Deze pompoencurry is heerlijk zacht van smaak. Een lekker vegetarisch gerechtje waarbij zelfs een doorgewinterde vleeseter het vlees niet mist. Het is een van mijn favoriete curry’s in de herfst! De curry staat binnen 20 minuten op tafel en is lekker voedzaam door de pompoen en de tuinerwten. Je serveert de curry met rijst en naanbrood.
Porties: personen
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm verse gember
- 200 ml gepelde tomaten
- 1 theelepel kurkuma
- 1,5 theelepel gemalen koriander
- 1,5 theelepel komijn
- 0,5 theelepel sambal
- 1,5 eetlepel tamarindepasta
- 500 gram pompoen
- 400 ml kokosmelk
- 200 gram bloemkoolroosjes
- 200 gram tuinerwtjes
- 1 blokje groentenbouillon
Instructies
- Snij de ui, knoflook en gember fijn en fruit deze kort in een hapjespan. Voeg de sambal, tamarindepasta, koriander, komijn en kurkuma toe en bak 1 minuut mee.
- Was de pompoen (schillen is niet nodig) en snij deze in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe de pompoen in de pan en bak 5 minuten mee.
- Blus de pompoen met de tomaten, bouillonblokje en kokosmelk en laat 15 minuten pruttelen. Voeg in de laatste 2 minuten de tuinerwtjes en de bloemkoolroosjes toe. Je curry is klaar als de pompoen gaar is! Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Kidsproof tips
- Deze curry is al favoriet bij kinderen. Hij is zacht van smaak en daarmee heel toegankelijk. Je kunt eventueel de sambal achterwege laten om de smaak nog meer te verzachten.
- Houdt jouw kind niet van pompoen of bloemkool, of überhaupt niet van stukjes? Dan kun je de curry pureren voordat je de tuinerwten erdoor doet. Je kunt de groenten ook vervangen door andere groenten, zoals bijvoorbeeld champignons, courgette en wortel.
Voedingswaarden
Calorieën: 386kcal
Disclaimer
Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.
Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en gebruik hashtag #foxilicious
Rinie de Groot says:
Als je gemberpoeder gebruikt ipv verse gember, hoeveel moet je dan gebruiken?
En: wat zou je kunnen doen met de rest van de tamarindepasta?
Bedankt voor het recept, ga het zeker proberen.
Nienke - Foxilicious says:
Hoi Rinie,
Wat leuk dat je het recept gaat proberen! VOor gemberpoeder geldt, dat je 1 cm verse gember kunt vervangen door 1 theelepel gemberpoeder. Ik zou altijd eerst de helft van de hoeveelheid doen en dan proeven. De smaak is toch net anders dan verse gember.
Tamarinde wordt vaak in Indonesië en India gebruikt in gerechten, het geeft een lekker zuurtje aan een gerecht. Ik vind het heerlijk in curry’s. Je kunt tamarindepasta in de koelkast bewaren, dus als je deze curry lekker vindt, kun je de tamarinde een volgende keer weer gebruiken. Je kunt allerlei varianten maken op deze curry. Vervang de bloemkool en pompoen eens door paprika en sperziebonen. Of laat de groente weg en vervang deze door hardgekookt ei.
Tamarinde kun je ook door de nasi doen, of in de pindasaus. Er zijn ook leuke recepten te vinden met tamarinde in een citroentaart. Dit heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat het lekker is :).
Heel veel kookplezier! Laat je weten wat je ervan vond?
Jitske says:
Heerlijke curry vol smaak! Onze kinderen (4 en 6) hebben er ook super lekker van gegeten (de variant zonder sambal en ik heb de gember heel fijn geraspt).
Nienke - Foxilicious says:
Wat leuk om te horen Jitske! En bedankt voor je berichtje :). Fijn dat de kids het ook lekker vonden.