Witlof, blauwe kaas en druiven

Witlofsalade met blauwe kaas en druiven is een top combinatie! Het bekendste recept met witlof is misschien wel witlof met kaas uit de oven. Heerlijk! Maar rauwe witlof, zoals in deze salade, smaakt het ook heel lekker. De groente heeft van zichzelf een bittertje. Als je de lof combineert met blauwe kaas en zoete druiven, dan heb je een ware smaaksensatie. De walnoten en balsamico azijn maken het helemaal af. Ik gebruik hiervoor de vijgazijn van Oil and Vinegar.

Witlof weetjes

Witlof is voor het eerst in België geteeld. Daar wordt het ‘witloof’ of ‘Brussels loof’ genoemd. Deze witte stronkjes zijn caloriearm en rijk aan vitamine C, heel gezond dus! Wist je trouwens dat witlof in het donker óf onder de grond moet groeien? Als dat niet gebeurt dan komt er licht bij en dan krijg je andijvie!

Vegetarische witlofsalade
Witlofsalade met blauwe druiven, geitenkaas en walnoten

Ingrediënten witlofsalade

  • 300 gram witlof
  • 100 gram witte druiven
  • 50 gram gorgonzola dolce of een andere milde blauwe kaas
  • 20 gram walnoten
  • olijfolie
  • 1,5 eetlepel donkere balsamico azijn
  • zout
  • peper

Salades

Je zou mij wakker mogen maken voor een lekkere salade! En daarbij ben ik gek op de smaak van witlof. Daarom vind je op mijn website meerdere salades met witlof. Wat dacht je bijvoorbeeld van een witlofsalade met appel, kaas en ei? Of de variant met sinaasappel en rozijnen, yumm!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meer recepten met witlof

Witlof met gesmolten kaas uit de oven
Witlof met ham en kaas is waarschijnlijk het meest gemaakte recept met witlof in Nederland. Wist je dat je ook zonder ham een heerlijk gerecht kunt maken? Check het recept om te zien hoe makkelijk het is om witlof met gesmolten kaas uit de oven te maken.
Bekijk recept
Recept voor witlof met ham en kaas vegetarisch
Gekarameliseerde witlof
Deze witlof smaakt heerlijk zoet. Het bittere van de witlof verdwijnt wat naar de achtergrond. Een fantastisch vegetarisch bijgerecht.
Bekijk recept
Quiche met witlof en brie
Met witlof en kaas kun je echt toveren. Het is niet voor niets dat witlof met kaas uit de oven zo vaak wordt gegeten. Ik wilde eens iets anders proberen en maakte deze vegetarische quiche met witlof en brie. Nog steeds met de succes ingrediënten witlof en kaas, maar dan anders. Een heerlijk vegetarisch voorgerecht of lekker als bijgerecht met een frisse salade!
Bekijk recept

Witlofsalade met blauwe kaas, druiven en walnoten

Witlof is natuurlijk heerlijk uit de oven met geraspte kaas, maar witlofsalade is ook echt een heerlijk idee. Deze salade maak je heel eenvoudig met rauwe witlof, blauwe kaas, druiven, walnoten en balsamico azijn. Een perfecte vegetarische salade!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
GangBijgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenHollands
TrefwoordSalade, Vegetarisch, Witlof, Witlofsalade
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram witlof
  • 100 gram druif
  • 50 gram gorgonzola dolce of een andere milde blauwe kaas
  • 20 gram walnoten
  • olijfolie
  • 1,5 eetlepel donkere balsamico azijn
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de witlof en snij de onderkant eraf. Snij de witlof in dunne reepjes. Doe de witlof in een kom.
  • Was de druiven en snij doormidden en voeg toe aan de kom.
    Snij de gorgonzola en verdeel over de witlof.
  • Breek de walnoten in grove stukken en verdeel over de salade.
    Besprenkel de salade met een scheutje olijfolie en donkere balsamico azijn. Breng op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Deze salade is niet per se een topper voor kinderen als ik eerlijk ben. Maar ja, je hoeft ook niet altijd rekening te houden met kinderen. Soms is het gewoon lekker om iets te maken wat je zelf super lekker vindt. 
  • Voor de kids maakte ik een bakje rauwkost. Zo hebben zij ook hun ‘salade’ en krijgen ze hun groente toch binnen.Â