Van vega naar vegan

Ik probeer de laatste tijd bewust vaker vegan te eten. Ik eet al meer dan 20 jaar vegetarisch, maar ben wel een echte zuivel liefhebber. Regelmatig vegetarisch eten is natuurlijk een grote stap voorwaards voor dier, milieu en je eigen gezondheid. Maar vegan eten gaat nog net een stap verder. Geen kwark, geen kaas. Dat betekent nog minder dierenleed en minder milieuimpact. Ik ben (nog) niet klaar voor een volledige overstap naar vegan, maar ik probeer steeds vaker vegan te koken. Deze vegan miso risotto is echt een blijvertje voor mij!

Hoe begin je met vegan eten?

Gelukkig kun je op zoveel lekkere vegan maaltijden te maken. Ik ben begonnen met vaker vegan avondeten. Dit kun je doen door vlees en zuivel rechtstreeks te vervangen en bijvoorbeeld vegan burgers en plantaardige zuivel te gebruiken. Maar je kunt ook op een andere manier koken. Ik kook de laatste tijd veel Aziatisch. De Aziatische keuken leent zich namelijk heel goed voor vegan maaltijden. Met tofu en tempeh als vleesvervangers en soja en miso als umami smaakmakers kan het niet mis gaan! Wil je een stapje verder gaan? Dan is deze miso risotto echt een heerlijk idee!

Wat is miso?

Miso is een ingredient uit de Japanse keuken. Het is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Miso wordt gekenmerkt door de ‘umami’ smaak. Een diepe, zoute smaak. Het wordt vaak gebruikt in de vegan en vegetarische keuken, omdat het iets dieps toevoegt aan een gerecht. Er zijn verschillende soorten miso, wit, rood, bruin. Ben je een miso beginner? Ga dan voor witte miso, die is het minst sterk van smaak. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegan miso risotto kan ook vega

Gaat volledig plantaardig je nog een beetje te ver? Je kunt deze risotto ook vegetarisch maken door aan het einde 75 gram Parmezaanse kaas toe te voegen.

Ingredienten voor vegan miso risotto

Haal de volgende ingredienten in huis om deze geweldige risotto te maken:

  • 30 gram gedroogde porcini
  • 3 blokjes paddenstoelen bouillon
  • 1250 ml gekookt water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 500 gram pastinaak
  • 400 gram risotto rijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 200 gram shiitake
  • 2 eetlepels witte miso pasta

Meer lekkere vegan recepten

Wil jij ook vaker vegan koken? Probeer dan ook eens een van deze recepten:

Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en veel groente
Wil je een lekker, gezond en kleurrijk gerecht op tafel toveren? Maak dan deze vegan poké bowl. De bowl zit vol groente en is lekker voedzaam door de quinoa. De tempeh zorgt voor een lekkere bite en de nodige eiwitten en de Javaanse pindasaus maakt het helemaal af.
Bekijk recept
Japanse vegan miso noedels met knapperige tempeh
Zin in een Japans smaakbommetje? Dan is deze vegan miso noedels echt iets voor jou! Een bordje vol lekkere groente, zoals kool, oesterzwam, sugar snaps en mais, knapperige tempeh en udo noedels. Afgemaakt met de lekkerste zelfgemaakte miso saus.
Bekijk recept
Chili con carne met vegan gehakt
Vegan chili sin carne. Aan deze chili mis je echt geen vlees. De chili is gevuld met bonen, mais, paprika, tomaat en vegan gehakt. Breng de chili eenvoudig op smaak met zelfgemaakte Mexicaanse kruiden. Comfort food dat super snel op tafel staat.
Bekijk recept

Vegan miso risotto met paddenstoelen en pastinaak

Op zoek naar een vegan risotto? Kijk dan niet verder. Deze miso risotto is rijk van smaak door de miso umami. De shitake en porcini paddenstoelen passen er perfect bij. Op deze manier mis je geen kaas en kun je genieten van de plantaardige keuken!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans, Vegan
TrefwoordMiso, Plantaardig, Pompoenrisotto, Vegan, Veganistisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 30 gram gedroogde porcini
  • 3 blokjes paddenstoelen bouillon
  • 1250 ml gekookt water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 500 gram pastinaak
  • 400 gram risotto rijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 200 gram shitake
  • 2 eetlepels witte miso pasta

Optioneel

  • verse basilicum

Instructies

  • Doe de bouillonblokjes bij het kokend water en voeg de gedroogde porcini toe. Laat de bouillon staan.
  • Snij de ui fijn en verwarm de olijfolie in een hapjespan. Bak de ui 3 minuten in de olie.
  • Schil intussen de pastinaak en snij klein. Doe de pastinaak in de pan en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de risotto rijst toe en bak 2 minuten mee. Blus af met de witte wijn en roer goed door. Laat de wijn inkoken.
  • Snij de shitake in plakjes.
  • Doe een paar soeplepels bouillon (inclusief de porcini) bij de risottorijst totdat de risotto net 'onder water' staat. Voeg ook de shitake en de miso pasta toe.
    Roer goed door.
    Voeg nieuwe bouillon toe als de bouillon is ingekookt. Herhaal dit net zo lang totdat de rijst gaar is.

Optioneel

  • Garneer de miso risotto met verse basilicum

Kidsproof tips

  • Vind je deze risotto net wat te heftig voor je kind? Je kunt een aantal dingen doen om het meer kidsproof te maken.
  • Laat de porcini achterwege
  • Kook de pastinaak apart en pureer deze met wat kookvocht. Voeg dit toe aan de risotto (=geen stukjes)
  • Vervang de shitake door gewone champignons. Of, als je niet van champignons houdt, door bijvoorbeeld courgette.