Als ik aan mijn zoontje vraag wat hij wil eten, krijg ik altijd het antwoord ‘lasagne’! Ik ben zelf ook gek op Italiaans eten en heb inmiddels verschillende lasagne recepten ontwikkeld die ik regelmatig maak. Zo heb ik een klassieke Bolognese lasagne met linzen, een lasagne met gegrilde courgettes en champignonsaus, een heerlijke lasagne met koolrabi en een Mexicaanse lasagne. Vandaag deel ik het recept van een ‘open lasagne’. Deze lasagne hoef je niet in de oven te doen.
No bake lasagne recept
Een lasagne die je niet in de oven hoeft te doen, dat klinkt misschien wat raar. Voor deze lasagne heb je geen ovenschotel nodig, maar slechts een pan en de borden waarop je de lasagne wilt serveren. Je bouwt de lasagne laagje voor laagje op het bord op en serveert het direct. Dat ziet er heel leuk uit! Als je eters krijgt, is dit zeker een gerecht waar je ze mee kunt imponeren. Het enige nadeel van een open lasagne vind ik, dat het moeilijk warm te houden is. Je kunt dat oplossen door snel te werken, je borden warm te houden voordat je de lasagne opbouwt en de groente en de lasagnebladen tegelijkertijd te koken. En voor dit recept vind ik het juist heel lekker als het lauwwarm wordt geserveerd. Dat past goed bij het ‘s zomerse karakter.
Groene zomergroente lasagne
Het leuke aan de zomer vind ik dat er zoveel lekkere groente te verkrijgen zijn. Het is een prachtig oogstseizoen. In deze lasagne gebruik ik tuinbonen. Deze groente krijg ik in de zomermaanden in mijn groentetas. Naast tuinbonen zit er broccoli, paprika en tuinerwten in de lasagne. Bij elkaar zijn dit heerlijk frisse groente.
Lekker frisse lasagne
De ricotta, citroen, munt en basilicum geven een extra frisse touch aan dit ‘s zomerse lasagne recept. Hierdoor is het een perfecte maaltijd voor warm weer.
Lasagne verde
Ingrediƫnten
- 1 broccoli
- 1 paprika
- 150 gram doperwt
- 150 gram tuinboon
- 8 vellen verse lasagne
- 1 klein handje basilicum
- 1 klein handje verse munt
- 1 eetlepel citroensap
- olijfolie
- 500 gram ricotta
- 50 gram Parmezaanse kaas
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- tuinkers
- pijnboompitten
Instructies
- Kook de lasagnevellen gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe wat olijfolie in het kookwater, zodat de vellen niet aan elkaar plakken.
- Snij de broccoli in kleine roosjes en de paprika in kleine stukjes. Kook de broccoli, paprika, tuinerwten en tuinbonen in ongeveer 4 minuten beetgaar. Giet af, besprenkel met wat olijfolie en bestooi met wat zout en peper. Zet even apart.
- Doe intussen de ricotta in een kom. Voeg 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels olijfolie, zout, peper en 50 gram Parmezaanse kaas toe. Hak de basilicium en munt fijn en voeg toe aan de ricotta. Roer goed door.
- Snij de lasagnevellen doormidden, zodat je een mooi maatje lasagnevel hebt. Nu gaan we de lasagne bouwen op de borden. Begin met een lasagnevel. Smeer deze in met een laagje ricotta en leg hier een laagje groente op. Dan weer een lasagnevel, ricotta en weer groente. Per persoon gebruik ik vier halve lasagnevellen. Ik eindig met een laagje groente. En voila, je open lasagne is klaar!
- Garneer de lasagne eventueel met wat pijnboompitten en tuinkers. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Mijn zoontje is gek op lasagne. Deze lasagne was hem helaas iets te groen. Als jouw kind van doperwten, tuinbonen en broccoli houdt, is deze lasagne echt een topper!
- Joppe vindt erwten en tuinbonen helaas maar niks, dus voor hem heb ik een klein schaaltje gemaakt zonder erwten en tuinbonen en met wat extra paprika en cherrytomaat. Zo heeft hij toch nog lekker gesmikkeld!