Als je mijn zoontje vraagt wat zijn lievelingsgerecht is, dan weet ik zeker dat hij ‘lasagne’ zegt. En dat vind ik geen probleem, want ik vind lasagne zelf ook heerlijk en heel leuk om te maken!
Blijven experimenteren
Ik vind het alleen een beetje saai om steeds hetzelfde recept te koken en daarom blijf ik experimenteren met lekkere lasagnes. Er zijn hier al een hoop lekkere lasagnes de revue gepasseerd. Denk aan de klassieke bolognese met linzen, een lasagne met koolrabi, Mexicaanse lasagne, lasagne met champignonsaus en courgette, lasagne met gegrilde courgettes, prei lasagne en een lasagne verde. Lasagne met pompoen stond al heel lang op mijn lijstje, dus die moest ik ook eens maken!
Koolhydraatarm vegetarisch recept
Pompoen kun je heel goed in dunne plakken snijden en die dunne plakken kunnen dienst doen als lasagnebladen. Het leek me leuk om eens een koolhydraatarme lasagne te maken, zonder de pasta lasagnebladen. Het was voor mij ook een experiment, want ik had dit nog niet eerder gedaan, maar het was erg lekker! Ik moet eerlijk zeggen dat ik lasagne met Ć©chte lasagnevellen wel iets lekkerder vindt, maar als je een keer koolhydraatarm wilt eten, is dit echt een aanrader!
Koolhydraatarme vegetarische lasagne met pompoen
Ingrediƫnten
- 500 gram pompoen 1 kleine, of de bovenkant van een grotere flespompoen
- olijfolie
- zout
- peper
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 800 gram tomatenblokjes
- 2 paprika
- chilivlokken
- 1 theelepel basterdsuiker
- 250 gram ricotta
- 200 gram zachte geitenkaas
- 1 handje verse salie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
Tomatensaus
- Schil en snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook. Was en snij de paprika in blokjes en voeg toe aan de ui. Bak ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en roer goed door. Voeg ook de suiker toe en breng op smaak met flink wat zout chilivlokken (naar smaak). Hak de verse salie fijn en doe de helft hiervan in de tomatensaus. Laat de saus 10 minuten pruttelen. De vloeibaarheid van de saus is belangrijk in een lasagne. Is je saus erg vloeibaar? Verdik dan iets met wat maizena of allesbinder. Is je saus heel dik? Voeg wat water toe.
Pompoen
- Was de pompoen goed. Snij de pompoen in dunne plakken van ongeveer 1 mm dik. Ik deed dit met een mandoline. Het kan ook met een food processor. Of natuurlijk met de hand.
- Doe de pompoenplakjes in een kom en sprenkel er wat olijfolie over. Breng op smaak met zout, peper en 1 theelepel Italiaanse kruiden.
Geitenkaas – ricottasaus
- Doe de ricotta in een schaaltje. Kruimel 100 gram van de geitenkaas over de ricotta en voeg 50 ml water toe. Roer de rest van de salie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Roer 1 eetlepel ricottasaus door de rode saus, om deze iets romiger te maken.
Opmaken
- Doe een laagje rode saus in de ovenschaal en kruimel hier wat geitenkaas over. Vervolgens leg je een laagje pompoenplakjes erop. Dit herhaal je tot de saus en/of de pompoen op is. Eindig met een laagje pompoen. Verdeel hier de geitenkaas – ricottasaus over. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolieBak de lasagne ongeveer 45 minuten in de oven, totdat de pompoen mooi gaar is. .
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op alles wat eruit ziet als lasagne. Ik geef toe dat Joppe even heeft nagedacht of hij deze lasagne lekker vond, maar uiteindelijk ging het erin als zoete koek.Ā
- Houdt jouw kind niet van geitenkaas? Dan kun je deze achterwege laten en de ricotta op smaak brengen met zout en peper.Ā
- Ben je bang dat je kind met deze lasagne te weinig koolhydraten binnen krijgt? Dan kun je alsnog wat lasagnebladen toevoegen aan het recept!Ā
Review