Een salade met een betekenis
Deze salade is speciaal voor mijn vriendinnen. Ik vind het heerlijk om voor vriendinnen te koken en zij vinden het, geloof ik, heerlijk om bij mij te eten. Een van mijn vriendinnen verdenk ik ervan om speciaal voor deze salade te komen eten. Deze salade is door haar de ‘Nienke salade’ genoemd. Ik voel me vereerd ;). Het is eigenlijk niets bijzonders, maar wel super lekker en makkelijk te maken!
Het geheime ingrediënt van de Nienke salade
Het geheime ingrediënt van de Nienke salade is de appel! Een groene salade met tomaat en komkommer is niet zo bijzonder, maar doe er een appel bij en je hebt echt een bijzondere salade! De combinatie van appel en feta zorgt voor een heerlijk frisse smaak aan deze vegetarische salade.
Variëren kun je leren
Het recept voor deze salade is heerlijk, dat geef ik meteen toe. Maar er zijn ook oneindig veel variaties mogelijk. Voel je dus vrij om te variëren! Zo kun je de appel bijvoorbeeld vervangen door nectarine of perzik en kun je paprika toevoegen aan de salade. De rode ui kun je vervangen door bosui. Heb je niet alle ingrediënten voor de dressing in huis? Ga dan voor een simpele dressing van olijfolie en azijn (of citroensap). Neem hiervoor de verhouding van 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel azijn of citroensap. Het is ook heerlijk om verse kruiden zoals peterselie en basilicum toe te voegen aan deze salade.
Hoe kun je de Nienke salade het beste bewaren?
Salade is het lekkerst als je het meteen op eet, maar je kunt hem ook prima bewaren. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen? Doe je de dressing op je bord in plaats van door je salade! Door de dressing wordt de sla namelijk nat en dat zorgt ervoor dat je salade niet lekker wordt als je deze bewaart. Doordat de sla pas in aanraking komt met de dressing als hij al op je bord ligt, blijven de saladeresten in de kom gewoon droog. De salade die nog in de kom is blijven zitten kun je vervolgens prima bewaren voor de volgende dag als lunch!
Meer lekkere vega salades
Ik ben een enorme salade fan. In de zomer staat er bijna iedere avond wel een salade op tafel. Is het niet de ‘Nienke salade’, dan is het wel de salade met mango en kikkererwten, of salade met sperziebonen. Wist je trouwens dat ik een speciale pagina heb ingericht met alleen maar salades? Hieronder vind je nog een paar van mijn favorieten.
‘Nienke salade’
Ingrediënten
- 1 halve sla ik vind krulsla altijd heerlijk
- 1 kleine rode ui of eventueel 2 stengels bosui
- 2 tomaten
- 1 halve komkommer
- 1 appel
- 75 gram feta
Dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel notenolie
- 1 eetlepel witte balsamico azijn
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel honing of jam!
Instructies
- Doe de sla in een kom. Snij de rode ui in ringen of in kleine stukjes en de tomaat, komkommer en appel in stukjes. Verdeel dit over de sla.
- Verwarm de pijnboompitjes kort in een pan tot ze goudbruin zijn.
- Kruimel de feta over de salade en strooi ook de pijnboompitten er over.
- Voor de dressing doe je alle dressing ingrediënten in een klein bakje en meng deze totdat je een egale dressing krijgt. Ik laat iedereen zelf de dressing over de salade doen. Zo blijft de salade lekker vers en wordt het niet slap. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je de salade die je over hebt de volgende dag nog eten als lunch.
Kidsproof tips
- Joppe houdt nog niet zo van sla. Voor hem maak ik daarom een apart bakje met de dingen uit onze salade die hij wel lekker vindt. In dit geval tomaat en appel. Zo heeft hij ook een ‘salade’ en krijgt ie genoeg vitamines binnen.
Review