Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente

Als groente fan vind ik het belangrijk en fijn om iedere dag voldoende groente binnen te krijgen Groenten zijn namelijk goed voor je gezondheid. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten en vele andere ziektes.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 250 gram. Ik streef naar 400 gram of meer. De 250 gram haal ik bijna iedere dag wel met mijn avondmaaltijden. De recepten die ik deel op foxilicious.nl bevatten bijna allemaal 250 gram groente per persoon of meer. Mocht een recept iets minder groente bevatten? Dan eet ik er vaak een salade bij. Om aan die extra 150 gram te komen, eet ik groente bij de lunch, als tussendoortjes (snack groente) of bijvoorbeeld met een groentesapje.

Vind je het lastig om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente te komen? Dan zijn groentesappen de perfecte uitkomst als aanvulling op je dagelijkse voedingsinname! Het leek me leuk om mijn ervaringen met groentesapjes en de voordelen hiervan met jullie te delen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Gezonde smoothie variant

Smoothie met fruit, wie lust het niet! Maar wist je dat je een smoothie in een handomdraai extra gezond kan maken door er wat groente aan toe te voegen? Een handje spinazie kan bijvoorbeeld al een groot verschil maken. Door hier en daar wat extra groente in je maaltijden, maar dus ook in je smoothies, te verwerken kom je een stuk gemakkelijker aan je dagelijkse hoeveelheid groente. Probeer het eens zou ik zeggen! Zodra het een gewoonte is geworden om een handje spinazie, een stuk wortel of een stengel bleekselderij aan je smoothies toe te voegen, kom je erachter hoe gemakkelijk de aanpassing eigenlijk is. Een lekker en vrijwel moeiteloos duwtje in de richting van jouw dagelijkse groente inname!

Sapjes voor beginners en gevorderden

Als je nog niet echt in de groentesap business zit, zou ik niet meteen te heftig beginnen. Sapjes moet je echt leren drinken, is mijn ervaring. Een sapje met rauwe boerenkool, rauwe broccoli of rauwe biet is best even wennen. Wil je toch jezelf aanleren om wat vaker sapjes te drinken? Begin dan bijvoorbeeld met een fruitsapje (denk aan een sapjes met mango of banaan). Voeg daar de volgende keer een handje spinazie aan toe en bouw het zo steeds verder op. Uiteindelijk is het ideaal als er verhoudingsgewijs meer groente dan fruit in een sapje zit. In fruit zitten namelijk veel suikers. Maar nogmaals, dit is een kwestie van opbouwen!

Sapjes zelf maken of kopen?

Ik maak regelmatig zelf sapjes met een sapcentrifuge, maar je kunt tegenwoordig ook hele goede kant en klare sapkuren kopen. Ik heb onlangs sapjes mogen testen van Sapje. Deze vond ik heerlijk! Gemak dient de mens, met zo’n voorverpakt sapje. Ook kun je een slowjuicer gebruiken. Een slowjuicer perst de groente en fruit wat minder snel. Hierdoor blijven er meer vezels behouden. Dat is natuurlijk lekker gezond. Een andere optie is om de groente en het fruit in de blender te doen. Het nadeel hiervan, vind ik, dat je veel stukjes in je sap houdt. Maar als je daarvan houdt, is de blender natuurlijk een hele fijne en makkelijke optie!

Groentesapje

Sap detox, een grote uitdaging!

Ben je toe aan een sapuitdaging voor gevorderden? Overweeg dan eens een sap detox. Ik heb 3x een sapdetox gedaan. Met een sap detox reset je je lichaam als het ware. Ik heb de reset in 7 dagen gedaan van de Hippe Vegetarier. Uit vrije wil, haha. Het idee is om je lijf een reset te geven. Even terug naar de basis: groente. Dus geen suikers, koolhydraten en eiwitten. Tijdens een sap detox eet (of eigenlijk drink) je alleen maar groentesapjes. Een grote fysieke en mentale uitdaging. Fysiek omdat je echt wel honger krijgt. Mijn lijf is zo gewend aan koolhydraten. Als je die ineens niet eet, dan gaat je lijf wel protesteren… Hoofdpijn en een lamlendig gevoel horen er echt bij. Niet leuk dus, maar daar moet je even doorheen. Na een paar dagen gaat dit gevoel weg en voel je je energieker. De mentale uitdaging was voor mij het grootst. Ik hou van een leuke challenge, dus zo’n sapkuur leek me wel wat. Maar wat ik heel heftig vond, is dat je de hele dag bijna alleen maar vloeibare dingen binnen krijgt en dus weinig hebt om op te kauwen. Dat viel me flink tegen! Maar aan het eind van de rit was ik ook wel erg trots op mezelf. Ik had het gewoon gedaan!

Resultaten sapkuur

Een sapkuur is niet per se bedoeld om af te vallen. Maar het gebeurt wel. Je bouwt namelijk een flink calorietekort op doordat je alleen groente consumeert. Eén van de resultaten was dus dat ik was afgevallen. Maar daar deed ik het niet voor. Waar ik het wel voor deed, was om de lekkere trek te stillen. Ik heb weleens periodes dat ik dagelijks chocola eet en dat mijn lijf daar ook echt om vraagt. Door zo’n sapdetox voed je je lijf opnieuw op. Die lekkere trek was bij mij echt weg (voor een tijdje :)). Ook ben ik enorm fan van koolhydraten. Denk aan pasta’s, rijst, brood etc. Na zo’n detox merk ik dat ik minder carbs eet dan normaal. Heel fijn! Naast de fysieke resultaten, vind ik het mentale resultaat ook echt fijn. Het voelt super gaaf om zo’n doel te behalen! Uiteindelijk had ik ook echt meer energie na zo’n sapkuur en zat ik heel lekker in m’n vel.

Overweeg je een sapkuur? Bereid je dan goed voor en overleg eventueel eerst met je huisarts of een sapkuur fysiek een goed plan is voor jou.

Gezondheidsvoordelen van groentesapjes

Ieder sapje heeft zo zijn kwaliteiten. Groentesapjes zijn hoe dan ook een gezonde manier om je groente inname te verhogen. Daarnaast dragen ze vaak een heleboel andere gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo heeft bijvoorbeeld een sapje met veel groene bladgroenten een ontgiftende werking en een sapje dat rijk is aan kool houdt je darmen, lever en maag in goede conditie. Sapjes die veel vitamine A en C bevatten dragen bij aan een een mooie huid en een sterke weerstand. Kalium draagt bij aan een gezonde bloeddruk en helpt je spieren goed functioneren. En zo zijn er nog veel meer andere gezondheidsvoordelen die aan ieder sapje zijn gebonden! Over het algemeen heb je de volgende voordelen van groentesapjes:

  • Gezond. Groentesappen bevatten veel vitaminen en mineralen.
  • Afvallen. Een sapkuur zorgt voor een calorietekort, waardoor je afvalt. Een sapje geeft een verzadigt gevoel, waardoor je minder snel in de verleiding komt om te snoepen. Let er wel op dat je voedingsinname in balans krijgt, anders bouw je andere tekorten op. Je kunt niet te lang leven op alleen sapjes. Je lichaam heeft ook koolhydraten, eiwitten en vetten nodig.
  • Antioxidanten. In groente zitten veel antioxidanten. Deze stofjes helpen je immuunsysteem te verbeteren
  • Voedingsstoffen. In 1 sapje zitten vaak verschillende soorten vitaminen en mineralen.
  • Makkelijke manier om aan je groente te komen. In een groentesapje zit al snel 400 gram groente. Een snelle manier dus om aan je portie groente te komen.

Welke groentesap is het lekkerst?

Je kunt wel 100.000 verschillende sapjes maken. En smaken verschillen natuurlijk. Er zijn hele leuke kookboeken vol geschreven met lekkere groentesappen, mocht je inspiratie willen opdoen. Mijn favoriete sapjes van dit moment zijn gembershot, bietensap, wortelsap en bleekselderij-druivensap. Ik leg hieronder uit hoe ik ze maak.

  • De gembershot is ideaal om de dag mee te beginnen. Een echte kickstart van je dag. Een soort espresso, maar dan lekker gezond. Ik maak een gembershot van 2 cm verse gemberwortel en een groene appel. Lekker fris-bitter! Gembershotjes kun je ook kant en klaar kopen.
  • Wortelsap is een hele laagdrempelige sap om te drinken. Wortels zijn lekker zoet van zichzelf. Voor een lekker wortelsapje combineer je 3 wortels met 2 perssinaasappels en 2 cm verse gember. Een heerlijk friszoet sapje.
  • Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van bietensap. Bieten zitten vol vitaminen en mineralen en behoren tegenwoordig tot de superfoods. Zo zou bietensap goed zijn voor de bloeddruk, zorgen voor een mooie huid, goed zijn voor de lever en je sportprestaties bevorderen. Bietensap vind ik het lekkerst als je 1 rauwe biet combineert met een handje bramen en een appel. Yum!
  • Mijn laatste favo sap is de bleekselderij-druivensap. Bleekselderij klinkt misschien niet super aantrekkelijk om als sapje te drinken. Maar als je het combineert met witte druiven heb je een heerlijk friszoet sapje. Gebruik hiervoor 3 bleekselderijstengels en een handje witte druiven. Echt een aanrader!

NB. Ik ben geen dietist of voedingsdeskundige en schrijf dit artikel uit persoonlijke ervarin.