Op zoek naar een lekker winterse stamppot? Maak dan deze Hollandse stamp met savooie kool.

Savooie kool

Savooiekool is Ć©Ć©n van de oudste koolsoorten. Het is vernoemd naar de historische regio Savoye in Frankrijk. Je herkent de savooie kool aan de groene ribbelachtige bladen. Hij ziet er echt prachtig uit!

Je kunt best veel verschillende gerechten maken met savooie kool. Denk aan roerbak gerechten, nasi, koolburgers, koolsoep, kool steak en koolsla. De bladen van de savooie kool kun je ook gebruiken als wrap, of pastavel.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meer vegetarische stamppot

Nog niet overtuigd van deze lekkere koolstamppot? Probeer dan eens een van onderstaande vega stamppotjes. Er zijn genoeg lekkere stamppoten te maken!

Postelein stamppot met zoete aardappel
Deze postelein stamppot is een heerlijk verrassend vegetarische stamppot. De geitenkaas en appel zorgen voor een fris zoete smaak en de vega speckjes geven een lekkere bite aan het gerecht. Een lekkere stamppot met deze prachtige vergeten groente.
Bekijk recept
Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Deze vegetarische boerenkool stamppot is een absolute verrassing op tafel. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de boerenkool klassieker. Serveer met een mespuntje sambal en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Prei stamppot met Aziatisch gekruide vega balletjes
Deze prei stamppot is heerlijk zacht van smaak. De Aziatisch gekruide vega balletjes geven een heerlijke twist aan deze vega stamp.
Bekijk recept

Of denk aan een lekkere andijvie stamppot, of broccoli stamppot of stamppot met raapstelen.

Stamppot met savooie kool

Een heerlijke vegetarische winter stamppot met geroerbakte savooiekool, mosterd en cashewnoten. Makkelijk om te maken en verrassend van smaak
4.41 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
TrefwoordKool, Savooie kool, Stamppot, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 1,5 kg aardappel
  • 1 blokje groenten bouillon
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 100 gram cashewnoten
  • 50 gram roomboter
  • 750 gram Savooiekool ik had 1 kleine tot medium kool
  • 150 ml melk
  • mosterd
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en snij in vieren. Kook de aardappels in ruim water met een bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar. 
  • Verwarm intussen de sesamolie in een flinke hapjespan, wok of koekenpan. Bak hierin de cashewnoten in een paar minuten goudbruin. Haal de noten uit de pan en zet even apart.
  • Snij de kool doormidden en verwijder de harde kern. Snij in dunne reepjes.
    Verwarm de roomboter in de pan en roerbak hierin de kool. Bepaal zelf hoe lang je de kool bakt. Hou je van knapperig? Dan is een paar minuten genoeg. Wil je de kool wat zachter hebben, bak de kool dan 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe aan de kool zodat het kan koken en hierdoor extra zacht wordt.
  • Giet de aardappels af, voeg de melk en mosterd toe en pureer de aardappels. Breng op smaak met zout en peper. Roer de kool door de aardappelpuree vlak voordat je de stamppot serveert. Garneer met de cashewnoten.

Kidsproof tips

  • Kinderen vinden zachte groente vaak lekkerder dan hard. Bak de kool daarom wat langer als je met kids eet. Of kook de kool in plaats van bakken.