Makkelijke en romige citroen risotto

Recept voor vegetarische risotto met citroen

Lekker vegetarisch risotto recept

Dit is een heerlijk recept voor vegetarische citroen risotto. Voor deze citroen risotto hoef je eigenlijk alleen een basis risotto te maken. Voeg aan het eind wat citroenrasp en citroensap van een biologische citroen toe en je hebt een geweldig frisse en smaakvolle risotto. Ik maakte deze risotto in het teken van de swiepswoepswap. Dit is een foodblogswap waarbij foodbloggers elkaars recepten koken en er een eigen draai aan geven. Ik werd gekoppeld aan Mascha, van het instagramaccount maschafoodlifestyle en haar website dagboekvaneeneter.nl. Op haar Instagram account kwam ik een citroen risotto tegen met zalm. Het deed me meteen denken aan mijn vakantie in Italie van afgelopen zomer. Daar had ik een super lekkere citroen risotto gegeten.

Hoe maak je risotto lekker klaar?

Risotto is eigenlijk ontzettend makkelijk om te maken. Het enige nadeel is, dat je er wel bij moet blijven. Want risotto is het lekkerst als je het regelmatig roert. Daardoor wordt het namelijk extra romig. Een lekkere risotto maak je door een gesnipperd uitje te bakken in boter en olijfolie op middelhoog vuur. Bak vervolgens de risottorijst 1 minuut mee totdat het glazig oogt. Blus af met wat droge witte wijn, roer goed door en laat dit inkoken. Als de wijn is ingekookt, voeg je steeds een flinke scheut groente bouillon toe. Laat de bouillon inkoken en schenk weer wat bouillon erbij. Blijf tussendoor goed roeren. Dit proces herhaal je tot de rijst al dente is. Dat wil zeggen gaar, maar nog wel met een lichte bite. Doe nog een beetje boter en Parmezaanse kaas bij de risotto en je hebt een geweldige basis risotto.

In dit recept heb ik de basis risotto afgemaakt met wat citroenrasp en citroensap. Maar je kunt natuurlijk ook lekkere groentes gebruiken in een risotto. Bijvoorbeeld pompoen, tomaat, champignon, spinazie. Niets is te gek eigenlijk.

Vaker Vega online cursus

Wil jij vaker vegetarisch eten?

✓ Maar weet je niet waar je moet beginnen?

✓ Of hoe je het kunt volhouden?

✓ Of heb je niet genoeg inspiratie?

Doe mee met de 5-weekse laagdrempelige cursus Vaker Vega!

Na de cursus heb je voldoende handvatten en inspiratie om vaker vega voor jou tot een succes te maken.

Ingredienten voor vegetarische citroen risotto

Deze risotto is ontzettend makkelijk om te maken. Je maakt een ‘basis risotto’. Daar voeg je wat citroenrasp en citroensap aan toe en dat is het. Haal de volgende ingredienten in huis voor risotto met citroen voor 4 personen.

  • 50 gram boter of plantaardig alternatief
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 320 gram risotto rijst
  • 100 ml droge witte wijn eventueel te vervangen door extra groente bouillon
  • 2 blokjes groente bouillon
  • 1000 ml kokend water
  • 75 gram Parmezaanse kaas of plantaardig alternatief
  • 1 citroen biologisch
  • zout
  • peper

Optioneel, om te garneren

  • verse basilicum

Hoe maak je risotto vegan?

Deze risotto is vegetarisch. Ik heb boter gebruikt en Parmezaanse kaas. Gebruik een plantaardige boter en een plantaardige kaas. Of laat de boter achterwege en gebruik wat extra olijfolie. De geraspte kaas kun je ook vervangen door een paar eetlepels edelgistvlokken. Dit geeft een lekker hartige ‘kaasachtige’ smaak aan de risotto.

Meer lekkere vegetarische risotto recepten

Ik ben gek op risotto. Ik kan het iedere dag wel eten. Er staan inmiddels dan ook al veel risotto recepten op mijn website. Dus ben jij ook risotto fan? Dan raad ik je zeker aan om mijn speciale risotto pagina te bekijken.

Risotto met groene asperge en pesto van raapsteeltjes
Heb je raapsteeltjes in huis en weet je niet wat je ermee kunt maken? Dan is deze risotto echt een aanrader! Een lekker frisse vegan risotto met pesto van keeltjes (raapstelen) en groene asperge.
Bekijk recept
Recept voor vegan risotto met raapsteeltjes en groene asperge
Vegan miso risotto met paddenstoelen en pastinaak
Op zoek naar een vegan risotto? Kijk dan niet verder. Deze miso risotto is rijk van smaak door de miso umami. De shitake en porcini paddenstoelen passen er perfect bij. Op deze manier mis je geen kaas en kun je genieten van de plantaardige keuken!
Bekijk recept
Recept voor vegan risotto
De lekkerste pompoenrisotto
Zin in herfst op je bord? Deze vegetarische pompoenrisotto met salieboter is dan echt jouw perfecte bordje comfort food. Je maakt het met gegrilde pompoen uit de oven. Makkelijk en ontzettend lekker.
Bekijk recept
Recept voor vegetarische pompoenrisotto
Recept voor vegetarische risotto met citroen

Makkelijke citroen risotto

Zin in een bordje comfort food? Dit is een heerlijk frisse vegetarische citroen risotto. Makkelijk om te maken.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Citroen, Kidsproof, Risotto, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 50 gram boter of plantaardig alternatief
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 320 gram risotto rijst
  • 100 ml droge witte wijn eventueel te vervangen door extra groente bouillon
  • 2 blokjes groente bouillon
  • 1000 ml kokend water
  • 75 gram Parmezaanse kaas of plantaardig alternatief
  • 1 citroen biologisch
  • zout
  • peper

Optioneel, om te garneren

  • verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de olijfolie, samen met de helft van de boter in een hapjespan.
    Snij de ui fijn en bak 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de risottorijst toe en bak 1 minuut mee totdat de rijst glazig oogt.
    Blus af met de witte wijn. Roer goed door.
    Voeg een flinke scheut bouillon toe als de wijn is ingekookt. Roer af en toe goed door.
    Als de bouillon is ingekookt, voeg je een nieuwe scheut bouillon toe. Herhaal dit proces totdat de risottorijst al dente is. Dit duurt meestal zo'n 15-20 minuten. Soms iets langer, afhankelijk van je rijst.
    Is je bouillon al op en is je rijst nog niet gaar? Voeg dan nog wat extra groente bouillon toe, net zo lang tot de rijst al dente is.
  • Was de citroen en rasp de schil over de risotto.
    Snij de citroen doormidden en pers de helft van de citroen uit boven de risotto.
    Voeg de rest van de boter en de Parmezaanse kaas toe. Roer nog eens door en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Garneer eventueel met wat verse basilicum.
    Serveer met een lekkere vegetarische salade.

Kidsproof tips

  • Risotto is vaak een heerlijk gerecht voor kinderen. Is jouw kind geen fan van citroen? Doe de rasp en sap dan in een apart schaaltje en doe dit pas op tafel op je eigen bord. 
  • Serveer de risotto met wat rauwkost zodat je kind toch nog wat groente binnen krijgt. 

Voedingswaarde

Calorieën: 509kcalKoolhydraten: 73gEiwitten: 13gVet: 16gVerzadigd vet: 10gMeervoudig onverzadigd vet: 1gEnkelvoudig onverzadigd vet: 5gTrans Fat: 0.4gCholesterol: 40mgZout: 392mgKalium: 235mgVezels: 4gSuiker: 5gVitamin A: 467IUVitamine C: 18mgCalcium: 253mgIron: 4mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling