Lekker zomers salade recept

Ik ben gek op salades. In de zomer eet ik het liefst iedere dag een salade. Ik heb zelfs een aparte saladepagina op mijn website. Deze Griekse salade hoort dus absoluut thuis in het rijtje favoriete salades. Het is namelijk super smaakvol, lekker fris, gezond, voedzaam en zomers. De ideale maaltijdsalade dus.

Griekse maaltijdsalade

De traditonele Griekse salade is een salade met komkommer, tomaat, olijven, ui en feta. Ik voegde een (eiwitrijke) koolhydraatbron toe, namelijk quinoa. Hierdoor vult de salade meer. Bovendien is quinoa erg voedzaam door de vezels en eiwitten. Hiermee tover je een gewone Griekse salade dus eenvoudig om in een maaltijdsalade!

Recept voor Griekse maaltijdsalade met quinoa
Griekse quinoa salade

Hoe maak je deze Griekse salade vegan?

Deze Griekse quinoa salade kun je ook prima vegan maken. Bijna alle ingredienten zijn al vegan, met uitzondering van de feta. Deze kun je vervangen door vegan feta. Een kleine switch. Maar hiermee zet je een super lekkere vegan salade op tafel!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ingredienten voor Griekse quinoa salade

Haal de volgende ingredieten in huis voor Griekse maaltijdsalade voor 4 personen:

  • 300 gram quinoa
  • 250 gram (cherry)tomaat
  • komkommer
  • 2 flinke handen verse peterselie
  • paprika
  • 100 gram (vegan) feta
  • 1 flinke rode ui
  • 2 handjes pijnboompitten
  • 2 handjes kalamata olijven

Dressing

  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepels citroensap
  • 3 theelepels rode wijn azijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • zout
  • peper

Vegetarische salade recepten

Ben je op zoek naar lekkere vegetarische salades? Dan kan ik je onderstaande salades zeker aanbevelen! Check ook mijn artikel met mijn favoriete vegetarische salades.

Zomerse couscous salade met aardbeien en feta
Op zoek naar een verrassend lekkere salade? Ga dan voor deze couscous salade met aardbeien en feta. De frisse dressing maakt het helemaal af. De salade leent zich perfect als lunch of gezonde maaltijdsalade op een mooie zomerse avond.
Bekijk recept
Japanse aduki bonen salade met zoete uien-gemberdressing
Op zoek naar een lekker bijgerecht voor een Aziatische maaltijd? Deze aduki bonen salade stelt je niet teleur! De salade is lekker voedzaam en heerlijk op smaak dankzij de zoete uien-gemberdressing.
Bekijk recept
‘Nienke salade’
Deze salade eet ik ‘s zomers bijna elke dag als bijgerecht. Mijn all time favorite salade; de Nienke salade. De Nienke salade is makkelijk te maken en zit vol vitamines met sla, tomaat, appel! De appel is trouwens echt het geheime ingrediënt in deze salade. Dat voegt een extra bite en frisheid toe, waardoor het net wat anders is! 
Bekijk recept
Recept voor Griekse maaltijdsalade met quinoa
Griekse quinoa salade

Griekse quinoa salade

Op zoek naar een lekkere maaltijdsalade met quinoa? Dan is deze Griekse quinoa salade met tomaat, paprika, komkommer, olijven en (vegan) feta echt een aanrader. Een perfecte lunchsalade of een salade voor een warme zomerdag.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
KeukenGrieks
TrefwoordGrieks, Maaltijdsalade, Quinoa, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram quinoa
  • 250 gram (cherry)tomaat
  • 1 komkommer
  • 1 paprika
  • 1 flinke rode ui
  • 2 flinke handen verse peterselie
  • 100 gram (vegan) feta
  • 2 handjes pijnboompitten
  • 2 handjes kalamata olijf

Dressing

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels citroensap
  • 3 theelepels rode wijn azijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • zout
  • peper

Instructies

  • Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
  • Snij de tomaat in stukjes.
    Snij de komkommer in stukjes.
    Snij de paprika in stukjes.
    Snij de rode ui fijn.
    Hak de peterselie fijn.
    Snij de kalamata olijven in ringen.
  • Snij de knoflook fijn.
    Doe de ingredienten voor de dresing (olijfjolie, citroensap, rode wijnazijn, knoflook, mosterd en oregano) in een schaaltje. Roer goed door en meng tot een egale dressing.
  • Bak de pijnboompitten een paar minuten in een pan totdat ze goubruin zijn.
  • Doe de quinoa in een grote kom. Voeg de tomaat, komkommer, paprika, rode ui, peterselie en olijven toe. Kruimel de feta erover en verdeel de pijnboompitten over de bowl. Roer de salade goed door. Schenk de dressing erover en roer deze door de salade. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen staan niet per se te applaudiseren bij zo’n maaltijdsalade. Maar ze zijn gek op rauwkost.
  • Ik laat mijn kinderen zelf hun eigen salade samenstellen. Ze kunnen kiezen uit de groente die ik toch al heb gesneden (in dit geval paprika, tomaat, komkommer, olijven). Daarnaast mogen ze kiezen of ze quinoa willen, of liever pasta of brood erbij.