Witte bonen in tomatensaus
Witte bonen in tomatensaus was mijn guilty pleasure als kind. Als ik bij mijn opa en oma ging logeren en zij vroegen wat ik wilde eten, dan wist ik het wel: witte bonen in tomatensaus. Gewoon uit blik, opgewarmd in de magnetron. Ik snap niet wat ik daar lekker aan vond, haha. Maar het idee van bonen in een lekkere tomatensaus vind ik heerlijk. Witte bonen hebben een lekkere bite en zitten vol met eiwitten. Ik besloot daarom mijn eigen witte bonen in tomatensaus te maken. En dat was een enorm succes!
Bonen in tomatensaus zelf maken
Tegenwoordig eet ik nog steeds graag witte bonen in tomatensaus, maar dan wel zelfgemaakt! Je hoeft ze niet in blik te kopen, want je kunt heel eenvoudig je eigen versie van bonen in tomatensaus maken! Dit is een stuk gezonder én lekkerder. Er zitten geen onnodige toevoegingen in, het is minder zout en het bevat een stuk meer groente dan de variant uit blik.
Dit heb je nodig:
- olijfolie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 paprika’s
- 500 gram cherrytomaten
- 400 gram tomatenblokjes
- 200 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- 1-2 eetlepels cajun kruiden
- chilivlokken
- zout
- 1 theelepel suiker
- 500 gram witte bonen (cannellini bonen – 2 blikken)
Meer lekkere recepten met witte bonen
Wist je trouwens dat je met cannellini bonen ook de lekkerste vegan jambalaya kunt maken? Deze eenpansmaaltijd is echt een feestje kan ik je vertellen! Of wat dacht je van een goedgevulde maaltijdsoep? Heerlijk comfort food!
Snel en makkelijk vegen recept
Voor de lekkerste witte bonen in tomatensaus heb je niet veel nodig. De meeste ingrediënten van het lijstje hierboven heb je waarschijnlijk zelfs al in huis. Het is een kwestie van een aantal ingrediënten snijden, bakken, laten pruttelen en op smaak brengen naar wens. En weet je wat zo handig is? Dit kan allemaal samen in één pan!
Serveer eventueel met brood, rijst, pasta of bulgur en je hebt een heerlijk vegan hoofdgerecht, bijgerecht of lunch!
Vegetarische en vegan recepten met peulvruchten
Peulvruchten zijn wat mij betreft de ideale basis voor en lekker en vullend gerecht. Voor zowel vegetarische als vegan gerechten zijn ze daarnaast een perfecte vervanger voor vlees en/of vis. Peulvruchten zijn namelijk plantaardig, eiwitrijk, vol vezels en ook nog eens harstikke lekker! Ik schreef er zelfs een blog over: Peulvruchten: 10 x de lekkerste vega recepten met peulvruchten. Neem zeker even een kijkje zou ik zeggen!
Witte bonen in tomatensaus
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 paprika
- 500 gram cherrytomaten
- 400 gram tomatenblokjes
- 200 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- 1-2 eetlepels cajun kruiden naar smaak
- chilivlokken
- zout
- 1 theelepel suiker
- 500 gram cannellini boon uit blik, uitlekgewicht. Ik gebruikte 2 blikken van 420 gram.
Optioneel, om bij te serveren
- brood, of rijst, bulgur, couscous, pasta
Instructies
- Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan of bakjespan.
- Snij de ui en knoflook fijn en bak een paar minuten in de olijfolie.
- Was de paprika en snij in blokjes. Voeg toe aan de ui. Bak ongeveer 5 minuten.
- Was de cherrytomaat en snij doormidden. Voeg toe aan de paprika, samen met de tomatenblokjes, water, het bouillonblokje en de cajun kruiden. Laat even 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en (chili)peper en een theelepel suiker.
- Doe de witte bonen in een vergiet en spoel goed af met water. Voeg de bonen toe aan de stoof en laat nog even 5 minuten zachtjes mee pruttelen.
Optioneel, om mee te serveren
- Serveer eventueel met wat (getoast) brood of gekookte rijst, pasta, bulgur of couscous.
Kidsproof tips
- Als kind was ik altijd gek op witte bonen in tomatensaus.
- De ‘stukjes’ kunnen misschien wat afschrikken. Pureer de rode saus van tomaten en paprika voordat je de witte bonen toevoegt. Zo is het gerecht nog meer kidsproof.
Review