Romanesco: familie van bloemkool en broccoli
Romanesco is een prachtige koolsoort en is familie van bloemkool en broccoli. Het ziet er ook letterlijk uit als een kruising tussen broccoli en bloemkool, maar dan met prachtige roosjes die eruit zien als kleine kerstboompjes. Vandaar dat romanesco een super leuke groente is om met kerst te serveren.
Waar kun je romanesco kopen?
Romanesco ligt niet zomaar in iedere supermarkt. Bij een goede groenteboer of op de markt maak je de meeste kans. Mocht je er niet in slagen om romanesco op de kop te tikken, dan kun je natuurlijk terugvallen op het broertje en zusje; bloemkool en broccoli.
Lekker bijgerecht
Deze romanesco is een heerlijk bijgerecht voor kerst. De roosjes zien eruit als kleine kerstboompjes, dus dit ziet er super kerstig uit op tafel. Ik zet met kerst vaak meerdere bijgerechten op tafel. Mijn favoriete bijgerechten heb ik voor je op een rij gezet in dit artikel.
Romanesco: snel klaar
Deze romanesco maak je door het in z’n geheel te koken. Kook het in een pan ruim kokend water. Serveer met lekkere pijnboompitten en Parmezaanse kaas.
De romanesco kun je gewoon ter plekke klaar maken. Met 8 minuten is de romanesco klaar.
Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten
Weet je nog niet wat je wilt koken met kerst? Ik heb inmiddels een flinke verzameling vegetarische kerstrecepten ontwikkeld. Van vega boeuf bourguignon tot beet wellington en makkelijke desserts.
.Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.
- 7x de lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst
- 7x de lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
- 7x de lekkerste vegetarische bijgerechten voor kerst
- De lekkerste vegetarische desserts voor kerst
Daarnaast heb ik ook een paar kerstmenu’s voor je klaar staan met gerechten die ik zelf heb geselecteerd. Zo hoef je zelf helemaal niet meer na te denken over het samenstellen van een menu. Handig toch?!
Ingrediënten
- 1 romanesco
- 1 handje pijnboompitten
- 15 gram roomboter
- 1 handje Parmezaanse kaas
- zout
- peper
Instructies
- Was de romanesco en kook in z'n geheel in een pan ruimkokend water in ongeveer 8-10 minuten gaar. Giet af. Verdeel de roomboter in kleine klontjes over de warme romanesco.
- Verwarm intussen de pijnboompitten in een koekenpan tot ze mooi goudbruin kleuren. Pas op dat ze niet aanbranden!
- Leg de romanesco op een bord. Rasp de Parmezaanse kaas als sneeuw over de romanesco en strooi de pijnboompitten erover. Breng op smaak met zout en peper.
Kidsproof tips
- Deze romanesco is een feestje om te zien. Net een echte kerstboom.
- De smaak van romanesco lijkt op bloemkool, maar dan iets milder. Zeker kidsproof dus.
- Je kunt de romanesco vervangen door bloemkool of broccoli.
Voedingswaarden
Disclaimer
Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.