Maisliefhebbers opgelet, want hier is je nieuwe lievelingssoep! Deze Mexicaanse maissoep is heerlijk zoet van smaak en heel makkelijk om te maken.

Kids love it!

De meeste kinderen zijn gek op mais. Het is namelijk zo lekker zoet en daar maak je kids wel blij mee. Deze maissoep is daarome en absolute hit bij kinderen. Ze eten ongemerkt bijna 200 gram mais op met deze soep! Ideaal toch? Voor kinderen kun je de soep helemaal fijn pureren, zodat alle stukjes eruit zijn. Ik vind het zelf lekker om nog wat structuur te proeven, dus ik pureer de soep wat grover.

Maiskolf of mais uit blik?

Voor deze soep gebruik ik maiskolven. Ik gebruik zelf de verse variant, maar je kunt ook voorgekookte maiskolven gebruiken. De maiskolven grill je op een grillijzer of grillpan. Dit kost even tijd, afhankelijk van je apparaat of pan. Het levert wel een heerlijke grillsmaak op, dus wat mij betreft is dit zeker de moeite! Heb je niet zoveel tijd? Of heb je geen maiskolven in huis, dan kun je natuurlijk ook mais uit blik gebruiken. De soep wordt wel iets minder lekker, maar hij is dan ook een stuk sneller klaar. Gebruik je mais uit blik? Neem dan 750 gram mais.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Mexicaanse maissoep

Maisliefhebbers opgelet, want hier is je nieuwe lievelingssoep! Deze Mexicaanse maissoep is heerlijk zoet van smaak en heel makkelijk om te maken.
3.34 van 12 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangHoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenFusion, Mexicaans
TrefwoordBietensoep, Kidsproof, Mais, Maissoep, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 4 mais kolven, vers of voorgekookt of 750 gram mais uit blik
  • olijfolie
  • 25 gram roomboter
  • 1 kleine ui
  • 1 jalapeno peper
  • 3 stengels van een bleekselderij
  • 250 gram aardappel kruimig
  • 1 liter groente bouillon
  • 200 ml creme fraiche

Garneren

  • 1 handje verse koriander

Instructies

  • Zet je grillpan of grillijzer klaar. Verwijder de bladeren van de mais (wanneer van toepassing). Smeer de maiskolven in met olijfolie aan alle kanten. Leg de kolven op de grillplaat of -pan en grill totdat alle kolven een klein beetje kleur hebben gekregen (ze mogen een beetje zwart worden!). Dit duurt ongeveer 10-20 minuten, afhankelijk van je grill.

    Laat de kolven even afkoelen. Snij vervolgens met een groot mes de maiskorrels van de kolven af tot 'het bot'.
    NB. Gebruik je mais uit blik? Sla deze stap dan over en begin bij de volgende stap!
  • Verwarm de boter in een soeppan. Snij de ui, jalapeno (zonder zaadjes!!) en bleekselderij fijn en bak deze kort aan in de boter.
  • Schil de aardappels en snij in kleine blokjes. Doe deze in de soeppan, samen met de resten van de maiskolven (nog niet de korrels) en de groente bouillon en kook ongeveer 10 minuten totdat de aardappels gaar zijn.
    Haal de maiskolven eruit en voeg nu de maiskorrels en 3/4 van de creme fraiche toe. Kook nog eens 5 minuten. Pureer de soep eventueel met een staafmixer als je een gladde soep wilt.
  • Verdeel de soep over de soepkommen. Garneer met een klodder creme fraiche en wat verse koriander.

Kidsproof tips

  • Dit is waarschijnlijk de nieuwe favoriete soep van je kind! Mais is heerlijk zoet van smaak en dat vindt bijna ieder kind lekker.
  • Kinderen vinden soep meestal het lekkerst als ze geen stukjes meer zien. Voor kids is het daarom een goed idee om de soep te pureren. 
Vegetarische maaltijdsoep met mais
Mexicaanse maissoep