Recept voor vegetarische risotto met bloemkool
Deze vegetarische risotto met bloemkool is een heerlijk gerecht dat perfect is voor een doordeweekse avond, of juist voor een etentje. Het is een gerecht dat vol zit met smaak en textuur en ook nog eens gezond is. Het fijne aan dit recept is dat je de steel van de bloemkool ook kunt gebruiken, dus niets hoeft weggegooid te worden.
De voordelen van bloemkool
Vroeger aten wij thuis altijd bloemkool met aardapels en vlees. Over de bloemkool zat een groentesausje. Ik was er geen fan van moet ik eerlijk zeggen. Maar op een gegeven moment heb ik ontdekt dat je nog zoveel meer kunt met bloemkool dan een standaard AVG. Voor mij is het geen saaie groente meer. Het is een ontzettend gezonde groente, rijk aan vitamines en mineralen. Zo bevat bloemkool bijvoorbeeld veel vitamine C en K, foliumzuur, kalium en magnesium.
Waarom risotto een goed idee is
Risotto is een heerlijk Italiaans gerecht dat perfect is voor vegetariërs. Het is een gerecht dat je kunt aanpassen aan je eigen smaak door verschillende ingrediënten toe te voegen en te experimenteren met verschillende (seizoens)groente. Risotto bevat rijst, wat een goede bron is van complexe koolhydraten. Dit geeft je lichaam de energie die het nodig heeft om de dag door te komen.
Gebruik maken van de hele bloemkool
In dit recept gebruik je ook de steel van de bloemkool. Vaak wordt de steel weggegooid, terwijl deze juist heel lekker en gezond is. Snijd de steel in kleine stukjes en bak deze mee met de bloemkoolroosjes. Zo maak je optimaal gebruik van de hele bloemkool en krijg je nog meer voedingsstoffen binnen.
Bloemkool grillen en bakken
In dit recept grillen we 3/4 van de bloemkoolroosjes in de oven. Dit geeft een hele lekkere rijke, nootachtige smaak aan de bloemkool. De rest van de bloemkoolroosjes en de bloemkool steel bakken we mee met de risotto. Deze bloemkool wordt lekker romig van smaak. Zo heb je verschillende smaken en texturen van 1 groente in 1 gerecht.
Ingredienten voor vegetarische bloemkool risotto
Haal de volgende ingredienten in huis voor bloemkool risotto voor 4 personen:
- 1 kilo bloemkool
- 4 eetlepels olijfolie
- 40 gram boter of plantaardig alternatief
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 320 gram risottorijst
- 100 ml droge wijn alcocholvrij alternatief: 1 eetlepel witte balsamico azijn en 90 ml groente bouillon
- 1 liter groente bouillon
- 75 gram Parmezaanse kaas of plantaardig altneratief
- 2 theelepels dragon gedroogd
- 0,5 theelepel nootmuskaat
- 1-2 theelepels mosterd
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- 40 gram amandelen
Meer vegetarische risotto recepten
Ben jij ook zo gek op risotto als ik? Dan daag ik je uit om te experimenteren met verschillende risotto recepten. Ik heb er heel veel voor je verzameld op mijn risotto pagina. Neem gerust een kijkje en laat me weten als je jouw favoriete risotto hebt ontdekt!
Bloemkool risotto met gegrilde en gekookte bloemkool
Ingrediënten
- 1 kilo bloemkool
- 4 eetlepels olijfolie
- 40 gram boter of plantaardig alternatief
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 320 gram risottorijst
- 100 ml droge wijn alcocholvrij alternatief: 1 eetlepel witte balsamico azijn en 90 ml groente bouillon
- 1 liter groente bouillon
- 75 gram Parmezaanse kaas of plantaardig altneratief
- 2 theelepels dragon gedroogd
- 0,5 theelepel nootmuskaat
- 1-2 theelepels mosterd
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- 40 gram amandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de bloemkool en snij doormidden. Verwijder het blad en de steel en leg deze apart. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Leg 3/4 van de roosjes op de bakplaat met bakpapier. Sprenkel de helft van de olijfolie erover en bestrooi met wat zout en peper. Schuif de bakplaat in de oven en grill de bloemkool in ongeveer 15 minuten goudbruin. Snij de steel van de bloemkool super fijn.
- Verwarm de rest van de olijfolie en de helft van de boter in een hapjespan.
- Snij de ui en bleekselderij fijn en bak deze in de pan voor ongeveer 2 minuten. Voeg de rest van de bloemkoolroosjes en de stukjes bloemkoolsteel toe en bak 2 minuten mee. Voeg nu de risottorijst toe en bak nog eens 2 minuten mee.
- Blus af met de witte wijn. Als de wijn is ingekookt, voeg dan steeds een flinke scheut groente bouillon toe, totdat de rijst net onder water staat. Laat de bouillon inkoken. Als de bouillon is ingekookt, voeg je weer een scheut bouillon toe, tot de rijst net onder water staat. Roer intussen af en toe even door. Herhaal dit proces tot de rijst al dente gaar is en het vocht is ingekookt. De rijst mag een lichte bite hebben.
- Roer nu de rest van de boter door de bloemkool risotto. Voeg ook de dragon, nootmuskaat en mosterd toe en de helft van de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de gegrilde bloemkoolroosjes over de risotto en garneer met de rest van de Parmezaanse kaas.
Optioneel, om te garneren
- Hak de amandelen grof met een vijzel of keukenmalertje en garneer de bloemkool met de amandelen.
Kidsproof tips
- Dit is een heerlijke kidsproof risotto. Bloemkool is mild van smaak.Â
- Houdt jouw kind niet van stukjes? Kook de bloemkool dan apart in een pan en pureer de bloemkool met een beetje kookvocht tot een gladde puree. Voeg de bloemkoolpuree aan het eind toe aan de risotto als de risotto bijna gaar is (in plaats van de laatste scheut groente bouillon).Â
- Vervang de witte wijn door een scheutje witte balsamico azijn en wat extra groente bouillon.Â
Review