Wat is tempeh?
Tempeh is een ideale vleesvervanger voor een vegetarisch en veganistisch dieet. Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een stevige structuur, veel steviger dan bijvoorbeeld tofu. Tempeh kun je daarom heel goed bakken.
Hoe maak je tempeh lekker knapperig?
Ik geef eerlijk toe: ik heb tempeh al ontzettend vaak laten mislukken. Want als je tempeh niet op de juiste manier bereid, dan ruikt en smaakt het gewoon ontzettend vies. Ik ken zoveel mensen die niet van tempeh houden. Maar de vraag is, of ze het wel op de goede manier hebben bereid? Laat ik voorop stellen dat je tempeh op verschillende manieren lekker kunt bereiden. Maar de lekkerste en makkelijkste manier, is als volgt.
- Je snijdt de tempeh in dunne plakken, reepjes of driehoekjes.
- Vervolgens bak de de tempeh in een flinke laag zonnebloemolie totdat ze mooi goudbruin zijn.
- Daarna haal je ze uit het pan, laat je de tempeh even uitlekken op wat keukenpapier en verwijder je de olie uit de pan
- Vervolgens glaceer je de tempeh. De makkelijkste manier om tempeh te glaceren, is wat mij betreft met ketjap, net als in het recept van Puur Suzanne. Dat geeft veel smaak en maakt de tempeh lekker sticky.
Dat is het! Super simpel eigenlijk. Maar de kern is dus wel om de tempeh in ruime hoeveelheid olie te bakken, of te frituren. Daar wordt het lekker knapperig van.
Tempeh marineren of glaceren?
Je kunt tempeh voor het bakken marineren om het op smaak te krijgen, of na het bakken glaceren. Mijn voorkeur gaat uit naar glaceren. Tempeh is namelijk erg compact doordat het zo is samen geperst. De marinade trekt er niet goed in. Zeker niet als je het daarna gaat bakken in veel olie. Dan is je marinade bijna verdwenen. Ik glaceer daarom mijn tempeh nadat ik het heb gebakken. Glaceren kan door het kort te bakken in ketjap, of door het te bestrijken met een lekker kruidensausje. Denk bijvoorbeeld aan een TexMex kruidenmix met wat zonnebloemolie, of een teriyaki saus.
Ingrediënten voor knapperige tempeh
Je hebt niet veel nodig om de lekkerste knapperige tempeh te maken. Haal het volgende in huis:
- 400 gram tempeh
- zonnebloemolie (ruime hoeveelheid!)
- 8 eetlepels ketjap manis
Optioneel: je kunt extra kruiden of smaken toevoegen. Bijvoorbeeld pindakaas, sambal, of TexMex kruiden, curry pasta, noem maar op!
Optioneel, om te garneren
- kimchi kruiden gochugaru
Waar serveer je tempeh bij?
Tempeh kun je eigenlijk overal wel bij serveren. Je kunt het als vleesvervanger serveren naast wat groente en aardappels, of bij een Aziatisch gerecht. Als je tempeh kruimelt en vervolgens bakt en glaceert, is het ook heerlijk over een salade. Hieronder vind je een aantal van mijn recepten met tempeh:
De lekkerste knapperige tempeh
Ingrediënten
- 400 gram tempeh
- zonnebloemolie
- 8 eetlepels ketjap manis
Optioneel
- 1 eetlepel pindakaas of andere lekkere smaakmakers
Optioneel, om te garneren
- kimchi kruiden gochugaru
Instructies
- Snij de tempeh in reepjes van maximaal 0,5 cm dik.
- Verwarm een flinke bodem zonnebloem olie in een koekenpan. Zet het vuur hoog.
- Bak hierin de tempeh (in 2 of 3 delen, anders past het waarschijnlijk niet in de pan) aan beide kanten gaar. Dit duurt 5-10 minuten. Keer de tempeh halverwege om.
- Haal de tempeh uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapiertje. Haal de olie uit de pan.
- Doe de tempeh terug in de pan en doe de ketjap manis (en eventueel pindakaas, of andere smaakmakers) erbij. Zet het vuur laag en laat de ketjap in een paar minuten karameliseren. Haal de tempeh uit de pan.
Optioneel
- Garneer de tempeh met een snufje kimchi kruiden voor extra smaak.
Kidsproof tips
- Knapperige tempeh kun je best aan kinderen serveren.Â
- Varieer eens met het formaat van de tempeh. Soms zijn grote stukken niet zo fijn voor kids, terwijl kleine stukjes prima gaan.Â
Review