Als vegetariër hou ik heel erg van groente. Op de meeste dagen krijg ik met gemak genoeg groente binnen. Maar ook voor mij is het soms lastig om mijn groententax te halen. Als ik bijvoorbeeld een vegetarische pizza eet, dan ligt daar veel groente op, maar dan heb ik nog altijd een salade erbij nodig om aan mijn dagelijkse tax te komen. Wat ik wil zeggen: het is niet altijd makkelijk om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden groente te komen. Ik pleit ervoor om dit ook niet per se moet willen. Mijn filosofie is: probeer groente eten leuk en lekker te houden en wees blij met alles wat je binnen krijgt. Het is heus niet erg als je niet altijd aan de aanbevolen hoeveelheid komt. 

Maar om je wat op weg te helpen zet ik in deze blog op een rij hoe je op een lekkere manier je dagelijkse portie groente binnen krijgt, voor jezelf en voor je kind. 

Hoeveel groenten moeten we eten?

Het is handig om iets meer gevoel te krijgen bij hoeveel groenten we eigenlijk ‘moeten’ eten. Het voedingscentrum adviseert volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar om dagelijks 250 gram groenten (5 opscheplepels) te eten. Voor kleine kinderen is dit iets minder, namelijk 50-100 gram (1-2 opscheplepels) groente per dag voor kinderen van 1-3 jaar. Kinderen van 4-8 zouden 100-150 gram (2-3 opscheplepels) groenten moeten eten. Van 9-13 jaar wordt 150-200 gram (3-4 opscheplepels) groente geadviseerd.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoeveel is 100-150 gram groente?

Kinderen vanaf 4 jaar hebben dus 100-150 gram groente per dag nodig. Dat is best veel als je dat allemaal met avondeten binnen wilt krijgen. Maar hoeveel is 100-150 gram groente (2-3 opscheplepels) eigenlijk als je het uitdrukt in groente? Dat zet ik hieronder voor je op een rij. 100-150 gram rauwe groenten is ongeveer:

 • 1 paprika
 • 1 tomaat
 • 10 cherrytomaatjes
 • 0,25 komkommer
 • 1,5 wortel
 • 0,5 courgette
 • 8-10 spruitjes
 • 1 witlof
 • 0,5 venkel
 • 10-15 radijsjes
 • 0,5 – 1 broccoli

Houd er rekening mee dat het gewicht van groente iets slinkt als je het kookt. Dus als je groenten wilt koken, neem je iets meer dan de bovenstaande hoeveelheden.

Voor volwassenen kun je bovenstaande aantallen verdubbelen, dan zit je ongeveer op 250 gram groente. Op de website van het voedingscentrum staan verschillende voorbeelden van hoe 250 gram groente eruit ziet.

Hoe zorg je er dan voor dat je genoeg groente binnen krijgt?

Een handige tip om zoveel mogelijk groenten binnen te krijgen, is om de groenten te verspreiden over de dag. Zo hoef je niet alles uit het avondeten te halen. Pak bijvoorbeeld wat rauwkost (bv komkommer, wortel, paprika, cherrytomaten) bij de lunch of als tussendoortje (voor de tv werkt rauwkost ook heel goed). Doe wat tomaten, sla, avocado en komkommer op je boterham. Met 2 flinke tomaten ben je al bijna op je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente! Of bak een omelet of pannenkoek met geraspte courgette of kool erdoor voor de lunch. Een smoothie met fruit en groente is ook een handige manier om aan je groente te komen. Je kunt ook groentenspreads op brood eten.

Voor avondeten raad ik aan om groente de hoofdrol te laten spelen in je maaltijd. Op deze manier bestaat de basis van je maaltijd uit groente en daarmee heb je al snel een hoop groente binnen. Op mijn website vind je genoeg inspiratie voor gerechten vol groente. Lukt het nu een keer niet om genoeg groente in een maaltijd te verwerken? Maak er dan een salade bij, of eet een kop soep vooraf (of als de lunch)

Kortom, genoeg mogelijkheden om gedurende de dag groente binnen te krijgen.