Romanesco: familie van bloemkool en broccoli

Romanesco is een prachtige koolsoort en is familie van bloemkool en broccoli. Het ziet er ook letterlijk uit als een kruising tussen broccoli en bloemkool, maar dan met prachtige roosjes die eruit zien als kleine kerstboompjes. Vandaar dat romanesco een super leuke groente is om met kerst te serveren.

Waar kun je romanesco kopen?

Romanesco ligt niet zomaar in iedere supermarkt. Bij een goede groenteboer of op de markt maak je de meeste kans. Mocht je er niet in slagen om romanesco op de kop te tikken, dan kun je natuurlijk terugvallen op het broertje en zusje; bloemkool en broccoli.

Lekker bijgerecht

Deze romanesco is een heerlijk bijgerecht voor kerst. De roosjes zien eruit als kleine kerstboompjes, dus dit ziet er super kerstig uit op tafel. Ik zet met kerst vaak meerdere bijgerechten op tafel.

5 onmisbare vegetarische recepten

Wil je vaker vegetarisch eten en kun je wel wat hulp gebruiken?

✓ e-book met 5 vega recepten

Makkelijk om te maken

✓ Voor slechts 2,99

vegetarische recepten

Groente bijgerecht kerst
Vegetarisch kerstdiner

Romanesco: snel klaar

Deze romanesco maak je door het in z’n geheel te koken. Kook het in een pan ruim kokend water. Serveer met lekkere pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

De romanesco kun je gewoon ter plekke klaar maken. Met 8 minuten is de romanesco klaar.

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Weet je nog niet wat je wilt koken met kerst? Ik heb inmiddels een flinke verzameling vegetarische kerstrecepten ontwikkeld. Van vega boeuf bourguignon tot beet wellington en makkelijke desserts.

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner

Romanesco kerstboom

Romanesco is familie van de bloemkool en broccoli en is heerlijk om te serveren met kerst. De roosjes van de romanesco zien eruit als kleine kerstboompjes dus hiermee haal je echt een stukje kerst op tafel.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 8 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Kerst, Kerstboom, Kerstdiner, Kidsproof, Romanesco, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 romanesco
  • 1 handje pijnboompitten
  • 15 gram roomboter
  • 1 handje Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de romanesco en kook in z'n geheel in een pan ruimkokend water in ongeveer 8-10 minuten gaar. Giet af. Verdeel de roomboter in kleine klontjes over de warme romanesco.
  • Verwarm intussen de pijnboompitten in een koekenpan tot ze mooi goudbruin kleuren. Pas op dat ze niet aanbranden!
  • Leg de romanesco op een bord. Rasp de Parmezaanse kaas als sneeuw over de romanesco en strooi de pijnboompitten erover. Breng op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Deze romanesco is een feestje om te zien. Net een echte kerstboom.
  • De smaak van romanesco lijkt op bloemkool, maar dan iets milder. Zeker kidsproof dus. 
  • Je kunt de romanesco vervangen door bloemkool of broccoli. 

Voedingswaarde

Calorieën: 30kcalKoolhydraten: 1gEiwitten: 1gVet: 3gVerzadigd vet: 2gCholesterol: 8mgZout: 31mgSuiker: 1gVitamin A: 94IUVitamine C: 1mgCalcium: 3mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer