Aziatische sperziebonen

Sperziebonen zijn één van mijn lievelingsgroente. Ik vind ze heerlijk van smaak en ook heel fijn dat je er zoveel kanten mee op kunt! Ik maakte eerder al eens deze salade en deze curry. Maar ook in wraps of in een stoofschotel zijn ze heerlijk!

Makkelijk recept sajoer boontjes zonder pakjes en zakjes

Dit keer had ik zin in sajoer boontjes, een Aziatisch gerecht. De meeste Nederlanders maken dit met een boemboe van Conimex, maar het leek mij een mooie uitdaging om dit zonder pakjes en zakjes te maken. Het lijkt misschien heel erg ingewikkeld om zonder pakjes en zakjes zelf zo’n Aziatisch gerecht te maken, maar dat valt in het geval van deze sajoer boontjes erg mee! Als je gember, sambal en kokosmelk in huis hebt, dan ben je al een heel eind! Deze sajoer boontjes staat binnen 15 minuten op tafel.

Aziatische boontjes
Sajoer boontjes zonder pakjes en zakjes

Sajoer boontjes als bijgerecht bij een rijsttafel

Sajoer boontjes kun je heerlijk serveren als bijgerecht bij een rijsttafel. Dit recept is lekker als bijgerecht voor 4 personen. Serveer er bijvoorbeeld een lekkere jackfruit rendang bij, zelfgemaakte atjar en rijst bij.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegan Indonesische rendang van jackfruit
Indonesische rendang zonder vlees, met jackfruit. Deze rendang is het perfecte vegan alternatief voor de traditionele Indonesische rendang. Lekker met sajoer boontjes of andere groente en rijst.
Bekijk recept
Atjar tjampoer zelf maken
Atjar tjampoer is ontzettend makkelijk en goedkoop om zelf te maken. Met een kool, wortel en kurkuma maak je heel eenvoudig je eigen atjar!
Bekijk recept
Vegetarische ajam ketjap met seitan en zelfgemaakte atjar tjampoer
Dit is een heerlijke vegetarische variant op ajam ketjap of babi ketjap. Deze ajam ketjap is gemaakt met seitan. Serveer met sperziebonen, rijst en atjar tjampoer en je hebt een heerlijke Aziatische maaltijd.
Bekijk recept
Aziatische boontjes
Sajoer boontjes zonder pakjes en zakjes

Sajoer boontjes

Deze sajoer boontjes maak je heel eenvoudig zonder pakjes en zakjes. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Deze vegetarische Aziatische topper staat binnen 15 minuten op tafel. Serveer met wat rijst en/of naan brood en je hebt een heerlijke maaltijd!
4.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 12 minuten
Totale tijd: 17 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch
TrefwoordBoemboe, Curry, Kidsproof, Sajoer boontjes, Sperziebonen, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram sperzieboon
  • zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 theelepel palmsuiker (gulu dwaja) gebruik kokossuiker of bruine basterd als alternatief
  • 1-2 theelepels sambal oelek naar smaak
  • 25 gram gemalen kokos
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 0,5 limoen

Optioneel, om te garneren / serveren

  • seroendeng
  • verse koriander
  • (zilvervlies) rijst
  • naanbrood

Instructies

  • Was en dop de boontjes. Blancheer de boontjes ongeveer 6 minuten in kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Zet even apart.
  • Snipper de ui, schil de gember en snij fijn. Snij ook de knoflook fijn.
    Verwarm de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui, gember en knoflook.
  • Voeg de suiker en sambal na 2 minuten toe en bak 1 minuut mee.
    Voeg de kokosmelk, kokosrasp, 50 ml water en tomatenpuree toe. Voeg ook de sap van de limoen toe. Roer goed door en laat de saus 5 minuten pruttelen.
  • Voeg de boontjes toe aan de saus en breng eventueel op smaak met zout. Hou je van spicy? Voeg dan eventueel wat extra sambal toe.
  • Serveer met rijst of naanbrood.

Optioneel

  • Garneer met verse koriander en/of seroendeng

Kidsproof tips

  • Sperziebonen klinken een stuk lekkerder als je ze ‘groene frietjes’ noemt. Mijn kinderen zijn er gek op.
  • Ik vind het prima als mijn kids de sperziebonen met de handen eten. Dat verlaagt vaak weer de eetdrempel.