Favoriet risotto recept
Laat ik er maar geen doekjes om winden: ik ben gek op risotto! Wat mij betreft eet ik iedere avond risotto. Deze pompoen risotto is één van mijn meest favoriete risotto’s allertijden.
Risotto met pompoen: het perfecte comfort food
Risotto en pompoen zijn een match made in heaven! Risotto is van nature al heerlijk smeuïg en romig van smaak. Als ik de Italianen moet geloven, komt dat doordat er tijdens het roeren in de risotto zetmeel vrijkomt uit de rijstkorrels. Tel hier de romige smaak van oven gegrilde pompoen en een goed glas Chardonnay bij op en je hebt de perfecte combi! Het glas wijn moet je misschien even achterwege laten voor je kids, maar verder is dit echt een super kidsproof gerecht! Kortom: met dit vegetarische recept maak jij je gezin heel erg blij!
Pompoen is een echte herfstgroente
In september begint het bij mij al te kriebelen. Want ik weet: eind van de maand komen de eerste pompoenen van het land. En daar kan ik echt naar uit kijken. Als de zomer voorbij is en het weer wat guurder wordt, dan vind ik het heerlijk om pompoen te eten. Het is heel lekker romig en super veelzijdig. Pompoen is het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Maar het liefst kook je pompoen in de maanden oktober, november en december. Dan komen ze namelijk vers van het land. En dat is het meest duurzaam; voor het milieu én voor de portemonnee.
Vegetarische pompoen recepten
Pompoen is een ontzettend veelzijdige groente. Het is heerlijk in risotto, maar je kunt er ook fantastische wraps mee maken. Of een lekkere pasta met gegrilde pompoen. Curry met pompoen is ook altijd een goed idee, of een lekker winters stoofpotje. Deze buddha bowl met gegrilde pompoen kan ik ook van harte aanbevelen.
Meer vegetarische risotto recepten
Ben jij net als ik een echte risotto liefhebber? Probeer dan ook eens één van mijn andere risotto gerechten. Ik heb ook mijn favoriete risotto recepten voor je op een rij gezet. De pompoen risotto staat er uiteraard tussen, maar ook een bieten risotto, een risotto met spinazie en een super verrassende risotto met spruitjes. Op zoek naar een leuke twist op dit recept? Heerlijke Happen voegde kastanje champignons toe aan dit recept. Bekijk haar versie op de website van Heerlijke Happen.
Ingredienten voor pompoen risotto
Ook zo’n trek gekregen van deze risotto? Haal de volgende ingredienten in huis om de risotto zelf te maken:
Gegrilde pompoen
- 1 kleine pompoen flespompoen of ronde pompoen, kan allebei
- 0,5 theelepel kaneel
- 0,5 theelepel chilivlokken alternatief: snufje chilipoeder
- olijfolie
Salieboter
- 75 gram roomboter
- 1 handje verse salieblaadjes
Risotto
- 1 ui
- 320 gram risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 3 blokjes groenten bouillon +1,5 liter water
- 75 gram Parmezaanse kaas
- zout
- peper
Om te garneren
- 1 handje amandelschaafsel
Ingrediënten
Gegrilde pompoen
- 1 kleine pompoen flespompoen of ronde pompoen, kan allebei
- 0,5 theelepel kaneel
- 0,5 theelepel chilivlokken alternatief: snufje chilipoeder
- olijfolie
Salieboter
- 75 gram roomboter
- 1 handje verse salieblaadjes
Risotto
- 1 ui
- 320 gram risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 3 blokjes groenten bouillon +1,5 liter water
- 75 gram Parmezaanse kaas
- zout
- peper
Om te garneren
- 1 handje amandelschaafsel
Instructies
Gegrilde pompoen
- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de pompoen goed. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen. Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Als je de pompoen goed wast, hoef je deze niet te schillen, dit scheelt een hoop werk! Leg de pompoenstukjes op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, kaneel, chilivlokken en zout. Grill de pompoen in 15-20 minuten gaar in de oven. De pompoen is goed als ie zacht is.
Risotto
- Snij de ui fijn en bak deze ongeveer 2 minuten in 25 gram boter en een scheutje olijfolie in een hapjespan en voeg dan de risottorijst toe. Roer goed door en bak de risotto ongeveer 1-2 minuten mee met de ui totdat deze glazig oogt. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren.
- Zet je pan nu wat lager, op middelhoog vuur. Als je wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opnemen door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
Salieboter en amandelschaafsel
- Bak in de tussentijd de rest van de roomboter kort in een steelpan en voeg de salieblaadjes toe. Bak de salie een paar minuten mee. Laat de boter niet zwart / donkerbruin worden! Na 2-3 minuten is je salieboter klaar. Haal de salieblaadjes uit de boter.
- Grill de amandelschaafsel in een pan totdat deze mooi goudbruin kleurt.
- Als de risotto gaar is, voeg je de pompoen toe, samen met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Garneer de pompoenrisotto met de rest van de Parmezaanse kaas, de amandelschaafsel en de salieboter. Een lekker glas chardonnay past goed bij deze risotto! Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Deze risotto is al super kindvriendelijk. Je kunt er voor kiezen om de wijn achterwege te laten als je voor kinderen kookt. Deze verdampt grotendeels tijdens het koken, maar nooit helemaal. De wijn kun je vervangen door groente bouillon.
- Laat eventueel de chilipeper achterwege als je kids niet van pittig eten houden.
- Maak de risotto nog kindvriendelijker door de pompoen te pureren nadat je deze hebt gegrild en je risotto krijgt een prachtig oranje kleurtje.
Voedingswaarden
Disclaimer
Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.
Jolanda says:
Zo hee, dat was een lekker recept en ook niet moeilijk om te maken. Ik heb het gisteravond gemaakt en manlief en dochter van 10 hebben ervan gesmuld, ikzelf ook!! Ik heb alleen de kaas er niet doorheen gedaan, maar pas aan tafel, ik wist niet of dochterlief het lekker zou vinden en dat was dus niet zo, zij heeft er gewone geraspte kaas over gedaan. Deze gaan wij vaker maken! Overigens, als je de pompoen met een scherpe dunschiller schilt, ben je ook zo klaar.
Nienke - Foxilicious says:
Wat leuk om te horen Jolanda, dankjewel voor je bericht. Goeie tip, de dunschiller!
Kim says:
Wij gaan dit vanav eten ????
Nu al even de pompoen met kruiden in de oven en het hele huis ruikt al heerlijk ????
admin says:
Oh lekker Kim, dit is een van mijn lievelings maaltijden! Ik hoop dat ie gesmaakt heeft!
Nancy says:
Super lekker!
Suus says:
Wat is dit gruwelijk lekker! Al een paar keer gemaakt! Simpel en lekker. De salieboter maakt het helemaal af. Bedankt voor het delen van dit recept!
Nienke - Foxilicious says:
Dat is nog eens een super leuke reactie Suus, dankjewel! Fijn dat je zo enthousiast bent over de pompoenrisotto. Het is ook nog steeds mijn favoriete risotto recept. Inderdaad heerlijk met die salieboter.
Liefs, Nienke
Dascha Makelaar says:
Echt heerlijk!! Beste risotto ooit!!
Nienke - Foxilicious says:
Wat goed om te horen Dascha! Ik vind deze ook echt zo lekker. Bedankt voor je berichtje!
Liefs, Nienke