Deze sperziebonen stoof maakte ik onlangs in het kader van de #swiepswoepswap van Mandy and more. Het idee van Mandy is dat foodbloggers elkaars recepten koken en dat vind ik super leuk! Het geeft weer nieuwe inspiratie en het is heel leuk om eens wat uitgebreider een kijkje te nemen op de website van een collega foodie. Deze maand mocht ik een recept koken van Kookboek van Anouk. Anouk is ook vegetarier, dus ik kon mijn lol op.

Al snel viel mijn oog op de sperziebonen stoof van Anouk. Ik ben gek op sperziebonen, één van mijn favoriete groente! Anouk maakte de stoof met dille en dat is een kruid wat ik zelden gebruik, dus dit leek een goed argument om dit recept te koken. En dat pakte goed uit, want oioi wat was dit lekker!

Lichte maaltijd

De stoof an sich is een lekkere lichte maaltijd. Ik vind het lekker om te dippen, dus ik maakte er naanbrood bij, volgens het recept van Eef kookt zo (ook een super leuke foodblogger!). Je kunt de stoof ook met wat rijst, bulgur of couscous eten.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Eenpansgerecht

Anouk schrijft bij haar recept: “De ingrediënten voor de Sperziebonenstoof heb je waarschijnlijk al voor 90% in huis en qua bereidingswijze heb je maar 1 pan nodig.” Dat klinkt aantrekkelijk he? En het klopt hoor, de stoof was super makkelijk om te maken en ik vind het ideaal dat je er maar één pan voor nodig hebt! Het enige dat ik niet in huis had, was verse dille. De rest had ik inderdaad in huis.

Foxilicious sausje

Het leuke aan de swiepswoepswap vind ik, dat je je eigen draai kunt geven aan de gerechten van collega bloggers. Ik paste daarom het recept van Anouk iets aan. Ik heb verse tomaten gebruikt in plaats van tomatenblokjes en heb de verhoudingen iets aangepast. De verse tomaten zijn met name in de zomer een perfecte smaakmaker voor zo’n stoof. In de winter kun je prima kiezen voor een blik tomatenblokjes, want dan zijn de verse tomaten wat minder op smaak.

Griekse yoghurt dip

Anouk tipte bij haar recept om er een dip van Griekse yoghurt bij te serveren. Dit is lekker fris en past inderdaad heerlijk bij de stoof. Maar hoe maak je zo’n dip? Wel nu; het is heel makkelijk: 200 gram Griekse yoghurt, een scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook, verse peper en wat verse kruiden (zoals dille, peterselie, koriander). Meng de ingrediënten en klaar is je dip!

Sperziebonen stoof

Deze sperziebonen stoof is een super makkelijk en gezond vegetarisch gerecht. De belangrijkste ingrediënten zijn sperziebonen, tomaat en dille en hiermee maak je in een handomdraai een super smaakvol gerecht. Mijn kids zijn hier ook gek op! Eet de stoof met naanbrood en griekse yoghurt dip, of met rijst. Of, voor de low carb optie: maak een extra portie en eet er verder niks bij.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion
TrefwoordKidsproof, Sperziebonen, Stoof, Vegetarisch
Porties3 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gram sperzieboon
  • 1 theelepel suiker
  • 0,5 limoen
  • 800 gram tomaten verse tomaten, of tomatenblokjes, of een combinatie daarvan
  • 5 takjes verse dille
  • zout
  • peper

Optioneel, om mee te serveren

  • flat bread
  • yoghurtdip (griekse yoghurt met olijfolie, knoflook, zwarte peper en verse kruiden, bijvoorbeeld dille)

Instructies

  • Doe de olijfolie in een voorverwarmde hapjespan. Snij de uien grof en de knoflook fijn. Doe deze bij de olijfolie in de pan en bak ongeveer 2-3 minuten.
  • Verwijder de puntjes van de sperziebonen en voeg de bonen toe aan de uien. Voeg het sap van een halve limoen en de suiker toe en roer het mengsel goed door.
  • Was de tomaten en snij in blokjes (of open je blikken als je tomaat uit blik gebruikt). Voeg de tomaten toe aan de sperziebonen.
  • Verwijder de blaadjes van de takjes dille en snij deze fijn. Voeg toe aan de stoof. Doe de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 20 minuten pruttelen op middenhoog vuur.
  • Proef de stoof en breng op smaak met zout en peper. Ik vind het lekker als de boontjes beetgaar zijn. Laat de stoof eventueel langer op het vuur staan als je de boontjes zachter wil.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op sperziebonen. Ik noem ze ‘groene frietjes’, dat maakt het wat aantrekkelijker. 
  • Kook de stoof eventueel iets langer zodat de bonen zacht zijn. Kinderen vinden dat vaak lekkerder. 
  • Houdt jouw kind niet van sperziebonen? Maak deze stoof dan met broccoli of courgette. De kooktijd is dan iets korter.