Wat zijn raapsteeltjes?
De ster in deze risotto met raapsteeltjes en groene asperge, zijn natuurlijk raapsteeljes. Raapsteeltjes, ook wel keeltjes genoemd, zijn bladgroente van de meiknol. Qua smaak lijkt het op jonge spinazie en rucola. Ze hebben dan ook een lichtpittige smaak. Raapsteeltjes zijn een voorjaarsgroente. Ze zijn daarom van maart tot juni verkrijgbaar in Nederland. Je koopt ze bij de groenteboer of op de markt. In de supermarkt zul je ze niet snel tegenkomen.
Raapsteeltjes kun je roerbakken of stoven, of gebruiken in een stamppot. Je kunt zowel het blad, als de steel eten. Bekijk hier mijn vegetarische recepten met raapsteeltjes. Een andere lekkere manier om raapstelen te eten, is om pesto van te maken. Dat heb ik gedaan. Het resultaat is deze vegan risotto met raapstelen
Hoe maak je pesto van raapsteeltjes?
Het is erg gemakkelijk om pesto te maken van raapsteeltjes. Was de raapsteeltjes en snij de onderkant eraf. Doe vervolgens in een blender of kruidenmaler met daarbij:
- olijfolie
- pistachenoten (of pijnboompitten)
- citroensap
- dragon
- knoflook
Hoe maak je lekkere vegan risotto?
Risotto is van oorsprong niet vegan. Er wordt vaak veel kaas en soms ook andere zuivel in verwerkt. Risotto kun je best wel vegan maken. Het is daarbij wel belangrijk dat je erop let dat de risotto voldoende ‘umami’ heeft. In deze risotto is de raapsteelpesto met citroen een fijne umami bron. Je kunt ook miso, sojasaus, vegan kaas of edelgistvlokken gebruiken om vegan risotto lekker op smaak te krijgen.
Ingredienten voor vegan risotto met raapsteeltjes pesto en groene asperge
Haal de volgende ingredienten in huis om deze heerlijke vegan risotto te maken:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel plantaardige boter
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 citroen
- 320 gram risotto rijst
- 100 ml droge witte wijn alternatief: vervangen door extra groente bouillon
- 1 liter groente bouillon
- 500 gram groene asperge
Raapsteel pesto
- 200 gram raapsteeltjes
- 1 teentje knoflook
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 handje pistache noten of pijnboompitten
- 1 handje verse dragon of 1 theelepel gedroogde dragon
Optioneel, om erbij te serveren
- pistache noten of pijnboompitten
- (vegan) geraspte kaas
Meer vegetarische risotto recepten
Risotto kun je me echt voor wakker maken. Het is met stip mijn favoriete gerecht. Ik heb inmiddels dan ook een heleboel risotto recepten verzameld op mijn website. Hieronder deel ik er nog een paar met je.
Risotto met groene asperge en pesto van raapsteeltjes
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel plantaardige boter
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 citroen
- 320 gram risotto rijst
- 100 ml droge witte wijn alternatief: vervangen door extra groente bouillon
- 1 liter groente bouillon
- 500 gram asperge groen
Raapsteel pesto
- 200 gram raapsteel
- 1 teentje knoflook
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 handje pistache noten of pijnboompitten
- 1 handje verse dragon of 1 theelepel gedroogde dragon
Optioneel, om erbij te serveren
- pistache noten of pijnboompitten
- (vegan) geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Snij de ui en knoflook fijn en bak een paar minuten in de pan. Voeg de risottorijst toe en bak 1 minuut mee. Was de citroen en rasp deze over de risottorijst. Bewaar de rest van de citroen voor de pesto.Blus de rijst af met de witte wijn (of een scheut groente bouillon). Laat de wijn inkoken.
- Snij 2 cm van de onderkant van de groene asperges. Deze gebruiken we niet, maar kun je wel gebruiken om aspergesoep mee te maken. Snij de asperge in stukken van 2-4 cm lang. Verwarm de groente bouillon totdat het kookt. Voeg de asperge stukjes toe en doe het vuur uit.
- We gaan verder met de risotto. Voeg steeds een flinke scheut groente bouillon toe als de wijn is verdampt. Roer de risotto regelmatig door. Herhaal het proces met toevoegen van de bouillon totdat de risottorijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten.
- Maak intussen de raapsteeltjespesto. Was de raapsteeltjes en verwijder de onderkant. Doe 3/4 van de raapsteeltjes, samen met de olijfolie, pistachenoten, knoflook en sap van een halve citroen in een kruidenmaler of blender. Pureer tot een gladde pesto. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Snij de rest van de raapsteeltjes in grove stukken.
- Voeg de asperge stukjes, raapsteel pesto en overige raapsteeltjes toe aan de risotto, als de rijst gaar is. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
- Serveer optioneel met extra pistache noten en (vegan) geraspte kaas.
Kidsproof tips
- Geloof het of niet, maar mijn dochter van 4 heeft heerlijk gesmuld van deze risotto. Ik heb een paar tips om de risotto nog meer kidsproof te maken.Â
- Pureer alle raapsteeltjes door de pesto.Â
- Pureer ook de groene asperge met wat bouillon en roer dit door de risotto. Zo heb je geen stukjes.Â
- Houdt jouw kind niet van citroen? Voeg dan minder citroenrasp en citroensap toe.Â
Review