Postelein stamppot met zoete aardappel

Stamppot vergeten groente

Vergeten groente

Postelein hoort wat mij betreft bij de familie van vergeten groente. Je ziet ze nog maar zelden in de supermarkt. Bij mij zit postelein geregeld in mijn biologische groentetas, dus daarom kook ik er toch wat vaker mee. Postelein is voor mij een soort kruising tussen veldsla en rucola. Het heeft een lekkere bite, maar is niet zo bitter als rucola. Het ziet er prachtig uit en je kunt er daarom de mooiste salades mee maken.

Postelein groeit goed op Nederlandse bodem en is vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar, want er bestaat namelijk winter en zomer postelein. Je vind het niet zo vaak in de supermarkt, maar bij een goede markt moet je deze mooie groente zeker wel kunnen vinden.

Help, ik kan geen postelein vinden

Ai, ja dat kan gebeuren. Het is niet voor niets een vergeten groente, dus het kan goed zijn dat jouw favoriete winkel vergeten is om postelein in het assortiment op te nemen. Niet gevreesd, vervang de postelein in dit recept dan door veldsla, spinazie, raapstelen of rucola.

Jouw Foxilicious account

Wil jij vaker vegetarisch eten? Ik inspireer je graag met lekkere en makkelijke vega(n) recepten met kidsproof tips. Maak een gratis account aan voor leuke extra's:

✓ Sla je favoriete recepten op in je eigen collecties

✓ Ontvang vega weekmenu's

✓ Beheer je account en ontvang extra's

Foxilicious foodblog recepten vegetarisch en vegan

Stamppot vergeten groente

Postelein stamppot met zoete aardappel

Deze postelein stamppot is een heerlijk verrassend vegetarische stamppot. De geitenkaas en appel zorgen voor een fris zoete smaak en de vega speckjes geven een lekkere bite aan het gerecht. Een lekkere stamppot met deze prachtige vergeten groente.
3 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Fusion, Hollands
Trefwoord: Kidsproof, Postelein, Stamppot, Vegetarisch, Zoete aardappel
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo zoete aardappel
  • 2 blokjes groenten bouillon
  • 600 gram postelein
  • 2 appel
  • 250 gram vegetarische spekjes
  • 50 gram roomboter
  • 150 ml melk
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de zoete aardappels en snij in partjes. Doe de aardappels in een pan, samen met de bouillonblokjes en vul met water. Kook de zoete aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en pureer de aardappels samen met de melk tot een mooie puree. Voeg de geitenkaas toe en breng eventueel op smaak met zout en peper. 
  • Was de postelein en maak goed droog.
  • Schil de appels en snij in kleine stukjes. Verwarm 25 gram roomboter in een kleine koekenpan en bak hierin kort de appeltjes. Doe de appeltjes, inclusief de boter waarin je ze gebakken hebt bij de puree. 
  • Doe nu opnieuw 25 gram boter in de pan en bak hierin de vegetarische speckjes krokant in ongeveer 5 minuten. Voeg de speckjes, met boter, toe aan de puree. 
  • Roer nu de postelein door de puree en je stamppot is klaar! 

Kidsproof tips

  • Rauwe postelein zijn niet per sé favoriet bij kinderen. De groente blijft wat knapperig en niet alle kinderen houden daarvan. Tot mijn verbazing vond Joppe het wel lekker, dus ik zou zeggen: gooi de handdoek niet meteen in de ring!
  • Je kunt de postelein ook vervangen door spinazie, andijvie, broccoli, sperziebonen of rucola. 
  • Of hou wat zoete aardappel apart en serveer daar rauwkost bij. 

Voedingswaarde

Calorieën: 366kcalKoolhydraten: 26gEiwitten: 21gVet: 22gVerzadigd vet: 12gCholesterol: 44mgZout: 652mgKalium: 548mgVezels: 5gSuiker: 12gVitamin A: 2480IUVitamine C: 39mgCalcium: 148mgIron: 3mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Stamppot variaties

Hou jij van stamppot, maar wil je weleens wat anders dan de standaard boerenkool of hutspot? Doe dan wat inspiratie op met deze lekkere vegetarische stamppoten:

Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Deze vegetarische boerenkool stamppot is een absolute verrassing op tafel. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de boerenkool klassieker. Serveer met een mespuntje sambal en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Recept voor vegetarische boerenkool stamppot met banaan
Broccoli stamppot met zongedroogde tomaat en geitenkaas
Deze broccoli stamppot is ideaal als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan, maar toch lekker wilt eten. De combinatie van broccoli, geitenkaas en zongedroogde tomaten is verrassend lekker. Binnen 20 minuten heb je deze vegetarische topper op tafel staan. 
Bekijk recept
Vegetarische stamppot
Prei stamppot met Aziatisch gekruide vega balletjes
Deze prei stamppot is heerlijk zacht van smaak. De Aziatisch gekruide vega balletjes geven een heerlijke twist aan deze vega stamp.
Bekijk recept
Recept voor vegetarische prei stamppot
Stamppot vergeten groente
Postelein stamppot met zoete aardappel

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling