Verassend gerecht met aubergine
Ik kwam er laatst achter dat ik al een tijdje geen recept meer heb geplaatst met aubergine. En dat terwijl het zo’n lekkere en veelzijdige groente is! Hier moest en zou dus verandering in komen! Ik ben gauw de keuken ingedoken en dit resulteerde in een prachtige creatie: gegrilde aubergine met bulger en linzen! Een heerlijk plantaardig gerecht waarin je vlees absoluut niet mist. Leuk voor als je je tafelgenoten wilt verrassen!
Aubergines grillen
Aubergines kunnen gezien worden als een ‘lastige’ groente. Wanneer je een aubergine namelijk niet goed bereidt, kan deze taai en bitter zijn. Dit wil je natuurlijk niet!
Voor dit recept heb ik ervoor gekozen om de aubergines te grillen in de oven. Dit kost even wat tijd, maar je hoeft er zelf weinig voor te doen! Eenmaal gehalveerd en ingesmeerd met kruidenolie, doet de oven zijn werk voor je. Je bakt de aubergines voor ongeveer 40 minuten. Als het goed is komen je aubergines vervolgens super zacht uit de oven. Een malse en smeuïge structuur, dat is wat je wilt!
Aubergines vullen
De gegrilde aubergines dienen in dit gerecht als schuitjes die je kunt vullen. Ik wilde dit gerecht graag een tintje uit het Midden-Oosten geven. Ik heb daarom gekozen voor een vulling van bulgur, tomaat en linzen.
Om de vulling een extra oppepper te geven heb ik een uitje en wat knoflook in een heerlijk kruidenmengsel gebakken. Dit kruidenmengsel bestaat uit: komijn, paprikapoeder, chilivlokken en kaneel. Deze krachtige smaken maken de vulling helemaal af! De cherrytomaten en de bulgur voeg je aan het kruidenmengsel toe en laat je op laag vuur koken. Tot slot roer je de linzen door het mengsel heen.
Nu het is alleen nog maar een kwestie van de aubergines vullen met het mengsel en klaar is je gerecht!
Eiwitrijk plantaardig recept met linzen
De combinatie van bulgur en linzen maakt dit gerecht rijk aan eiwitten. Linzen zijn eiwitrijke peulvruchten. Per opscheplepel bevatten linzen al meer dan 5 gram eiwit. Daarnaast is de bulgur rijker aan eiwitten dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst of volkoren pasta. Ook erg mooi meegenomen! Eén portie gegrilde aubergine met bulgur en linzen bevat daardoor maar liefst 27 gram eiwitten! Ik ben fan 🙂
Alternatief voor bulgur
Heb je geen bulgur is in huis? Of eet je simpelweg liever een andere graansoort bij deze maaltijd? Dan kun je de bulgur ook prima vervangen door bijvoorbeeld cousous, quinoa of zilvervliesrijst. Kies wat jij wilt!
Ben je wel enorme fan van bulgur? Dan kan ik je onderstaand recept ook zeker aanraden!
Meer inspiratie met aubergine
Deze gevulde aubergine met bulgur en linzen is absoluut een fantastisch smaakbommetje. Wil jij graag meer van dit soort smaakbommetjes op tafel zetten? Dan heb ik een heleboel lekkere aubergine recepten voor je in de aanbieding! Deze orzo met gegrilde aubergine en tomaat en dit recept voor shakshuka met aubergine en geitenkaas zijn bijvoorbeeld echte toppers! Maar ook deze tomaten bulgur met gegrilde aubergine en citroenyoghurt en ratatouille tray bake uit de oven zijn zeker aan te raden. En niet te vergeten…onderstaande Italiaanse klassiekers!
Een overzicht met alle recepten met aubergine vind je HIER terug.
Gegrilde aubergine met bulgur en linzen
Ingrediënten
Aubergine
- 4 aubergine
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels ras el hanout
- 2 teentjes knoflook
- zout
- peper
Vulling
- 250 gram bulgur alternatief: couscous
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram cherrytomaat
- 1 theelepel komijn gemalen
- 0,5 theelepel paprikapoeder
- 0,25-0,5 theelepel chilivlokken
- 0,5 theelepel kaneel
- 400 ml water
- 30 gram pijnboompitten
- 530 gram linzen uit blik, uitlekgewicht, 2 blikken van 400 gram
Instructies
Aubergine
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de aubergines en snij in de lengte doormidden. Kerf met een mes een raster op de aubergines.
- Maak de kruidenolie. Hak de knoflook fijn en meng deze met de olijfolie en de ras en hanout. Smeer de aubergine in met de kruidenolie. Het is handig om hiervoor een kwast te gebruiken. Leg de aubergines op een bakplaat en bak ze 40 minuten. Als het goed is, zijn de aubergines lekker zacht geworden.
Vulling
- Maak intussen de vulling klaar. Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook. Voeg de komijn, paprika, chili en kaneel toe en bak deze kort mee. Snij de cherrytomaten doormidden en voeg toe aan het uimengsel. Doe de bulgur erbij en het water. Doe de deksel op de pan en kook de bulgur op laag vuur gaar in ongeveer 15-20 minuten. Giet de linzen af en roer deze door de bulgur heen.
- Verwarm de pijnboompitten in een pan, totdat ze mooi goudbruin zijn.
- Haal de aubergines uit de oven. Verdeel de vulling over de aubergines. Het restant van de vulling serveer je naast de aubergines als bijgerecht.
Kidsproof tips
- Dit gerecht is niet per sé ontzettend kidsproof. Niet alle kinderen houden van aubergine en ook de linzen kunnen niet altijd op applaus rekenen.Â
- Toch vind ik het belangrijk om dit soort gerechten te koken, omdat ik het zelf gewoon erg lekker vind.
- Voor de kids maak ik dan bijvoorbeeld een gevulde tomaat, of geef ik alleen wat bulgur (evt zonder linzen), zonder de aubergine.Â
Review