Net weer even wat anders

Wat een fantastische uitvinding vind ik deze verplette aardappeltjes uit de oven. Het is net even wat anders dan de bekende aardappels uit de oven. Ze smaken ook net wat anders. De verplette aardappels worden namelijk lekker krokant in de oven door het pletten.

Wel een handwerk klusje…

Het enige nadeel is, dat het pletten van de aardappeltjes handwerk is. Je kookt de aardappels eerst en giet ze af. Als ze dan een beetje zijn afgekoeld, plet je de aardappels stuk voor stuk met een aardappel stamper. Vervolgens bak je de aardappels in de oven.

Leuk als bijgerecht voor kerst

Deze smashed potatoes zien er fantastisch uit toch? Daarmee vind ik het meteen al een leuk bijgerecht voor kerst. Serveer het met wat groente zoals wortels en sperziebonen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meal preppen

Aardappels zijn het lekkerste als ze vers uit de oven komen. Ik zou ze daarom niet volledig van tevoren klaar maken. Wat wel kan, is dat je de aardappels dezelfde ochtend kookt en smashed en alvast op een bakplaat legt en deze afdekt met folie. De olijfolie kun je ook al ‘s ochtends aanmaken, dan zijn de smaken heerlijk ingetrokken. Je kunt de aardappels dan ter plekke afbakken in de oven.

Geplette aardappeltjes uit de oven

Met deze verplette aardappeltjes uit de oven maak je een verpletterende indruk aan tafel. Het is super simpel, maar net weer even wat anders dan gewone frietjes of aardappels uit de oven. Een perfect vegetarisch bijgerecht ook voor kerst!
4 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 45 minuten
GangBijgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordAardappels uit de oven, Crushed, Kerst, Kidsproof, Vegetarisch, Verplette aardappels
Porties4 personen

Ingrediënten

 • gram aardappel
 • 1 teentje knoflook
 • 50 ml olijfolie
 • zout
 • 2 takjes verse rozemarijn

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet alvast een bakplaat met bakpapier klaar.
 • Snij de knoflook fijn en doe deze in een schaaltje met de olijfolie. Doe hier ook de rozemarijn takjes in en flink wat zeezout. Laat de olie even staan.
 • Was de aardappels grondig en kook ze in 8-10 minuten gaar in ruimkokend water. De aardappels mogen gaar zijn, maar niet té gaar. Giet de aardappels af en laat even afkoelen totdat je ze met de hand kunt vastpakken zonder dat je jezelf verbrandt ;).
 • Verdeel de aardappels over de bakplaat. Stamp iedere aardappel fijn met een pureestamper. de aardappels mogen best flink 'gesmashed' zijn. Sprenkel de olie over de aardappels. Bak de aardappels ongeveer 30 minuten totdat ze lekker knapperig zijn.

Kidsproof tips

 • Kinderen zijn vaak gek op aardappels en friet en dat geldt ook voor deze verplette aardappels! 
 • Bij mij thuis wordt meestal niet zo enthousiast gereageerd op verse kruiden, dus ik zorg er altijd voor dat de rozemarijn niet op hun bordjes belandt.