappel
- 75 gram zachte geitenkaas
- 50 gram amandelen
Voor de dressing
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte balsamico azijn
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel mosterd
- zout
- peper
Instructies
- Snij de boerenkool in fijne stukjes, als je losse boerenkool hebt. Verwarm een pan op het vuur en bak de boerenkool 2 minuten in wat olijfolie zodat de boerenkool licht knapperig wordt. NB. je kunt de boerenkool ook rauw in je salade verwerken. Ik vind het zelf lekker om de boerenkool kort op te bakken, maar dat hoeft niet.
- Was de flespompoen (schillen is niet nodig). en snij deze in blokjes van ongeveer 1,5-1,5 cm. Leg de blokjes op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie, zout en wat chilipeper. Bak de pompoen in ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven totdat deze gaar en licht knapperig is.
- Rooster de amandelen in 2-3 minuten in een pan.
- Meng de ingredienten voor de dressing in een bakje.
- Doe de boerenkool in een slakom, met de amandelen en pompoenstukjes. Strooi de granaatappelpitjes en kruimel de geitenkaas erover. Tot slot schenk je de dressing over de salade.
Kidsproof tips
- Mijn zoontje houdt helaas niet van ‘blaadjes’, dus met deze salade maak ik hem niet blij. Voor hem maak ik een apart bakje met wat gegrilde pompoen. Hier voeg ik vaak wat cherrytomaten en komkommer aan toe, zo heeft hij ook zijn eigen salade.
Review