Recept voor overheerlijke vegetarische groente lasagne

Op zoek naar een super lekkere vega lasagne? Dan is dit jouw recept. Een heerlijk voedzame lasagne met veel groente en vegetarisch gehakt. Ideaal om te meal preppen en later te eten. Het perfecte gerecht om je tafelgasten mee te verwennen.

Hoe maak je zelf bechamelsaus?

Ik vind lasagne het allerlekkerst met een goede bechamelsaus bovenop. En dan niet een bechamelsaus uit een pakje, maar gewoon een lekkere zelfgemaakte bechamelsaus. Dat is namelijk helemaal niet moeilijk en de ingredienten heb je waarschijnlijk zelfs al in huis. Voor een goede bechamelsaus heb je (plantaardige) boter, bloem, (plantaardige) melk, water, nootmuskaat en een groente bouillonblokje nodig.

Smelt boter in een pan, voeg de bloem toe en roer heel goed door. Bak een paar minuten en blus af met een flinke scheut melk. Roer goed, zodat de klontjes eruit gaan. Voeg steeds een scheutje melk en daarna water toe en blijf goed roeren. Breng op smaak met nootmuskaat en een half groente bouillonblokje.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

De lekkerste vegetarische groente lasagne.

Ingredienten voor groente lasagne

Je maakt deze lasagne helemaal zelf, zonder pakjes en zakjes. Haal de volgende ingredienten in huis voor een flinke ovenschotel met groente lasagne voor 4 personen:

Tomatensaus

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
  • 2 paprika
  • 250 gram champignon
  • 0,5 courgette
  • 175 gram vegetarisch gehakt
  • 250 gram cherrytomaat
  • 70 gram tomatenpuree
  • 0,5 eetlepel Italiaanse kruiden gedroogd
  • 1 eetlepel balsamico creme alternatief: 0,5 eetlepel balsamico azijn en 0,5 eetlepel honing of agave siroop
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 blaadjes laurier
  • peper
  • zout
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 100-200 ml water

Bechamelsaus

  • 50 gram (plantaardige) boter
  • 50 gram bloem
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • 150 ml water
  • 0,5 blokje groente bouillon
  • 1 snufje nootmuskaat

Overig

  • 200 gram lasagnebladen
  • 75 gram geraspte kaas

Hoe maak je lasagne kidsproof?

Lasagne vinden onze kinderen ontzettend lekker. De groente is niet heel erg zichtbaar en het knapperige laagje met bechamelsaus en kaas vinden ze geweldig. Wil je deze lasagne nog meer kidsproof maken? Bak dan het vegetarisch gehakt in een apart pannetje en pureer de rode saus. Voeg daarna het gehakt toe aan de saus. Zo heb je een groente saus zonder zichtbare groente.

Je kunt de saus ook naar je eigen hand zetten met de favoriete groente van je kind. Laat bijvoorbeel de champignons achterwege en voeg mais toe of extra wortel.

Meer lekkere vegetarische lasagne recepten

Lasagne is een van de favoriete gerechten bij ons thuis, dus het staat regelmatig op tafel. Ik vind het heerlijk om te varieren met lekkere vegetarische lasagnes, dus er staan inmiddels een hoop lasagnes op mijn website. Bekijk hier een aantal van mijn favorieten:

Lasagne met paprika en koolrabi bechamelsaus
Deze lasagne met koolrabi is waarschijnlijk de meest verrassende lasagne die je ooit hebt geproefd. Een zoete paprikatomatensaus, met een romige zelfgemaakte bechamelsaus met koolrabi. De ideale vegetarische lasage!
Bekijk recept
Mexicaanse lasagne met wraps
Met een stapeltje tortilla wraps en een heerlijke Tex Mex saus maak je heel eenvoudig een lekkere Mexicaanse lasagne. Ideaal om te mealpreppen, snel klaar, zonder pakjes en zakjes en super kidsproof.
Bekijk recept
Bloemkool lasagne
Dit is een super lekkere en romige vegetarische lasagne met bloemkool. De lasagne maak je met gegrilde bloemkool, een zelfgemaakte bechamel-kaassaus, lasagnebladen en mozzarella. Dus zoek je naar een lasagne, maar dan net even wat anders? Maak dan deze bloemkool lasagne.
Bekijk recept

Groente lasagne met vegetarisch gehakt

Op zoek naar een super lekkere vega lasagne? Dan is dit jouw recept. Een heerlijk voedzame lasagne met veel groente en vegetarisch gehakt. Ideaal om te meal preppen en later te eten. Het perfecte gerecht om je tafelgasten mee te verwennen.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordGroene lasagne, Kidsproof, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Tomatensaus

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
  • 2 paprika
  • 250 gram champignon
  • 0,5 courgette
  • 175 gram vegetarisch gehakt
  • 250 gram cherrytomaat
  • 70 gram tomatenpuree
  • 0,5 eetlepel Italiaanse kruiden gedroogd
  • 1 eetlepel balsamico creme alternatief: 0,5 eetlepel balsamico azijn en 0,5 eetlepel honing of agave siroop
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 blaadjes laurier
  • peper
  • zout
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 100-200 ml water

Bechamelsaus

  • 50 gram (plantaardige) boter
  • 50 gram bloem
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • 150 ml water
  • 0,5 blokje groente bouillon
  • 1 snufje nootmuskaat

Overig

  • 200 gram lasagnebladen
  • 75 gram geraspte kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Schil de wortel. Snij de ui, knoflook en wortel fijn en bak in de olie.
    Was de paprika's en courgette en snij in blokjes. Snij de champignon in partjes. Doe de groente in de pan en bak in ongeveer 5-8 minuten gaar.
    Voeg het vegetarisch gehakt toe en bak nog 5 minuten mee.
  • Was de cherrytomaten en snij doormidden. Voeg toe aan de groente en bak 3 minuten.
  • Roer de tomatenpuree door de groente. Breng op smaak met de sojasaus, balsamico creme, Italiaanse kruiden, zout en peper en de laurierblaadjes.
    Voeg de tomatenblokjes toe en blus af met het water. Doe eerst de helft van het water in de pan en voeg eventueel later extra water toe. Je wilt dat de saus niet van een lepel af glijdt, maar hij moet ook niet te dik zijn. Laat de saus ongeveer 10 minuten pruttelen.
  • Maak intussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpan. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk en vervolgens water toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje toe en laat kort pruttelen op laag vuur. Let op dat de saus niet aankoekt aan de bodem van de pan. Je kunt de saus eventueel dunner maken door wat water toe te voegen. Of maak em dikker met wat maizena of allesbinder. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Roer een flinke lepel bechamelsaus door de tomatensaus.
    Is je rode saus nog erg dun? Maak dan een papje van 2 theelepels maizena en 2 theelepels water en voeg dit toe aan de saus. De saus dikt nu in. Blijft je saus te dun? Voeg dan extra maizena papje toe.
  • Schep een laag rode saus in de ovenschaal. Leg hierop een laag lasagnevellen, dan weer een laag rode saus. Herhaal dit tot de saus op is. Doe ergens in het midden 1 laag met bechamelsaus tussen 2 lagen lasagnevellen. Eindig met een laag bechamelsaus. Strooi de geraspte kaas erover. Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.
  • Mealprep tip: Wil je de lasagne pas later eten? Laat het dan afkoelen en zet de schaal afgedekt in de koelkast. Bak de lasagne in ongeveer 45 minuten gaar in de oven. Dek de lasagne de eerste 35 minuten af met aluminiumfolie en haal de folie de laatste 10 minuten eraf.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op lasagne in alle vormen en maten. Als ik iets verkoop onder de noemer van lasagne, dan eten ze het. Zelfs als er courgette in zit, wat Joppe eigenlijk niet lekker vindt. 
  • Werkt de lasagne truc niet voor jouw kinderen? Maak deze lasagne dan met groente waarvan je weet dat je kind ze lekker vindt. Bijvoorbeeld zonder courgette en champignons, en met extra tomaat en paprika. Of misschien zelf met mais?!
  • Een andere optie is om de rode saus te pureren, zodat je geen stukjes meer in de saus hebt. Dat scheelt vaak een hoop discussie. 
De lekkerste vegetarische groente lasagne.

Wat is vegetarische groente lasagne?

Vegetarische groente lasagne is een lasagnegerecht zonder vlees, met veel groente.

Hoe maak je vegetarische groente lasagne?

Om vegetarische groente lasagne te maken, maak je eerst een tomaten groentesaus. Vervolgens maak je een bechamelsaus (zonder pakjes en zakjes). Dan is het tijd om de lasagne op te bouwen, met een laagje tomatensaus, een laagje lasagnevellen, een laagje bechamelsaus, lasagnevellen, tomatensaus etc. Herhaal dit totdat de sauzen op zijn en eindig met een laagje bechamelsaus. Bestrooi met geraspte kaas en bak vervolgens goudbruin in de oven voor ongeveer 40 minuten.

Welke groenten kun je gebruiken voor vegetarische groente lasagne?

Je kunt verschillende groenten gebruiken voor vegetarische groente lasagne, zoals courgette, paprika, tomaat, wortel en champignons. Maar ook aubergine, spinazie, broccoli en pompoen zijn heerlijk in een groente lasagne.

Is vegetarische groente lasagne gezond?

Vegetarische groente lasagne kan heel gezond zijn als je de juiste ingrediënten gebruikt en porties eet die passen bij de behoeftes van jouw lichaa. Het toevoegen van extra groente en het gebruik van volkoren lasagnebladen maakt een groente lasagne nog gezonder. Bekijk hier een lekker gezond vegetarisch recept voor groente lasagne.

Kan ik vegetarische groente lasagne van tevoren maken?

Ja, je kunt vegetarische groente lasagne van tevoren maken en het in de koelkast bewaren totdat je klaar bent om het te bakken. Je kunt het ook invriezen en later ontdooien en opwarmen in de oven. Houd er wel rekening mee dat de lasagne iets langer nodig heeft om op te warmen in de oven, nadat het uit de koelkast komt.