Lasagne vind ik echt de nummer 1 comfortfood! Deze lasagne met champignonsaus is een super smaakvol vegetarisch gerecht die het goed doet bij ieder gezinslid; ook een vleeseter maak je blij met dit gerecht. En omdat de lasagne lekker romig is, vinden kinderen dit vaak ook een succes! Ik maak de champignonsaus met een zelfgemaakte roux en verse champignons. Heb je hier geen zin in of heb je wat minder tijd? Dan kun je dit vervangen door 2 blikken champignon ragout. Serveer de lasagne met salade en rauwkost voor de kleine en je hebt een heerlijke herfst / winter maaltijd! 

Lasagne met champignonsaus en gegrilde courgettes

Dit is een heerlijke vegetarische herfst / winter lasagne. De combinatie van zelfgemaakte champignonsaus en gegrilde courgettes is super! Zelfs een vleeseter vind dit lekker! En ook kids houden van deze lasagne vanwege de romige smaak. 
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 45 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Italiaans
TrefwoordChampignonsaus, Courgettes, Lasagne, Ragout
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 75 gram roomboter
  • 75 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 300 ml water
  • 1 blokje paddenstoelen bouillon
  • 1 ui
  • 400 gram paddenstoel ik heb champignons en kastanjechampignons gebruikt
  • 2 courgette
  • 75 gram parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • oregano
  • tijm
  • 8-10 lasagnebladen ik heb groene bladen gebruikt

Om te garneren

  • 1 handje walnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een ovenschaal klaar. 
  • We beginnen met het grillen van de courgettes. Was de courgettes en snij deze in plakken van ongeveer 0,5 cm. Besmeer ze met olijfolie, zout, peper en wat oregano en grill ze in een grillpan of grillijzer tot ze mooi goudbruin kleuren. Je kunt de courgettes ook grillen in de oven. Grill eerst de ene kant voor ongeveer 10 minuten, draai de courgettes dan om en grill vervolgens de andere kant. 
  • Snij intussen de ui fijn en snij de champignons in stukjes (plakjes of partjes, hoe jij ze het liefst eet). Bak de ui in wat olijfolie in een pan en voeg vervolgens de champignons toe. Bak de champignons 5-10 minuten tot ze mooi gaar zijn. Breng op smaak met zout, peper en tijm. 
  • Maak intussen de roux door de boter te smelten in een pannetje. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk en vervolgens water toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje toe en laat kort koken. Let op dat de saus niet aankoekt aan de bodem van de pan. Je kunt de saus eventueel dunner maken door wat water toe te voegen. Of maak em dikker met wat maizena of allesbinder. Voeg de champignons en een half handje Parmezaanse kaas toe aan de saus en breng op smaak met zout, peper en tijm. 
  • Nu gaan we de lasagne bouwen. Bedek de bodem van de ovenschaal met de champignonsaus. Leg hierop courgettes en vervolgens een laagje lasagnebladen. Dit herhaal je tot je ingrediënten op zijn. Je eindigt met de champignonsaus. Bestrooi de laatste laag champignonsaus met wat Parmezaanse kaas. Bak de lasagne in ongeveer 20-25 gaar en goudbruin in de oven. De laatste 5 minuten kruimel je de walnoten over de lasagne en bak je de walnoten nog even mee. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Is jouw kind geen champignon liefhebber? De saus is ook prima te maken zonder champignons. Iets minder lekker naar mijn smaak, maar nog steeds een heerlijke lasagne! 
  • Je kunt de courgettes eventueel vervangen door spinazie. Bak in dat geval 500 gram spinazie met een uitje, knoflook, zout en peper. Pureer de spinazie eventueel. De lasagne bouw je dan op met een laag champignonsaus, spinazie, lasagnebladen etc. 

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99