Aziatische sperziebonen
Sperziebonen zijn één van mijn lievelingsgroente. Ik vind ze heerlijk van smaak en ook heel fijn dat je er zoveel kanten mee op kunt! Ik maakte eerder al eens deze salade en deze curry. Maar ook in wraps of in een stoofschotel zijn ze heerlijk!
Makkelijk recept sajoer boontjes zonder pakjes en zakjes
Dit keer had ik zin in sajoer boontjes, een Aziatisch gerecht. De meeste Nederlanders maken dit met een boemboe van Conimex, maar het leek mij een mooie uitdaging om dit zonder pakjes en zakjes te maken. Het lijkt misschien heel erg ingewikkeld om zonder pakjes en zakjes zelf zo’n Aziatisch gerecht te maken, maar dat valt in het geval van deze sajoer boontjes erg mee! Als je gember, sambal en kokosmelk in huis hebt, dan ben je al een heel eind! Deze sajoer boontjes staat binnen 15 minuten op tafel.
Sajoer boontjes als bijgerecht bij een rijsttafel
Sajoer boontjes kun je heerlijk serveren als bijgerecht bij een rijsttafel. Dit recept is lekker als bijgerecht voor 4 personen. Serveer er bijvoorbeeld een lekkere jackfruit rendang bij, zelfgemaakte atjar en rijst bij.
Sajoer boontjes
Ingrediënten
- 500 gram sperzieboon
- zonnebloemolie
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm gember
- 1 theelepel palmsuiker (gulu dwaja) gebruik kokossuiker of bruine basterd als alternatief
- 1-2 theelepels sambal oelek naar smaak
- 25 gram gemalen kokos
- 250 ml kokosmelk
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 0,5 limoen
Optioneel, om te garneren / serveren
- seroendeng
- verse koriander
- (zilvervlies) rijst
- naanbrood
Instructies
- Was en dop de boontjes. Blancheer de boontjes ongeveer 6 minuten in kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Zet even apart.
- Snipper de ui, schil de gember en snij fijn. Snij ook de knoflook fijn. Verwarm de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui, gember en knoflook.
- Voeg de suiker en sambal na 2 minuten toe en bak 1 minuut mee. Voeg de kokosmelk, kokosrasp, 50 ml water en tomatenpuree toe. Voeg ook de sap van de limoen toe. Roer goed door en laat de saus 5 minuten pruttelen.
- Voeg de boontjes toe aan de saus en breng eventueel op smaak met zout. Hou je van spicy? Voeg dan eventueel wat extra sambal toe.
- Serveer met rijst of naanbrood.
Optioneel
- Garneer met verse koriander en/of seroendeng
Kidsproof tips
- Sperziebonen klinken een stuk lekkerder als je ze ‘groene frietjes’ noemt. Mijn kinderen zijn er gek op.
- Ik vind het prima als mijn kids de sperziebonen met de handen eten. Dat verlaagt vaak weer de eetdrempel.
Review