Dit is één van mijn favoriete winter risotto’s. Normaal gesproken maak ik risotto met witte wijn, of alleen met bouillon, maar deze risotto maak ik met rode wijn. Dat geeft een hele andere smaak aan het gerecht. De combinatie van rode wijn, paddenstoelen en tijm is echt super lekker!

Ben je geen fan van paddenstoelen en lust je wel champignons? Gebruik dan alleen kastanje champignons of gewone champignons, dat is ook heel erg lekker!

Rode wijn risotto met champignons

Risotto met rode wijn en paddenstoelen

Dit is een heerlijk winterse vegetarische risotto. De rode wijn zorgt voor een verrassende smaak aan de risotto. Deze vegetarische risotto valt ook goed in de smaak bij vleeseters! 
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Champignons, Paddenstoelen, Risotto, Tijm, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 1 ui
  • 400 gram paddenstoel paddenstoelenmix, kastanje champignons of gewone champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 3 theelepels tijm verse tijmblaadjes of gedroogd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 320 gram risottorijst
  • 2 blokjes paddenstoelen bouillon maak 1 liter bouillon met de bouillonblokjes
  • 125 gram Parmezaanse kaas
  • truffelolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snij de ui fijn en bak deze ongeveer 2 minuten samen met 2 theelepels tijm in 25 gram boter en de olijfolie en voeg dan de risottorijst toe. Roer goed door en bak de risotto ongeveer 1-2 minuten totdat deze glazig oogt. 
  • Blus de ui af met een de rode wijn en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur. Als je wijn verdampt is, giet je wat paddenstoelen bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  • Snij intussen de paddenstoelen in grove stukken. Bak de paddenstoelen in een hapjespan met de helft van de roomboter tot ze mooi goudbruin kleuren. Dit duurt ongeveer 5-8 minuten. 
  • Snij de knoflook fijn en voeg toe aan de champignons. Breng op smaak met zout, peper en wat tijm.
  • Voeg de paddenstoelen aan het eind toe aan de risotto. Roer de helft van de Parmezaanse kaas door de risotto en breng op smaak met zout en peper en een paar druppels truffelolie. Garneer met parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Laat ik maar eerlijk zijn: dit gerecht valt niet bij ieder kind in de smaak. Mijn zoontje is toevallig dol op champignons en risotto en vindt dit dus een heerlijk gerecht, maar niet elk kind houdt ervan. 
  • Hoewel de rode wijn bijna helemaal vervliegt, kan ik me voorstellen dat je dit niet aan je kind wilt voorschotelen. Je kunt de rode wijn vervangen door paddenstoelen bouillon.

Voedingswaarde

Calorieën: 453kcal

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Online cursus Vaker Vega

Wil jij vaker vegetarisch eten?

Maar weet je niet waar je moet beginnen?

Of heb je niet genoeg inspiratie?

✓ Of weet je niet hoe je het kunt volhouden?

✓ Ben je bang om vlees te missen?

Doe mee met de online cursus Vaker Vega. Ik leer je in 5 weken alles wat je nodig hebt om vegetarisch eten in te passen in jouw leven.

Online cursus vegetarisch eten