Italiaanse groentestoof

Caponata is een Italiaanse groentestoof uit het zuiden van Italie, Sicilie om precies te zijn. Van origine is het eigenlijk een salade, maar tegenwoordig wordt caponata vaak als stoof bereid.

Welke groente zit er in caponata?

Caponata bestaat traditioneel uit aubergine, tomaat en paprika als basis. Het recept verschilt per Italiaanse regio. Soms wordt er zelfs vis toegevoegd aan de caponata. Ik heb het zelf bij aubergine, tomaat en paprika gehouden, om zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven.

Kappertjes en rozijnen: de smaakmakers in caponata

Er zijn 2 smaakmakers die vaak worden toegevoegd aan caponata. Dat zijn kappertjes en rozijnen. De rozijnen geven een lekker zoete smaak aan de stoof en de kappertjes zorgen juist voor een zuurtje. Hierdoor krijg je als het ware een zoetzure Italiaanse groentestoof.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Caponata: lekker vegetarisch bijgerecht

Caponata kun je koud eten als soort anti pasti salade, of op toast of brood. Maar je kunt het ook serveren als saus voor bij de pasta. Als je de caponata pureert krijg je een soort groentespread die je heel goed als broodbeleg kunt gebruiken.

Caponata met aubergine en paprika

Caponata is een Italiaanse groentestoof met aubergine, paprika en kappertjes. Het heeft een lekker zoetzure smaak en zachte structuur. Eet de caponata met brood of pasta.
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Vocht uittrekken uit aubergine: 15 minuten
Totale tijd: 55 minuten
KeukenItaliaans, Siciliaans
TrefwoordAubergine, Groentestoof, Italiaans, Stoofpotje, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergine
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 paprika
  • 250 gram cherrytomaat
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 4 eetlepels rode wijn azijn
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Optioneel

  • verse Italiaanse kruiden bijvoorbeeld basilicum of oregano
  • ciabatta brood
  • pasta

Instructies

  • Was de aubergine en snij in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Leg de aubergine blokjes in een vergiet en bestrooi met zout. Laat nu minimaal 15 minuten staan, zodat het vocht uit de aubergine kan trekken.
  • Snij de rode ui en knoflook fijn. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Was intussen de paprika en snij in blokjes. Voeg na 3 minuten toe aan de ui en bak ongeveer 5 minuten.
  • Dep het vocht van de aubergine af met een theedoek of keukenpapier. Voeg de aubergine blokjes nu toe aan de pan en bak nog eens 10 minuten.
  • Was de cherrytomaat en halveer de tomaatjes. Voeg toe aan de aubergine. Blus af met de rode wijn azijn. Voeg ook de kappertjes en de rozijnen toe. Breng op smaak met zout en peper.
    Doe de deksel op de pan en laat de groente nog eens 10 minuten stoven op laag vuur. Roer af en toe door. Breng eventueel extra op smaak met zout, peper, wat extra kappertjes of verse Italiaanse kruiden, zoals basilicum of oregano.
  • Serveer met een lekker ciabatta brood of pasta.

Kidsproof tips

  • Ik zal eerlijk zijn: mijn kids vonden dit helemaal niets. De structuur van aubergine vinden ze niet lekker. 
  • Voor kinderen kun je caponata pureren. Je krijgt dan een soort groente spread. Goede kans dat je kind dat wel lekker vindt!