Lekker vegetarisch risotto recept
Pompoenrisotto is een heerlijke, romige en vullende maaltijd. Het is een perfect gerecht voor een herfst- of winterdag, of gewoon wanneer je zin hebt in iets lekkers. Pompoen is een gezonde groente die veel vitamines en mineralen bevat. Het is ook een goede bron van vezels, waardoor het je een vol gevoel geeft. Mijn pompoenrisotto is al jaren een van de meest populaire recepten op mijn website. Om een extra twist te geven aan de risotto, ging ik aan de slag met boerenkool. Vandaag deel ik het recept voor pompoenrisotto met knapperige pompoen
Welke pompoen voor risotto?
Voor pompoen risotto kun je het beste een pompoensoort gebruiken die een stevige structuur heeft. Zo blijft de pompoen goed tijdens het stoven en wordt de risotto niet te waterig. Goede pompoensoorten voor risotto zijn bijvoorbeeld de Hokkaido-pompoen, de butternut squash of de flespompoen.
Hoe pompoen roosteren in de oven?
Om pompoen te roosteren in de oven, snijd je de pompoen in blokjes en besprenkel je deze met olijfolie, zout en peper. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat en rooster ze in ongeveer 20 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius.
Is pompoen gezond?
Pompoen is een gezonde groente die veel vitamines en mineralen bevat. Pompoen is onder andere een goede bron van vitamine A, vitamine C, kalium en vezels.
Hoe pompoenrisotto met knapperige boerenkool vegan maken?
Pompoen risotto is van nature vegetarisch. De kaas in het recept is niet plantaardig. Je kunt ook veganistische kaas gebruiken, of een alternatief voor kaas toevoegen, zoals geraspte cashewnoten, edelgistvlokken of geraspte tofu.
Extra smaaksensatie: knapperige boerenkool
Pompoenrisotto is al heerlijk van zichzelf, maar je kunt het nog lekkerder maken door er knapperige boerenkool aan toe te voegen
Meer lekkere risotto recepten
Deze pompoen risotto met knapperige boerenkool is een heerlijke en gezonde maaltijd die perfect is voor een herfstse dag. Ben je fan van risotto? Probeer dan ook eens een van deze andere vegetarische risotto recepten.
Pompoen risotto met knapperige boerenkool
Ingrediënten
Gegrilde pompoen
- 1 kleine pompoen flespompoen of ronde pompoen, kan allebei
- 0,5 theelepel kaneel
- 0,5 theelepel chilivlokken alternatief: snufje chilipoeder
- 2 eetlepels olijfolie
Risotto
- 3 eetlepel olijfolie
- 1 ui
- 320 gram risottorijst
- 100 ml droge witte wijn of extra groente bouillon
- 3 blokjes groenten bouillon +1,5 liter water
- 75 gram Parmezaanse kaas of plantaardig alternatief
- zout
- peper
Knapperige boerenkool
- 150 gram boerenkool
- 3 eetlepel olijfolie
Instructies
Gegrilde pompoen
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de pompoen goed. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen. Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Als je de pompoen goed wast, hoef je deze niet te schillen, dit scheelt een hoop werk! Leg de pompoenstukjes op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, kaneel, chilivlokken en zout. Grill de pompoen in 15-20 minuten gaar in de oven. De pompoen is goed als ie zacht is.
Risotto
- Verwarm een hapjespan op het vuur. Voeg de olijfolie voor de risotto toe. Snij de ui fijn en bak deze ongeveer 2 minuten. Voeg dan de risottorijst toe. Roer goed door en bak de risotto ongeveer 1-2 minuten mee met de ui totdat deze glazig oogt. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren.
- Zet je pan nu wat lager, op middelhoog vuur. Als je wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opnemen door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo'n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
Knapperige boerenkool
- Verwarm intusen de olijfolie voor de boerenkool in een koekenpan.
- Doe de boerenkool in de pan en bak in ongeveer 5-10 minuten knapperig
- Als de risotto gaar is, voeg je de pompoen toe, samen met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Garneer de pompoenrisotto met de rest van de Parmezaanse kaas en de knapperige boerenkool.
Kidsproof tips
- Deze risotto is erg kindvriendelijk. Het is zacht en romig van smaak. Je kunt er voor kiezen om de wijn achterwege te laten als je voor kinderen kookt. Deze verdampt grotendeels tijdens het koken, maar nooit helemaal. De wijn kun je vervangen door groente bouillon.
- Laat eventueel de chilipeper achterwege als je kids niet van pittig eten houden.
- Maak de risotto nog kindvriendelijker door de pompoen te pureren nadat je deze hebt gegrild en je risotto krijgt een prachtig oranje kleurtje, zonder stukjes!
Review