Back to normal
Dat was het weer voor dit jaar… De zomervakantie is nu echt voorbij en we gaan weer back to normal. In een eerdere blog deelde ik al een aantal tips om weer in een school- en werkritme te komen inclusief een aantal heerlijke recepten. Vandaag wil ik een kleurrijke én gezonde lunch burrito met jullie delen. Ideaal voor de kids om mee te nemen naar school. Maar ik weet zeker dat jij deze wrap ook mee wil nemen naar je werk! In het geval van thuiswerken; deze lunch smaakt ook fantastisch aan je keukentafel.
Gezonde lunch burrito
Ik heb niet veel lunchrecepten op mijn website staan, maar zo nu en dan maak ik een uitzondering. Santa Maria heeft namelijk twee groente tortilla’s op de markt gebracht en die heb ik als één van de eersten mogen proeven! Het gaat hier om de bieten tortilla wrap en de wortel tortilla wrap. Beiden zitten boordevol groenten en bevatten minstens 30% biet of wortel. Ik vind het echt ideaal om hier een kleurrijke en voedzame lunch burrito mee te maken. Uiteraard smaakt deze burrito ook heerlijk als avondmaaltijd (of eigenlijk op elk moment van de dag als je het mij vraagt).
Burrito met tempeh
De tempeh in deze burrito is wat mij betreft echt een super lekkere toevoeging. Ik heb zelf heel lang een haat-liefde verhouding gehad met tempeh. Als ik het in een restaurant bestelde, vond ik het super lekker, maar als ik het zelf maakte, dan viel het iedere keer ontzettend tegen. Daarom ben ik me gaan verdiepen in hoe je tempeh lekker kunt bereiden. Ik ben erachter gekomen dat tempeh het lekkerst is, als je het frituurt, of op z’n minst in een flink laagje olie bakt. De tempeh krijgt hierdoor de juiste knapperige structuur. Daarna kruid je de tempeh door met een kwastje te bestrijken met jouw favoriete marinade. Voor dit recept heb ik een kruidenmixje gemaakt met de Burrito Seasoning Mix en wat water en zonnebloemolie. Perfect om de tempeh een lekkere Tex Mex smaak te geven.
Tex Mex
Volg je mij al langer? Dan weet je dat ik gek ben op Tex Mex gerechten! Het zijn vaak voedzame maaltijden en je kan er lekker veel groenten in (ver)stoppen. Hier thuis eten we meerdere keren per maand een gerecht met een Mexicaans tintje.
Kidsproof recept
Ik maak van de lunch graag een feestje, helemaal voor mijn kids, dat maakt het eten toch een stukje leuker. De lunchtrommels vul ik dan ook regelmatig met allerlei lekkers en gezonds. Joppe houdt van veel kleur, dus wat snack tomaatjes, wortel en komkommer bij zijn brood maak ik hem al heel erg blij mee. Maar wil je echt even een keer lekker uitpakken, dan is het ontzettend leuk en om deze burrito’s te maken. Ze zijn super kidsproof en dat komt voornamelijk door de vrolijke kleuren. Want zeg nou zelf, wie wil er nou niet een paarse of oranje ‘pannenkoek’ als lunch? Dit recept is heel leuk om met kinderen te bereiden. Joppe helpt al vaker mee in de keuken. Hij vindt het leuk om groente te snijden en heeft laatst zelf een ‘salade’ gemaakt voor hem en Jolijn. Het was voor mij dan ook geen verrassing dat hij nu maar al te graag wilde helpen. Ik merk ook vaak dat als je kinderen mee laat koken, het aan tafel ook gezelliger wordt. Het eten dat kinderen zelf hebben gemaakt vinden ze dan ineens lekkerder dan als papa of mama heeft gekookt. Lees vooral ook eens mijn blog over eten met kinderen als je wel wat tips kan gebruiken.
Ingrediënten lunch burrito
- 40 gram zilvervliesrijst
- 4 groente tortilla’s
- 80 gram tempeh
- 0,25 zakje burrito seasoning mix
- 240 gram zwarte bonen uitlekgewicht; uit blik van 400 gram
- 2 tomaten
- 1 avocado
- 140 gram mais uitlekgewicht; uit blik van 150 gram
- 125 gram vegan creme fraiche bijvoorbeeld haver fraiche. Alternatief: vegan mayonaise
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels water
- zout
- peper
Optioneel
- 2 handjes sla
- 0,5 rode ui fijn gesneden
Hoe vouw je een burrito?
Ken je dat? Dan heb je net een lekkere, goedgevulde burrito in je handen en dan valt de helft er aan de onderkant uit! Dat is niet wat je wil natuurlijk! Gelukkig leggen ze bij Santa Maria stap voor stap uit hoe je een burrito het beste kunt vouwen. Dus check eerst even de vouwtechnieken, zodat je (en waarschijnlijk vooral de kids) zonder knoeien kunt genieten van je heerlijke lunch burrito! Eet smakelijk!
Vegan lunch burrito met tempeh en veel groenten
Ingrediënten
- 30 gram zilvervliesrijst
- 4 groente tortilla's (biet of wortel) van Santa Maria
- 80 gram tempeh
- 0,25 zakje Burrito Seasoning Mix van Santa Maria
- 130 gram zwarte boon uitlekgewicht; uit blik van 200 gram
- 1 tomaat
- 0,5 avocado
- 140 gram mais uitlekgewicht; uit blik van 150 gram
- 60 gram vegan creme fraiche bijvoorbeeld haver fraiche. Alternatief: vegan mayonaise
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels water
- zout
- peper
Optioneel
- 2 handjes sla
- 0,5 rode ui fijn gesneden
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet even apart.
- Doe de Burrito Seasoning Mix in een schaaltje en voeg 0,5 eetlepel zonnebloemolie en 2 eetlepels water toe. Roer goed door.
- Snij de tempeh en plakken van ongeveer 3 mm dik. Verwarm 3 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en laat goed heet worden. Bak hierin de tempeh plakken aan beide kanten ongeveer 4-5 minuten, totdat de tempeh mooi goudbruin kleurt. Bestrijk vervolgens de tempeh (terwijl het nog in de pan ligt) met de Burrito Seasoning. Draai de tempeh om en bestrijk ook de andere kant met de seasoning. Draai nog eens om zodat de seasoning aan beide kanten wordt ingebakken. Haal de tempeh uit de pan.
- Giet de zwarte bonen af en doe in een bakje. Prak de bonen grof en roer de rest van de Burrito Seasoning erdoor.
- Verwijder de schil en pit van de avocado en prak de avocado in een bakje. Breng op smaak met zout en peper.
- Was de tomaat en snij in kleine blokjes. Giet de mais af.
Burrito's opmaken en vouwen
- Leg de tortilla's op het aanrecht of een plank neer en smeer in met de vegan crème fraiche. Leg hierop wat sla (dit laat ik bij de kids achterwege, maar zelf vind ik het wel heel lekker). Verdeel de geprakte bonen over de sla en vervolgens de mais, een schepje zilvervliesrijst, wat gesneden tomaat en geprakte avocado. Leg 2 plakken tempeh op de toppings en eventueel wat fijngesneden rode ui (dit laat ik achtwege bij de kids).
- Vouw de zijkanten een stukje naar binnen en rol de tortilla vervolgens vanaf de onderkant naar de bovenkant op tot een burrito. Hulp nodig bij het rollen? Bekijk hier hoe je een burrito oprolt.
Kidsproof tips
- Ik heb deze burrito’s samen met Joppe gemaakt. Hij vond het heel leuk om te helpen en om te leren hoe je een burrito kunt oprollen zodat je het kunt eten zonder te knoeien. Het is dus zeker een tip om dit samen met je kind te maken.
- Pas de vulling aan op de ingrediënten die jouw kind heel lekker vindt. Andere vulling opties zijn bijvoorbeeld: paprika, komkommer, julienne gesneden wortels etc.
Review