Lekker vegetarisch witlof stamppot recept
Witlof is een heerlijke groente die in Nederland veel wordt gegeten. We kennen het vooral van witlof met ham en kaas uit de oven. Maar wist je dat je ook hele andere lekkere vegetarische witlof gerechten kunt maken? Je kunt het bijvoorbeeld grillen en serveren als bijgerecht. Of maak een ovenschotel met witlof en aardappel of pasta. Ook kun je witlof wokken met verschillende groenten en serveren als gezonde en vegetarische maaltijd. Of probeer deze vegetarische witlof stamppot.
Wanneer is witlof in het seizoen in Nederland?
Witlof groeit het hele jaar door, maar de Nederlandse witlof is vooral in de winter en het vroege voorjaar verkrijgbaar. Vanaf november tot en met april zijn de witlofstronken op hun best en kun je genieten van deze heerlijke groente.
Ingredienten voor witlof stamppot
Haal de volgende ingredienten in huis voor vegetarische witlof stamppot voor 2 personen.
- 400 gram aardappel
- 1 pastinaak
- 1 courgette
- 1 blokje groente bouillon
- 100 gram geraspte kaas of plantaardig altneratief
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 stronken witlof
- 30 gram gerookte amandelen
- zout
- peper
Meer vegetarische recepten met wiflof
Wil jij meer koken met witlof? Probeer dan een van deze witlof recepten, of neem een kijkje op mijn witlof pagina.
Witlof stamppot
Ingrediënten
- 400 gram aardappel
- 1 pastinaak
- 1 courgette
- 1 blokje groente bouillon
- 100 gram geraspte kaas of plantaardig altneratief
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 stronken witlof
- 30 gram gerookte amandelen
- zout
- peper
Instructies
- Schil de aardappels en de pastinaak met een dunschiller. Snij in grove blokjes. Snij de courgette ook in grove blokjes. Spoel de groente af en kook ze in een pan met kokend water en bouillonblokje in ongeveer 10-12 minuten gaar. Giet af.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Was de witlof. Snij doormidden en vervolgens in reepjes. Roerbak de witlof in de olijfolie voor ongeveer 5-10 minuten. Hoe langer je het bakt, hoe zachter de witlof wordt. Proef even wat jij daarin het lekkerst vindt.
- Pureer de aardappels, courgette en pastinaak. Voeg de geraspte kaas toe en breng op smaak met zout en peper. Roer ook de gebakken witlof door de stamppot.
- Hak de amandelen grof en garneer de stamppot daarmee.
Optioneel
- Wil je de stamppot nog iets smeuiiger of romiger? Voeg dan een klontje (plantaardige) boter of (plantaardige) melk toe.
Kidsproof tips
- Deze witlof stamppot klinkt op het eerste gezicht niet per se als de meest kindvriendelijke maaltijd. Toch is deze stamppot een laagdrempelige manier om je kind te leren om witlof te eten.
- Witlof is van zichzelf vrij bitter. Door het te roerbakken wordt het milder van smaak. Zeker in een romige stamppot proef je de bitterheid een stuk minder.Â
- Je kunt de stamppot pureren als je minder zichtbare groente wilt voor je kind.
Wat is witlof?
Witlof is een groente die ook bekend staat als Belgische endive of witloof. Het is een bladgroente die wordt gekweekt door de wortels van cichorei te forceren, waardoor er witte bladeren ontstaan.
Hoe moet je witlof bereiden?
Witlof kan op verschillende manieren worden bereid, zoals koken, bakken, grillen, in een stamppot, met kaas uit de oven, of rauw in een salade.
Hoe kun je witlof vegetarisch klaar maken?
Witlof leent zich heel goed voor een vegetarische bereiding. Bijvoorbeeld met kaas uit de oven, of in een salade, een ovenschotel met aardappel of pasta, of een witlof stamppot. Bekijk hier een aantal lekkere vegetarische recepten met witlof.
Kun je witlof rauw eten?
Ja, witlof kan rauw worden gegeten en wordt vaak gebruikt in salades. Rauwe witlof heeft een bittere smaak. In salades wordt het daarom vaak gecombineerd met fruit.
Review