Zero waste recept met rijpe bananen
Als je nog een paar rijpe bananen hebt liggen op de fruitschaal, dan weet je dat het tijd is voor bananenbrood. Weggooien is natuurlijk zonde. Mocht je geen zin hebben in bananenbrood, dan heb ik nog een ander goed no waste recept voor je, namelijk curry met banaan! Deze curry is super makkelijk om te maken en je hebt er geen pakjes en zakjes voor nodig.
Kidsproof vegetarisch recept
De meeste kinderen zijn gek op zoete gerechten. Curry’s doen het vaak heel goed bij kinderen. Zo is mijn curry met ei favoriet hier thuis. Maar ook mijn curry met veel groente doen het goed. Dat komt omdat in die curry fruit zit verwerkt en dat geeft een extra zoete smaak aan de curry. Deze curry met banaan heeft dat ook.
Paksoi of andere groente
Ik vind het wel fijn als er nog wat groente in een gerecht zit. Ik kan het op een of andere manier niet over mijn hart verkrijgen als ik geen groente bij het avondeten binnen krijg. In mijn groentelade lag nog een paksoi, dus die mocht eraan geloven. Maar voel je vooral niet verplicht om de paksoi toe te voegen. Deze curry is ook lekker, of misschien wel nĆ³g lekkerder, met sperziebonen of broccoli!
Vegetarische curry met banaan
Ingrediƫnten
Currypasta
- 1,5 cm gember
- 4 teentjes knoflook
- 0,5 rode ui
- 2 theelepels gemalen komijnzaad
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1,5 theelepel garam masala
- 0,75 theelepel kurkuma
- 0,5 theelepel kardamon
- 0,25 theelepel kaneel
- 2,5 eetlepels tomatenpuree
- 1 mespuntje chilivlokken
- 2 rijpe bananen
- 100 gram cashewnoten
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 150 ml water
Overig
- 300 gram basmati rijst
- zonnebloemolie of arachideolie
- 0,5 rode ui
- 1 paksoi of een andere groente, zoals broccoli of sperziebonen
- 400 ml kokosmelk
- 1 blokje groente bouillon
- 1 banaan
Optioneel, om te garneren
- 2 handjes geraspte kokos
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
- Schil de gember, ui en knoflook en doe in een blender of keukenmaler. Voeg de komijnzaad, korianderzaad, garam masala, kurkuma, kardamon, kaneel, tomatenpuree, chilivlokken, 2 rijpe bananen, cashewnoten, 150 ml water en 3 eetlepels zonnebloemolie toe. Pureer tot een gladde curry pasta
- Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een hapjespan. Snij de andere helft van de rode ui fijn. Bak deze in de olijfolie. Was de paksoi en snij in stukjes. Bak de witte stukjes paksoi in de olie. Bewaar de groene blaadjes voor later. Bak de paksoi ongeveer 5 minuten.
- Voeg de currypasta toe en roer goed door. Blus af met de kokosmelk en 250 ml water. Voeg het bouillonblokje toe en laat 10 minuten pruttelen. Voeg de laatste 5 minuten de het groen van de paksoi toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de curry met de rijst en garneer met plakjes banaan.
Kidsproof tips
- Dit is de perfecte curry voor kinderen. Door de banaan is de curry lekker zoet van smaak.
- De paksoi kan nog wel roet in het eten gooien. Deze curry smaakt ook heerlijk met andere groente. Denk bijvoorbeeld aan sperziebonen, broccoli, bloemkool, paprika of courgette. Ga je voor harde groente zoals sperziebonen, broccoli of bloemkool? Kook deze groente dan eerst totdat de groente beetgaar is.Ā
Review