Lekker zomers salade recept
Ik ben gek op salades. In de zomer eet ik het liefst iedere dag een salade. Ik heb zelfs een aparte saladepagina op mijn website. Deze Griekse salade hoort dus absoluut thuis in het rijtje favoriete salades. Het is namelijk super smaakvol, lekker fris, gezond, voedzaam en zomers. De ideale maaltijdsalade dus.
Griekse maaltijdsalade
De traditonele Griekse salade is een salade met komkommer, tomaat, olijven, ui en feta. Ik voegde een (eiwitrijke) koolhydraatbron toe, namelijk quinoa. Hierdoor vult de salade meer. Bovendien is quinoa erg voedzaam door de vezels en eiwitten. Hiermee tover je een gewone Griekse salade dus eenvoudig om in een maaltijdsalade!
Hoe maak je deze Griekse salade vegan?
Deze Griekse quinoa salade kun je ook prima vegan maken. Bijna alle ingredienten zijn al vegan, met uitzondering van de feta. Deze kun je vervangen door vegan feta. Een kleine switch. Maar hiermee zet je een super lekkere vegan salade op tafel!
Ingredienten voor Griekse quinoa salade
Haal de volgende ingredieten in huis voor Griekse maaltijdsalade voor 4 personen:
- 300 gram quinoa
- 250 gram (cherry)tomaat
- 1Â komkommer
- 2 flinke handen verse peterselie
- 1Â paprika
- 100 gram (vegan) feta
- 1 flinke rode ui
- 2 handjes pijnboompitten
- 2 handjes kalamata olijven
Dressing
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel mosterd
- 2 theelepels citroensap
- 3 theelepels rode wijn azijn
- 1 theelepel gedroogde oregano
- zout
- peper
Vegetarische salade recepten
Ben je op zoek naar lekkere vegetarische salades? Dan kan ik je onderstaande salades zeker aanbevelen! Check ook mijn artikel met mijn favoriete vegetarische salades.
Griekse quinoa salade
Ingrediënten
- 300 gram quinoa
- 250 gram (cherry)tomaat
- 1 komkommer
- 1 paprika
- 1 flinke rode ui
- 2 flinke handen verse peterselie
- 100 gram (vegan) feta
- 2 handjes pijnboompitten
- 2 handjes kalamata olijf
Dressing
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels citroensap
- 3 theelepels rode wijn azijn
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel gedroogde oregano
- zout
- peper
Instructies
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
- Snij de tomaat in stukjes. Snij de komkommer in stukjes. Snij de paprika in stukjes. Snij de rode ui fijn. Hak de peterselie fijn. Snij de kalamata olijven in ringen.
- Snij de knoflook fijn. Doe de ingredienten voor de dresing (olijfjolie, citroensap, rode wijnazijn, knoflook, mosterd en oregano) in een schaaltje. Roer goed door en meng tot een egale dressing.
- Bak de pijnboompitten een paar minuten in een pan totdat ze goubruin zijn.
- Doe de quinoa in een grote kom. Voeg de tomaat, komkommer, paprika, rode ui, peterselie en olijven toe. Kruimel de feta erover en verdeel de pijnboompitten over de bowl. Roer de salade goed door. Schenk de dressing erover en roer deze door de salade. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen staan niet per se te applaudiseren bij zo’n maaltijdsalade. Maar ze zijn gek op rauwkost.
- Ik laat mijn kinderen zelf hun eigen salade samenstellen. Ze kunnen kiezen uit de groente die ik toch al heb gesneden (in dit geval paprika, tomaat, komkommer, olijven). Daarnaast mogen ze kiezen of ze quinoa willen, of liever pasta of brood erbij.Â
Review