Risotto alla milanese is een van de bekendste Italiaanse risotto’s. Het is ook ongeveer het makkelijkste risotto recept dat ik ken. Het enige extra ingrediënt is namelijk saffraan. Hier kan weinig fout aan gaan. Als ik in Italie op vakantie ben, probeer ik altijd wel een risotto alla milanese te eten, want yum, wat is dit een fantastisch less is more gerecht!
Saffraan
De basis voor deze risotto is saffraan. Saffraan ziet eruit als rode draadjes. Het is een kruid afkomstig van de saffraankrokus. Iran staat bekend om de grootste saffraanproductie. De rode draadjes komen uit de stampers van de saffraankrokus. Het is een heerlijk subtiele smaakmaker en geeft een warme smaak aan een gerecht. Saffraan door risotto betekent dus een warm, romig gerecht. Puur comfort food dus!
Kwaliteitsverschil saffraan
Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd, omdat het ontzettend duur is. Voor 1 gram saffraan zijn namelijk 150 saffraan krokussen nodig. Het is dus niet gek dat je flink wat moet betalen voor een portie saffraan.
Ik kreeg de saffraan die ik in dit recept heb gebruik van Sjah saffraan. In een eerder recept beklaagde ik me over het feit dat de saffraan niet mooi geel kleurde. Zij zagen dit op Instagram en wilden mij overtuigen van hun saffraan. Dus ik kreeg keurig een zakje saffraan opgestuurd. Deze heb ik gebruikt voor mijn risotto alla milanese en ik was echt ontzettend onder de indruk van de saffraan. Het kleurt prachtig geel en geeft een heerlijke smaak. Absoluut anders dan de saffraan die je in de supermarkt kunt kopen.
Dus wil je dit recept maken? Dan adviseer ik je echt om te adviseren in goede saffraan. Ga eens naar de toko, of bestel je saffraan bij de jongens van Sjah saffraan. Daarmee komt het gerecht echt veel meer tot z’n recht!
PS. Dit is trouwens geen gesponsord bericht hoor. Ik heb de saffraan gekregen van Sjah, ze hebben me niet betaald om reclame voor hen te maken. Ik ben alleen ontzettend verrast over het kwaliteitsverschil in saffraan en werk graag met goede producten.
Meer risotto recepten
Ben jij net als ik een groot risotto fan? Bekijk dan mijn 10 beste risotto recepten. En als je dat nog niet genoeg vindt, dan heb ik een hele pagina met al mijn risotto recepten voor je klaar staan.
Risotto alla milanese
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 ui
- 400 gram risotto rijst
- 1 portie saffraan
- 100 ml droge witte wijn
- 2 blokjes groente bouillon + 1 liter kokend water
- 50 gram roomboter
- 50 gram Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan.Snij de ui fijn en doe in de pan. Bak een paar minuten. Voeg de rijst toe en bak een paar minuten mee totdat de rijst glazig oogt.
- Roer de saffraan door de witte wijn en schenk dit over de rijst. Roer goed door en laat de wijn verdampen.
- Blus verder af met een flinke scheut groente bouillon, totdat de rijst net aan onder water staat. Roer goed door en laat de bouillon verdampen. Voeg weer een flinke scheut bouillon toe als het bijna is verdampt en herhaal dit totdat de rijst bijna gaar is.
- Roer de boter en Parmezaanse kaas door de risotto. Breng op smaak met zout en peper.
Kidsproof tips
- Als je kind van risottorijst houdt, dan zit je met dit gerecht goed. Veel puurder wordt het namelijk niet. Geen gekke zichtbare groentes aan toegevoegd. Dit is een kindvriendelijk recept!
- Serveer de risotto met een flinke bak rauwkost, om toch wat groente binnen te krijgen.
Review