Op zoek naar een lekker winterse stamppot? Maak dan deze Hollandse stamp met savooie kool.
Savooie kool
Savooiekool is één van de oudste koolsoorten. Het is vernoemd naar de historische regio Savoye in Frankrijk. Je herkent de savooie kool aan de groene ribbelachtige bladen. Hij ziet er echt prachtig uit!
Je kunt best veel verschillende gerechten maken met savooie kool. Denk aan roerbak gerechten, nasi, koolburgers, koolsoep, kool steak en koolsla. De bladen van de savooie kool kun je ook gebruiken als wrap, of pastavel.
Meer vegetarische stamppot
Nog niet overtuigd van deze lekkere koolstamppot? Probeer dan eens een van onderstaande vega stamppotjes. Er zijn genoeg lekkere stamppoten te maken!
Of denk aan een lekkere andijvie stamppot, of broccoli stamppot of stamppot met raapstelen.
Stamppot met savooie kool
Ingrediënten
- 1,5 kg aardappel
- 1 blokje groenten bouillon
- 2 eetlepels sesamolie
- 100 gram cashewnoten
- 50 gram roomboter
- 750 gram Savooiekool ik had 1 kleine tot medium kool
- 150 ml melk
- mosterd
- zout
- peper
Instructies
- Schil de aardappels, was ze en snij in vieren. Kook de aardappels in ruim water met een bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar.
- Verwarm intussen de sesamolie in een flinke hapjespan, wok of koekenpan. Bak hierin de cashewnoten in een paar minuten goudbruin. Haal de noten uit de pan en zet even apart.
- Snij de kool doormidden en verwijder de harde kern. Snij in dunne reepjes. Verwarm de roomboter in de pan en roerbak hierin de kool. Bepaal zelf hoe lang je de kool bakt. Hou je van knapperig? Dan is een paar minuten genoeg. Wil je de kool wat zachter hebben, bak de kool dan 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe aan de kool zodat het kan koken en hierdoor extra zacht wordt.
- Giet de aardappels af, voeg de melk en mosterd toe en pureer de aardappels. Breng op smaak met zout en peper. Roer de kool door de aardappelpuree vlak voordat je de stamppot serveert. Garneer met de cashewnoten.
Kidsproof tips
- Kinderen vinden zachte groente vaak lekkerder dan hard. Bak de kool daarom wat langer als je met kids eet. Of kook de kool in plaats van bakken.
Review