Ik ben dit voorjaar begonnen met een missie om lekkere vegetarische camping recepten te ontwikkelen. In dat kader presenteer ik je vandaag deze eenpans orzo met courgette. Het lijkt een beetje op risotto, maar dan gemaakt met orzo. Vandaar de roepnaam ‘orzotto’.
Altijd lekker
Risotto is een gerecht dat er bij ons altijd in gaat, in alle soorten en maten. Ik heb inmiddels dan ook al aardig wat risotto recepten ontwikkeld. Risotto kun je eindeloos mee variëren en kun je in elk seizoen eten. In de herfst en winter eet ik bijvoorbeeld pompoenrisotto of risotto met champignons en rode wijn, terwijl ik in de lente of de zomer juist ga voor een frisse risotto, zoals risotto met groene asperge of risotto met venkel en citroen. Een van mijn favoriete, en meest makkelijke risotto’s is de risotto met gegrilde cherrytomaten. Een risotto die je eigenlijk het hele jaar door prima kunt maken in Nederland, is risotto met courgette.
Orzo
Als ik wat minder tijd heb, gebruik ik weleens orzo om risotto mee te maken. Orzo is een pastasoort in de vorm van rijst. Orzo wordt in verschillende landen gebruikt. Zo zie je het vaker terug komen in Italie onder de naam ‘risoni’ en wordt het ook gebruikt in Griekenland onder de noemer ‘Griekse rijst’. Orzo kun je gebruiken als vervanger van risotto. De kooktijd is iets minder lang en dat maakt het voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief voor de arborio rijst. Heb je het nog nooit geprobeerd? Zeker doen, want orzo is echt ontzettend lekker!
Makkelijk en snel
Het idee achter dit recept is, dat je het in één pan kunt bereiden en binnen 15 minuten op tafel staat. Er gaan maar liefst drie hele courgettes in, dus je krijgt ook nog eens een behoorlijke bak groente binnen. En niet onbelangrijk: je hebt maar één pan om af te wassen. Dat maakt deze orzotto dus ideaal voor op de camping.
Kidsproof
Bij ons scoort deze orzotto hoog op de kidsproof rating. Ik denk dat het komt doordat ik de courgette heel klein heb gesneden. Kinderen identificeren de courgette dan niet zo snel als groente en denken gewoon een bord met rijst te eten. Prima wat mij betreft ;). Een ander voordeel van de klein gesneden courgette, is dat het eerder gaar is.
Eenpans risotto van orzo (orzotto) met courgette
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 courgette
- 400 gram orzo
- 2 blokjes groenten bouillon (+ 1 liter water)
- 1 handje verse Italiaanse kruiden, zoals basilicum, peterselie, salie, oregano of 2 theelepels gedroogde kruiden
- 50 gram geraspte kaas
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan.
- Pel de ui en knoflook en was de courgettes. Snij de ui en knoflook fijn. Snij de courgette in dunne reepjes. Bak de ui, courgette, en knoflook ongeveer 2 minuten in de olijfolie. Voeg de orzo toe en roer goed door. Bak ongeveer 2 minuten.
- Maak de groentebouillon intussen klaar. Voeg net zoveel bouillon toe aan de orzo, zodat de orzo net onder water staat. Laat het geheel lekker pruttelen. Voeg steeds wat bouillon toe als deze is ingedroogd. In totaal moet de orzo ongeveer 8-10 minuten koken. Proef even of jouw orzo gaar is.
- Hak intussen de verse kruiden fijn en voeg deze toe aan de orzo. Roer ook de geraspte kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Kidsproof tips
- Deze orzo vinden kids vaak heel lekker! Doordat de courgette heel klein gesneden is, ziet het er niet echt uit als groente en lepelen kinderen het zo naar binnen.
- Je kunt ook cherrytomaten en/of spinazie gebruiken in plaats van courgette
Review