Lekker recept voor risotto met palmkool
Wil jij eens een lekker recept met palmkool proberen? Maak dan eens deze risotto met gebakken palmkool. Ontzettend smaakvol, makkelijk om te maken en ook nog eens helemaal vegan.
Wat is palmkool?
Palmkool, ook wel cavolo nero genoemd, is een bladgroen dat qua smaak op boerenkool lijkt. De plant groeit een beetje in de vorm van een palmboom, vandaar de naam ‘palmkool’. Oorspronkelijk komt de palmkool uit Toscane. Let maar eens op als je in Toscane bent. Dan zie je ontzettend veel ‘cavolo nero’ recepten op de kaart in restaurantst. Palmkool groeit tegenwoordig ook heel goed in Nederland, vandaar dat je het steeds vaker ziet. In Nederland wordt palmkool in het najaar geoogst.
Palmkool is te koop bij een goede groentenboer, of op de markt.
Hoe kun je palmkool of cavolo nero vervangen?
Kun je geen palmkool vinden? Dan kun je dit recept alsnog maken! Vervang de palmkool door gesneden boerenkool.
Hoe maak je vegan risotto op smaak?
Risotto maak je normaal gesproken met (veel) geraspte (Parmezaanse) kaas. Dat geeft een heerlijke umami smaak aan de risotto. Wil je een vegan risotto maken? Dan kun je de geraspte kaas door plantaardige geraspte kaas, of door edelgistvlokken. Ik dit recept heb ik edelgistvlokken gebruikt. Ik gebruik ongeveer 1 eetlepel edelgistvlokken per persoon.
Hoe maak je vegan risotto vegetarisch?
Wil jij niet helemaal plantaardig eten? Of heb je geen edelgistvlokken in huis? Gebruik dan geraspte (Parmezaanse) kaas in plaats van edelgistvlokken.
Ingredienten voor risotto met palmkool
Haal de volgende ingredienten in huis voor risotto met palmkool voor 2 personen:
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 160 gram risotto rijst
- 100 ml droge witte wijn
- 500 ml groente bouillon
- 500 gram palmkool
- 25 gram plantaardige boter
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 1-2 eetlepels crispy chili olie
- zout
- peper
Vegan risotto met palmkool
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 160 gram risotto rijst
- 100 ml droge witte wijn
- 500 ml groente bouillon
- 500 gram palmkool
- 25 gram plantaardige boter
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 1-2 eetlepels crispy chili olie
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de helft van de olijfolie in een hapjespan.
- Snij de ui en knoflook fijn. Voeg de ui en de helft van de knoflook toe aan de olijfolie en bak 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de risotto rijst toe en bak 2 minuten mee. Blus af met droge witte wijn.
- Voeg een flinke scheut groente bouillon toe als de witte wijn is ingekookt. Zorg dat de rijst net onder water staat en laat opnieuw inkoken. Als de bouillon is ingekookt, voeg je weer nieuwe bouillon toe. Net zo lang totdat de rijst beetgaar is. Is je bouillon op en de rijst nog niet gaar? Voeg dan extra bouillon toe, net zo lang totdat deze is ingekookt en de rijst gaar is.
- Verwarm intussen de rest van de olijfolie en de crispy chili olie in een koekenpan. Snij het blad van de palmkool van de nerf af. Snij vervolgens het blad in dunne reepjes. Doe de palmkool in de koekenpan. Roerbak de palmkool 4-5 minuten.
- Voeg edelgistvlokken en boter toe aan de risottorijst. Voeg ook de gebakken palmkool toe. Breng op smaak met zout en peper.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn niet zo gek op gebakken palmkool of gebakken boerenkool.Â
- Voor je kind kun je een andere risotto maken, zonder dat het veel moeite kost. Grill bijvoorbeeld cherry tomaatjes in de oven (10 minuten op grillstand). Houd een deel van de gekookte risottorijst apart en roer de gegrilde tomaatjes erdoor heen.Â
Wat is palmkool?
Palmkool, ook wel bekend als cavolo nero, is een donkere groene koolsoort met lange, smalle bladeren. Het heeft een licht bittere smaak en wordt vaak gebruikt in de Italiaanse keuken. Qua smaak lijkt het op boerenkool.
Hoe kan ik de risotto vegan maken?
Om risotto vegan te maken, kun je boter vervangen door een vegan alternatief zoals plantaardige margarine of olie. Gebruik ook vegan bouillon in plaats van bouillon met dierlijke ingrediënten. Breng aan het eind op smaak met vegan kaas, miso pasta of edelgistvlokken. Zo geef je de risotto een lekkere umami smaak.
Kun je risotto van tevoren klaarmaken?
Ja, dat kan. Als je risotto van tevoren wilt klaarmaken, volg je het risotto recept zoals je normaal ook zou doen. Wanneer de risotto bijna gaar is, haal je het van het vuur en laat je het afkoelen. Bewaar de risotto vervolgens in de koelkast in een luchtdichte bak.
Wanneer je de risotto opnieuw wilt opwarmen, voeg je een beetje extra bouillon of water toe om de textuur weer romig te maken. Verwarm de risotto langzaam op laag vuur en blijf roeren tot het goed is opgewarmd. Voeg eventueel nog wat extra kruiden of specerijen toe om de smaak op te frissen.
Review