Wat is paneer?

Ik heb nu toch weer een lekker gerecht! Deze palak paneer stond al heel lang op mijn lijstje om eens zelf te maken en is meteen binnen gekomen in mijn top 10 beste recepten! In een Indiaas restaurant ga ik vaak voor een curry met paneerkaas. Dit is wat mij betreft een van de beste opties als je voor vegetarisch gaat.

Recept palak paneer saag paneer
palak paneer

Palak paneer of saag paneer?

De palak paneer, of ook wel saag paneer genoemd is een curry met spinazie en paneerblokjes. Ik deelde al eerder een curry recept met paneer. Deze versie met spinazie is ook echt fantastisch!

Kidsproof curry recept met spinazie

Het mooie aan dit gerecht is dat kinderen er gek op zijn. De romige smaak van de kokosmelk, de (gepureerde) spinazie en de milde kruiden zijn een super kidsproof combinatie! Het is zelfs geschikt voor de wat oudere baby’s (9+ maanden). Het gerecht staat binnen 20 minuten op tafel. Kortom, eigenlijk is dit het ideale vegetarische recept om te koken voor je gezin.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ingrediënten voor palak paneer

Deze curry bevat een aantal heerlijke kruiden en specerijen die van deze maaltijd een waar smaakbommetje maken! De ingrediënten die je voor dit palak paneer recept nodig hebt zijn:

  • 50 gram boter
  • 225 gram paneer
  • 0,5 theelepel kurkuma
  • 1 mespuntje chilipoeder
  • 1 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 theelepels garam masala kruiden
  • 0,5 theelepel kerrie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk
  • 800 gram spinazie

Waar koop je paneer?

Een tijd lang kocht ik paneer bij de supermarkt. Apetina had het in het koelvak liggen, bij de kaasafdeling. De laatste keer dat ik dit gerecht maakte, kon ik het helaas niet meer vinden bij de Jumbo, Albert Heijn en Jan Linders. Ik kreeg de tip dat Ekoplaza en Plus ze nog wel verkopen, maar ik heb dat zelf niet gecheckt. Ik heb de paneer uiteindelijk bij de Chinese toko gekocht. Binnenkort wil ik proberen om paneer zelf te maken. Dat schijnt heel makkelijk te zijn, met volle melk en citroen.

Meer recepten met spinazie

Ben je op zoek naar meer vegetarische gerechten met spinazie? Check dan zeker even onderstaande recepten!

Spinazietaart met ricotta en bladerdeeg
De lekkerste spinazietaart maak je vrij eenvoudig zelf. Met bladerdeeg, spinazie, eieren en ricotta ben je in 40 minuten klaar. Een kwart punt spinazietaart bevat 25 gram eiwitten.
Bekijk recept
Gevulde spinazie pannenkoek met falafel balletjes en hummus
Zin in een gezonde hartige pannenkoek? Maak dan deze spinazie pannenkoek. Deze groente pannenkoek is makkelijk om te maken. Vul de pannenkoek met wat paprika, champignon en falafel, of een vulling naar jouw keuze! Een lekkere vegetarische lunch of diner!
Bekijk recept
Risotto met spinazie en geitenkaas
Deze risotto met spinazie en geitenkaas is een absolute vegetarische smaaksensatie. Hier kun je van blijven eten. Doordat de spinazie wordt gepureerd, is dit ook een topper voor kids. Een heerlijke vegetarische comfort food maaltijd.
Bekijk recept

Palak paneer

Palak paneer of saag paneer is een curry met spinazie en Indiase paneerkaas. Deze palak paneer maak je zonder pakjes en zakjes en staat snel op tafel. Dit recept voor vegetarische curry met paneer is ideaal comfort food voor het hele gezin. Zowel volwassenen, als kinderen maak je hier blij mee. 
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenIndiaas
TrefwoordCurry, Kidsproof, Palak paneer, Paneer, Saag paneer, Spinazie, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 225 gram paneer
  • 0,5 theelepel kurkuma
  • 1 mespuntje chilipoeder
  • 1 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 theelepels garam masala kruiden
  • 0,5 theelepel kerrie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk
  • 800 gram spinazie

Optioneel, om erbij te serveren

  • naan
  • (zilvervlies) rijst

Instructies

  • Snij de paneer in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Verwarm de helft van de boter, kurkuma en chilipeper in een pan en bak de paneer aan alle kanten mooi goudbruin. Haal de paneer uit de pan en zet even apart.
  • Verwarm in de tussentijd de rest van de boter in een hapjespan. Snijd de knoflook, ui en gember fijn en bak deze in 2 minuten mooi glazig. Voeg de garam masala, kerrie en tomatenpurree toe en bak kort mee. Blus af met de kokosmelk.
  • Voeg de spinazie toe en laat mee pruttelen totdat de spinazie is geslonken.
  • Pureer eventueel de spinazie.
  • Bijna klaar: voeg de paneer toe aan de spinazie. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Serveer met rijst en/of naan. Heerlijk!

Kidsproof tips

  • Dit is een super kidsproof recept. De paneer kun je eventueel zonder kruiden bakken om het nog iets kindvriendelijker te maken. Daarnaast kun je de helft van de garam masala kruiden gebruiken.
  • Voor mijn 8 maanden oude baby heb ik een hapje gemaakt van spinazie, rijst en ongebakken paneer. Als je baby iets ouder is, kan hij dit gerecht heel makkelijk mee eten!