Wat is teriyaki saus?
Teriyaki is een Japanse bereidingswijze. Dit staat voor grillen en glaceren. In Japan wordt dit vaak gebruikt bij visgerechten, in de Westerse wereld voornamelijk bij vlees. En bij Foxilicious gebruiken we het voor vegetarische recepten! De smaak van teriyaki is een beetje zoet door de suiker en heeft een licht zuurtje van de azijn. Daarom is het heerlijk om te combineren met veel Aziatische gerechten! Graag deel ik met jullie het recept voor teriyaki saus.
Hoe maak je teriyaki saus?
Zelf teriyaki saus maken is ontzettend makkelijk. Ik streef er altijd naar om recepten te ontwikkelen zonder pakjes en zakjes. Gelukkig lukt dat ook bijna altijd! Doe alle ingrediënten voor de saus in een pannetje en laat het 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur. De saus dikt op deze manier vanzelf in. Wordt de saus niet dikker? Voeg dan nog een klein beetje maizena toe. Zorg er wel voor dat je de maizena eerst goed roert met water totdat de klontjes eruit zijn. Wanneer de saus is afgekoeld kun je deze in een afgesloten pot of fles in de koelkast bewaren.
Welke ingrediënten heb je nodig voor teriyaki saus?
Voor de allerlekkerste variant heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 50 ml sojasaus
- 20 ml rijstazijn
- 50 ml water
- 1 eetlepel sesamolie
- teentje knoflook
- verse gember
- 1 eetlepel basterd suiker
- 1 theelepel maizena
Recepten met teriyaki saus
Deze zelfgemaakte saus is heerlijk te gebruiken bij verschillende wokgerechten. En laat ik nou dol zijn op gerechten met een Oosters tintje! Wat dacht je bijvoorbeeld van noedels met oesterzwammen? Combineer rijst of noedels met lekker veel groenten én deze zelfgemaakte teriyaki saus en je hebt een heerlijk werelds gerecht!
Teriyaki saus zelf maken
Ingrediënten
- 50 ml sojasaus
- 20 ml rijstazijn
- 50 ml water
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 teentje knoflook
- 1 cm gember
- 1 eetlepel basterd suiker
- 1 theelepel maizena
Instructies
- Schil de gember en knoflook en hak fijn, rasp of pers de knoflook en gember. Roer de maizena door het water totdat je geen klonten meer ziet.
- Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
Review