Lasagne met koolrabi, een heerlijke combinatie! Koolrabi is een vergeten groente. Ik ken niet veel mensen die koken met koolrabi. Zonde, want het is super lekker! Als je het kookt, smaakt het een beetje bloemkoolachtig, maar dan wat frisser. Rauw is koolrabi ook lekker. De smaakt lijkt dan wat op radijs, maar iets minder pittig.
Koken met vergeten groente
Bij ons staat koolrabi geregeld op het menu. Ik heb een abonnement op de biologische groententas van Tuinderij de Lijsterbes. Daardoor krijg ik soms koolrabi thuis bezorgd. Ik probeer steeds iets nieuws te koken met groenten die wat minder bekend zijn. Koolrabi is bijvoorbeeld heerlijk als salade. Heb je meer zin in comfort food, maak dan een lekkere ovenschotel met koolrabi. Eén van mijn favoriete koolrabi recepten, is deze lasagne. Heerlijk romig en zoet; ideaal voor kinderen. Maar ook voor volwassenen hoor; het is namelijk het lievelingsgerecht van mijn vriend.
Lasagne meal preppen
De lasagne is niet moeilijk om te maken, maar je moet er wel even tijd voor uit trekken. Je maakt eerst de twee sauzen: de rode saus met paprika en de witte bechamelsaus met koolrabi. Vervolgens doe je de sauzen met de lasagne bladen in een ovenschaal. De lasagne moet daarna ongeveer 20 minuten in de oven om gaar te worden.
Je kunt de lasagne heel goed van tevoren klaar maken en na een drukke werkdag opwarmen in de oven. Als je de lasagne voorbereidt, hoef je het nog niet te bakken in de oven. Bewaar de lasagne afgesloten in de koelkast. Op de dag zelf verwarm je de lasagne in de oven. De lasagne heeft dan iets langer nodig, omdat het uit de koelkast komt. Ik bak de lasagne dan eerst 20 minuten, afgedekt met aluminiumfolie en daarna nog eens 10-15 minuten zonder folie. Zo is de lasagne lekker warm en heeft het een mooie goudbruine korst.
Vegetarische lasagne recepten
Bij ons thuis is iedereen fan van lasagne. Er staan daarom veel verschillende lasagne recepten op mijn website. Maak ook eens mijn vega lasagne met groente, of doe eens gek en maak een Mexicaanse lasagne. Bloemkool lasagne is ook één van mijn persoonlijke favorieten.
Lasagne met paprika en koolrabi bechamelsaus
Ingrediënten
Voor de paprikasaus
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 paprika
- 400 gram gepelde tomaten of tomatenblokjes
- 1 handje verse basilicum
- 25 gram suiker
- 2 theelepels maizena of allesbinder
- chilivlokken
- zout
Voor de koolrabi bechamelsaus
- 1 grote koolrabi of 2 kleintjes, ongeveer 400-600 gram
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- 350 ml melk
- nootmuskaat
- 1 blokje groenten bouillon
Overig
- 75 gram Parmezaanse kaas
- lasagnebladen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet alvast een ovenschaal klaar.
Paprikasaus
- Schil de ui en knoflook en snij deze fijn. Was en snij de paprika’s in blokjes van ongeveer 1×1 cm.
- Fruit de ui en de knoflook. Voeg na 2 minuten de paprikablokjes en 50 ml water toe. Laat de paprika's 5 minuten pruttelen totdat het water is opgelost. Voeg nu de tomatenblokjes toe, samen met 200 ml water en kook het geheel 5 minuten totdat je een mooie saus hebt. Voeg de suiker en fijngesneden basilicum toe. Maak de saus wat dikker met een papje van 2 theelepels maizena, gemengd met 2 theelepels koud water. Breng op smaak met zout en chilivlokken. Is je saus nog wat dun? Voeg dan nog een papje van maizena en water toe tot je saus de gewenste dikte heeft.
Koolrabi bechamelsaus
- Begin nu met de koolrabi bechamelsaus. Schil de koolrabi en snij deze in blokjes van 1 bij 1 cm, of iets kleiner als je dat lekker vindt. Je kunt de koolrabi ook grof raspen. Kook de koolrabi 10 minuten in een pan met kokend water of in de stoomoven.
- Maak intussen de roux door de boter te smelten in een pannetje. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg daarna beetje bij beetje 350 ml water toe. Voeg het bouillonblokje toe en roer goed door. Haal de saus van het vuur als het bouillonblokje is opgenomen. Doe nu de koolrabiblokjes bij de saus. Je kunt de saus dunner maken door wat extra water toe te voegen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Maak nu de lasagne op in een ovenschaal. Begin met de bechamelsaus, vervolgens de lasagnevellen, dan de paprikasaus. Herhaal dit tot je sauzen op zijn. Eindig met de witte saus en bestrooi deze vervolgens met Parmezaanse kaas. Bak de lasagne in de oven voor ongeveer 20 minuten totdat de lasagnevellen gaar zijn en de korst goudbruin is. De lasagne is heerlijk met een groene salade.
Kidsproof tips
- Deze lasagne bestaat uit twee sauzen die allebei nog wat extra kidsproof te maken zijn. Voor de witte saus kun je de koolrabi pureren met een beetje water en vervolgens toe voegen aan de witte saus. Zo heb je saus zonder stukjes.
- Hetzelfde kun je doen met de rode saus: in de blender en ineens is de groenten niet meer te herkennen ;).
Review