Pasta alla Norma

Dit recept voor pasta alla Norma is een heerlijk vegetarisch pastarecept. Deze pasta met aubergine is één van de meest pure pasta’s en met stip op nummer 1 mijn lievelings pasta! De aubergine is heerlijk zacht, de rode saus heerlijk zoet, de kaas lekker zout en de pasta heeft nog een lichte bite. Eén en al perfectie volgens de traditionele Italiaanse keuken.

Op zoek naar meer vegetarische pasta recepten? Check dan zeker even dit rijtje vol lekkere recepten!

Spaghetti met geroosterde paprika en zongedroogde tomaat
Deze heerlijke vegetarische pasta zet je binnen 20 minuten op tafel. De pastasaus maak je heel eenvoudig zelf met gegrilde paprika, gegrilde cherrytomaat en zongedroogde tomaten.
Bekijk recept
Gebakken gnocchi met pesto en gegrilde cherrytomaat
Op zoek naar een makkelijk en smaakvol vegetarisch pastarecept? Probeer dan deze gebakken gnocchi met zelfgemaakte pesto en gegrilde cherrytomaatjes. Serveer er een lekkere salade bij en je hebt een top maaltijd.
Bekijk recept
Tagliatelle met broccoli, champignons en roomsaus
Comfort food met hoofdletter C. Deze tagliatelle roomsaus is super romig, maar ook nog behoorlijk verantwoord door de hoeveelheid groente. Voel je dus niet schuldig als je deze heerlijke vegetarische pasta eet.
Bekijk recept

Vakantie Toscane

In de zomer van 2016 waren we op vakantie in Toscane. We hadden een fantastische camping gereserveerd in de buurt van Siena. De eigenaar van de camping had ons een lekkere Italiaanse maaltijd bij beloofd bij aankomst. En dat nam hij zeer serieus! De moeder van de familie kookte de lekkerste hapjes bij de meest goddelijke wijnen. En wij mochten hier met de hele familie aan tafel! De meest lekkere Italiaanse lekkernijen (en wijnen) kwamen voorbij. Zo lekker, dat ik de kokkin heb gevraagd of ik een kookworkshop bij haar mocht volgen. En dat mocht!!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarisch recept pasta aubergine
Pasta alla Norma

Kookworkshop van een Italiaanse nonna

En zo geschiedde.. Ik mocht met mijn zus en schoonzus langskomen om te helpen koken. In een kookschriftje maakte ik ijverig aantekeningen van alles wat deze Italiaanse nonna deed en vertelde. We maakten heel veel lekkere dingen, waaronder deze pasta alla Norma. Het recept wat ik voor je heb uitgewerkt is precies het recept zoals ik het geleerd heb. Op twee uitzonderingen na.. nonna ontvelde namelijk alle (!) cherrytomaten voordat ze er saus van maakt. Dat vind ik iets te ver gaan. Dus ik gooi de cherrytomaten gewoon lekker in de pan en accepteer de velletjes die loskomen bij het koken :). De tweede aanpassing in het recept, is dat het originele recept wordt gemaakt met harde gezouten ricotta. Deze is in Nederland minder goed verkrijgbaar, dus ik heb deze vervangen door Parmezaanse kaas.

Het geheim van de lekkerste tomatensaus

Tijdens de kookworkshop leerde ik hoe je de lekkerste tomatensaus maakt. Nonna leerde mij dat je hiervoor de velletjes van de cherrytomaat moest schillen. Dit is een ontzettend tijdrovend klusje, maar het zorgt inderdaad wel voor een heerlijke saus. Ik vind zelf de velletjes van tomaat geen show stopper, dus ik maak zelf mijn pastasauzen gewoon met cherrytomaten met schil. Het is wel een aanrader om cherrytomaat te gebruiken in plaats van gewone tomaten. Cherrytomaten zijn namelijk een stuk zoeter van smaak dan ‘gewone’ tomaten. Ga je toch voor een ‘gewone’ tomaat? Kies dan voor tomaten van goede kwaliteit. Deze tomaten hebben vaak meer zon gehad en zijn daardoor veel voller en zoeter van smaak. Dat is het geheim van de lekkerste tomatensaus!

Hoe maak je aubergine echt lekker?

Er zijn veel mensen die niet van aubergine houden. Mijn ervaring is dat dat vooral komt omdat de aubergine niet op de goede manier is (voor)bereid. Het allerbelangrijkste van aubergine koken, is namelijk om de aubergine met zout te bestrooien en op die manier het vocht eruit te laten trekken. Dit doe je minimaal 15 minuten, maar bij voorkeur 4 uur. Het onttrekken van het vocht zorgt ervoor dat de aubergine lekker zacht wordt als je het bakt. Als je dit niet doet blijft de aubergine stug van structuur en dat vinden de meeste mensen niet lekker, ik ook niet! Dus denk je niet van aubergine te houden? Probeer het dan nog eens met het intrekken van zout.

Pasta alla Norma

Vegetarische pasta alla Norma: deze Siciliaanse klassieker is één van de meest pure en lekkerste pasta's die er zijn! Het recept heb ik geleerd van een Italiaanse nonna. De kern ingrediënten van pasta alla Norma zijn aubergine en tomaten. Hier tover je super lekker vegetarisch comfort food mee op tafel.
4.41 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordAubergine, Kidsproof, Pasta, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergine
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1000 gram cherrytomaten
  • 350 ml tomaten frito
  • 50 gram Parmezaanse kaas origineel is met gezouten harde ricotta
  • 320 gram spaghetti of een andere pasta soort
  • 1 handje verse basilicum

Instructies

  • Was de aubergines en snij in stukjes. Bestrooi de aubergines met zout en laat het vocht uit de aubergines trekken. Laat minimaal 15 minuten staan (hoe langer, hoe lekkerder; je kunt dit ook gerust 4 uur of een nacht laten staan). Dep het vocht van de aubergines met een stuk keukenpapier.
  • Maak in de tussentijd alvast de tomatensaus. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Was de cherrytomaten en doe samen met de tomaten frito in de pan. Snij twee teentjes knoflook en voeg toe aan de tomaten. Zet het vuur middelhoog en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen tot de cherrytomaten zacht zijn. Breng de saus op smaak met zout en eventueel wat chilivlokken.
  • Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • En dan nu de aubergines. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een andere pan, of doe de tomatensaus even in een bakje en gebruik dezelfde pan. Bak de aubergines met de rest vand e fijngesneden knoflook in de olijfolie. Laat de aubergine mooi gaar worden. De aubergine is als het goed is nu lekker zacht, of licht knapperig en niet meer stug.
  • Doe de pasta bij de saus en voeg ook de aubergine stukjes toe.
  • Garneer met verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas.

Kidsproof tips

  • Deze pasta kun je prima aan kinderen voorschotelen. Pasta met rode saus is immers favoriet bij veel kinderen. De aubergine is lekker zacht, dus dat hoeft geen probleem te veroorzaken. 
  • Heb jij een kind die niet van aubergine houdt, dan kun je eventueel een pannetje met andere groente, zoals paprika en/of wortel, champignon maken. Aan het eind voeg je dan een deel van de tomatensaus toe. Zo heb je met relatief weinig extra handelingen toch een lekkere kids maaltijd. 
  • Je kunt de tomatensaus eventueel nog pureren om er een gladde saus van te maken.