Postelein stamppot met zoete aardappel

         Stamppot vergeten groente

Vergeten groente

Postelein hoort wat mij betreft bij de familie van vergeten groente. Je ziet ze nog maar zelden in de supermarkt. Bij mij zit postelein geregeld in mijn biologische groentetas, dus daarom kook ik er toch wat vaker mee. Postelein is voor mij een soort kruising tussen veldsla en rucola. Het heeft een lekkere bite, maar is niet zo bitter als rucola. Het ziet er prachtig uit en je kunt er daarom de mooiste salades mee maken.

Postelein groeit goed op Nederlandse bodem en is vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar, want er bestaat namelijk winter en zomer postelein. Je vind het niet zo vaak in de supermarkt, maar bij een goede markt moet je deze mooie groente zeker wel kunnen vinden.

Help, ik kan geen postelein vinden

Ai, ja dat kan gebeuren. Het is niet voor niets een vergeten groente, dus het kan goed zijn dat jouw favoriete winkel vergeten is om postelein in het assortiment op te nemen. Niet gevreesd, vervang de postelein in dit recept dan door veldsla, spinazie, raapstelen of rucola.

Stamppot vergeten groente

Postelein stamppot met zoete aardappel

Deze postelein stamppot is een heerlijk verrassend vegetarische stamppot. De geitenkaas en appel zorgen voor een fris zoete smaak en de vega speckjes geven een lekkere bite aan het gerecht. Een lekkere stamppot met deze prachtige vergeten groente.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Fusion, Hollands
Trefwoord: Kidsproof, Postelein, Stamppot, Vegetarisch, Zoete aardappel
Porties: 4 personen
calorieën: 366kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 1,5 kilo zoete aardappels
  • 2 blokjes groenten bouillon
  • 600 gram postelein
  • 2 appels
  • 250 gram vegetarische spekjes
  • 50 gram roomboter
  • 150 ml melk
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de zoete aardappels en snij in partjes. Doe de aardappels in een pan, samen met de bouillonblokjes en vul met water. Kook de zoete aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en pureer de aardappels samen met de melk tot een mooie puree. Voeg de geitenkaas toe en breng eventueel op smaak met zout en peper. 
  • Was de postelein en maak goed droog.
  • Schil de appels en snij in kleine stukjes. Verwarm 25 gram roomboter in een kleine koekenpan en bak hierin kort de appeltjes. Doe de appeltjes, inclusief de boter waarin je ze gebakken hebt bij de puree. 
  • Doe nu opnieuw 25 gram boter in de pan en bak hierin de vegetarische speckjes krokant in ongeveer 5 minuten. Voeg de speckjes, met boter, toe aan de puree. 
  • Roer nu de postelein door de puree en je stamppot is klaar! 

Kidsproof tips

  • Rauwe postelein zijn niet per sé favoriet bij kinderen. De groente blijft wat knapperig en niet alle kinderen houden daarvan. Tot mijn verbazing vond Joppe het wel lekker, dus ik zou zeggen: gooi de handdoek niet meteen in de ring!
  • Je kunt de postelein ook vervangen door spinazie, andijvie, broccoli, sperziebonen of rucola. 
  • Of hou wat zoete aardappel apart en serveer daar rauwkost bij. 

Voedingswaarde

Calories: 366kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 21g | Fat: 22g | Saturated Fat: 12g | Cholesterol: 44mg | Sodium: 652mg | Potassium: 548mg | Fiber: 5g | Sugar: 12g | Vitamin A: 2480IU | Vitamin C: 39mg | Calcium: 148mg | Iron: 3mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious

Stamppot variaties

Hou jij van stamppot, maar wil je weleens wat anders dan de standaard boerenkool of hutspot? Doe dan wat inspiratie op met deze lekkere vegetarische stamppoten:

Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Deze vegetarische boerenkool stamppot is een absolute verrassing op tafel. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de boerenkool klassieker. Serveer met een mespuntje sambal en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Recept vegetarisch boerenkool stamppot
Broccoli stamppot met zongedroogde tomaat en geitenkaas
Deze broccoli stamppot is ideaal als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan, maar toch lekker wilt eten. De combinatie van broccoli, geitenkaas en zongedroogde tomaten is verrassend lekker. Binnen 20 minuten heb je deze vegetarische topper op tafel staan. 
Bekijk recept
Vegetarische stamppot
Prei stamppot met Aziatisch gekruide vega balletjes
Deze prei stamppot is heerlijk zacht van smaak. Ideaal als je nog een berg prei in de koelkast hebt liggen. De Aziatisch gekruide vega balletjes geven een heerlijke twist aan deze vegetarische stamppot.
Bekijk recept
Vegetarische prei stamppot
Stamppot vergeten groente
Postelein stamppot met zoete aardappel
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Veganistische soep groente Vegan ‘kaassoep’ met broccoli
Vegetarische Griekse kofta Vegetarische balletjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *