Vegan nasi recept zonder pakjes en zakjes

Dit is een heerlijk plantaardig recept voor nasi. Je hebt geen pakjes en zakjes nodig om deze gebakken rijst goed op smaak te krijgen. Met gember en sojasaus geef je deze fried rice een heerlijke smaak. De knapperige tempeh maakt het helemaal af.

Hoe krijg je tempeh knapperig?

Ik geef het meteen toe. Pas sinds kort heb ik ontdekt hoe je tempeh echt lekker knapperig krijgt. Ik heb het al zo vaak geprobeerd. Tempeh in de oven, want dan is het minder vet. Maar nee, dat wordt gewoon echt niet lekker knapperig. En dat heeft tempeh wel nodig. De truc is om tempeh dun te snijden (in reepjes, plakjes of driehoekjes) en dan te bakken in veel olie. Het lijkt bijna frituren. Dat is de enige manier om het echt lekker knapperig te krijgen. Daarna laat je de tempeh uitlekken op wat keukenpapier, zodat het meeste vet er weer vanaf is. Vervolgens is het belangrijk om de tempeh te kruiden. De makkelijkste manier is, om tempeh te bakken in wat ketjap, net als in het recept van Puur Suzanne. Maar je kunt ook andere sausjes gebruiken om je tempeh op smaak te krijgen, zoals teriyaki saus, of een kruidenmix met wat zonnebloemolie of olijfolie.

Vegan nasi met tempeh
Fried rice met knapperige tempeh

Welke groente gebruik je bij fried rice?

Nasi kun je met heel veel verschillende groente maken. Ik kijk zelf altijd wat ik nog in de groentelade heb liggen. In dit geval was dat prei en sperziebonen. Je kunt er ook voor kiezen om een nasipakket te kopen. Maar vaak is dat helemaal niet nodig. Fried rice is ook lekker met paprika, courgette en (spits)kool.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ingrediënten voor fried rice met knapperige tempeh

Voor deze nasi hoef je niet veel in huis te halen. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 gram (zilvervlies)rijst
  • 500 gram sperziebonen

Tempeh

  • 400 gram tempeh
  • zonnebloemolie
  • 8 eetlepels ketjap manis

Fried rice

  • 2 eetlepels sesamolie
  • 3 cm verse gember
  • 1 ui
  • 3 preien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels sojasaus
  • zout
  • peper

Meer Aziatische vega recepten

Ik ben gek op Aziatische gerechten. Van curry’s tot gebakken rijst en noedels. Mij maak je er ontzettend blij mee. En de kinderen ook. De werken rijst en noedels als een gek naar binnen. Wat denk je van de volgende Aziatische toppers?

Kung Pao Tofu
Kung Pao Tofu is een heerlijke vegan versie van de kung pao kip. Een echte Aziatische klassieker. De tofu is heerlijk knapperig en super smaakvol gekruid. Zelfs vleeseters maak je blij met dit plantaardige recept.
Bekijk recept
Vegan dal curry van gele linzen
Dal, ook wel dahl of dhal genoemd is een curry op basis van split linzen. Dit recept voor dal is helemaal vegan en super voedzaam. Het is een budget proof curry die je heel eenvoudig maakt zonder pakjes en zakjes. Een lekker bordje comfort food!
Bekijk recept
Aziatische vegetarische kip met rijst en komkommer-radijssalade
Dit is een fantastisch fris en licht recept; Aziatische kip met rijst. Gemarineerde vegetarische stukjes, rijst en een heerlijk frisse radijs-komkommersalade. Een fijne lente en zomermaaltijd!
Bekijk recept
Vegan nasi met tempeh
Fried rice met knapperige tempeh

Fried rice met knapperige tempeh

Dit is een heerlijke vegan nasi met prei en sperziebonen. De knapperige tempeh maakt het helemaal af. Maak de fried rice zonder pakjes en zakjes.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch, Indonesich
TrefwoordFried rice, Gebakken rijst, Kidsproof, Nasi, Tempeh, Vegan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram (zilvervlies)rijst
  • 500 gram sperzieboon

Tempeh

  • 400 gram tempeh
  • zonnebloemolie
  • 8 eetlepels ketjap manis

Fried rice

  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 3 prei
  • 3 eetlepels sojasaus
  • zout
  • peper

Optioneel, om te garneren

  • sambal oelek
  • pinda's

Instructies

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af indien nodig en laat even afkoelen.
  • Dop de boontjes en snij doormidden. Blanceer ze 5 minuten in een pan kokend water. Giet af en spoel af met ijskoud water.
  • Snij de tempeh in reepjes van maximaal 0,5 cm dik.
    Verwarm een flinke bodem zonnebloem olie in een koekenpan. Zet het vuur hoog.
    Bak hierin de tempeh (in 2 delen, anders past het waarschijnlijk niet in de pan) aan alle kanten gaar. Dit duurt 5-10 minuten.
    Haal de tempeh uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapiertje. Haal de olie uit de pan.
  • Doe de tempeh terug in de pan en doe de ketjap manis erbij. Zet het vuur laag en laat de ketjap in een paar minuten karameliseren. Haal de tempeh uit de pan.
  • Schil de ui, knoflook en gember en snij fijn.
  • Verwarm de sesamolie in een hapjespan. Bak hierin de ui, knoflook en gember 2 minuten.
  • Was de prei en snij in ringen. Voeg toe aan de pan en bak 2 minuten mee. Voeg de gekookte rijst en sperziebonen toe en de sojasaus en roer goed door. Meng op het laatst de tempeh door de rijst, of serveer apart. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

Optioneel

  • Serveer eventueel met wat sambal en pinda's.

Kidsproof tips

  • Deze fried rice is zeker geschikt om met kinderen te eten. 
  • Je kunt de volgende variaties toepassen, om het aantrekkelijk te maken voor jouw kind:
    • Houd je kind niet van prei? voeg dan paprika en/of champignons toe
    • Houdt je kind niet van tempeh? gebruik dan voorverpakte tofu blokjes en bak deze gaar. 
Vegan nasi met tempeh
Fried rice met knapperige tempeh