Lekker fris vegetarisch zomer recept
De zomer is het perfecte seizoen om te genieten van lichte en frisse gerechten. En wat is er nu beter dan een smaakvolle Italiaanse risotto met verse groene groenten? Deze vegetarische zomer risotto met sperziebonen, peultjes, edamame bonen en tuinerwtjes is een heerlijk en eenvoudig recept dat je in een handomdraai kunt bereiden. Het zit boordevol smaak en verse groente, waardoor het een ideale keuze is voor een gezonde en bevredigende maaltijd op een warme zomerdag.
Zomer risotto recept met veel groente
Risotto is een van mijn favoriete maaltijden. Ik eet het het hele jaar door. In de herfst maak ik een lekkere pompoen risotto, in de winter ga ik aan de slag met pastinaak of boerenkool. In het voorjaar gaan er raapsteeltjes door de risotto en in de zomer ben ik gek op een risotto met veel groene groente.
Gezonde zomer risotto
Een van de voordelen van deze vegetarische zomer risotto is dat het boordevol gezonde voedingsstoffen zit. Groene groenten zoals sperziebonen en peultjes zitten vol met vitaminen, mineralen en vezels, wat bijdraagt aan een gezond en uitgebalanceerd dieet. De edamame bonen zorgen voor de nodige eiwitten. En de risotto rijst levert koolhydraten en vezels.
Is zomer risotto een kidsproof gerecht?
Wat mij betreft absoluut! Risotto heeft een romige smaak en een makkelijke textuur om te eten. Het leuke van risotto vind ik, dat je het kunt eten met allerlei groente. Houdt jouw kind niet van sperziebonen of andere groene groente? Houd de groene groente dan apart en grill bijvoorbeeld een bakje cherrytomaten in de oven. Schep wat gare risotto door de cherrytomaat en je hebt in een handomdraai een aangepaste maaltijd voor je kind.
Je kunt ook de groenten fijn hakken of pureren om ze gemakkelijker verteerbaar te maken voor jonge kinderen.
Vegetarische risotto is een duurzame keuze
Deze vegetarische zomer risotto is ook een milieubewuste keuze. Door te kiezen voor groenten in plaats van vlees, draag je bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk. Door het werken met seizoensgroente van lokale productie doe je nog een extra duurzaam stapje.
Ingredienten voor zomer risotto met groene groente
Haal de volgende ingrediënten in huis en ga aan de slag met dit heerlijke risotto recept voor 4 personen! In de receptkaart kun je heel handig de hoeveelheden van de ingredienten aanpassen aan het aantal tafelgasten.
- 500 gram sperzieboon
- 250 gram peultjes
- 100 gram edamame boon
- 100 gram tuinerwt
- 1 ui
- 1 theelepel gedroogde dragon alternatief: gedroogde tijm
- 20 gram roomboter of plantaardig altnernatief
- 2 eetlepels olijfolie
- 320 gram risotto rijst
- 2 blokjes groente bouillon + 1 liter kokend water
- 1 citroen
- zout
- peper
- 75 gram Parmezaanse kaas of plantaardig alternatief
Proef de zomer op je bord en geniet van de smaakvolle en kleurrijke groene groenten in deze verfrissende zomer risotto.
Meer vegetarische risotto recepten
Ben je net als ik gek op risotto? Maak dan ook eens een van deze lekkere vega risotto recepten.
Zomer risotto met groene groente
Ingrediënten
- 500 gram sperzieboon
- 250 gram peultjes
- 100 gram edamame boon
- 100 gram tuinerwt
- 1 ui
- 1 theelepel gedroogde dragon alternatief: gedroogde tijm
- 20 gram roomboter of plantaardig altnernatief
- 2 eetlepels olijfolie
- 320 gram risotto rijst
- 2 blokjes groente bouillon + 1 liter kokend water
- 1 citroen
- zout
- peper
- 75 gram Parmezaanse kaas of plantaardig alternatief
Instructies
- Verwarm de boter en olijfolie in een hapjespan. Snij de ui fijn en bak 2 minuten in het vet. Voeg de risottorijst toe en bak nog eens 2 minuten tot de rijst glazig oogt.
- Blus af met een flinke scheut groente bouillon en laat deze inkoken. Schenk steeds bouillon bij als de rijst is ingekookt. Herhaal dit proces totdat de risotto mooi al dente gaar is. Het kan zijn dat je meer of minder bouillon nodig hebt dan aangegeven in het recept. Dit is afhankelijk van de rijstkorrel. Gebruik zoveel bouillon als nodig is om de rijst steeds te laten inkoken totdat het gaar is.
- Dop intussen de sperziebonen en snij doormidden. Kook ze 4 minuten in een pan met kokend water. Voeg vervolgens de peultjes, edamame bonen en tuinerwten toe en kook nog eens 2 minuten. Giet af en spoel af met ijskoud water, zodat de boontjes mooi felgroen blijven.
- Roer de groente door de risotto. Breng op smaak met zout, peper, dragon en de helft van de geraspte kaas. Rasp de citroen over de risotto. Voeg eventueel ook (een deel) van het sap van de citroen naar smaak toe). Serveer de risotto met de rest van de Parmezaanse kaas.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op sperziebonen en vonden dit een heerlijke risotto.Â
- Varieer dit recept gerust met groente die jouw kind lekker vindt.Â
Review