Hoe maak je tofu klaar zodat het wel lekker smaakt?
Tofu, ik weet het. Niet iedereens eerste keuze. Veel mensen vinden tofu naar niks smaken en houden niet van de zompige structuur. Maar wist je dat je tofu ook lekker kunt bereiden? Dat het heerlijk knapperig kan smaken? En super veel smaak heeft? Je moet alleen even weten hoe. En dat laat ik je in deze blog zien met dit recept voor TexMex sticky tofu.
Hoe maak je tofu knapperig?
Als je tofu koopt in de supermarkt of de toko, is het verpakt in plastic met water. Hierdoor wordt de tofu vrij vochtig. Dat zorgt ervoor dat je de tofu lastig knapperig krijgt als je het zo gaat bakken.
Stap 1 is om ervoor te zorgen dat de tofu minder vocht bevat. Dit doe je door de tofu tussen 2 stukken keukenpapier te leggen en er iets zwaars op te leggen. Ik leg er altijd 2 kookboeken op. Ik laat de tofu dan 15 minuten rusten. Daarna is het keukenpapier vol met vocht gezogen. Nu kun je met de tofu aan de slag.
Stap 2 is om een krokant laagje aan te brengen. Snij de tofu in blokjes en bestrooi met maizena, zout en wat TexMex kruiden.
Stap 3 is om de tofu knapperig te bakken in een koekenpan met een flinke scheut zonnebloemolie. Schudt de pan regelmatig zodat alle kanten lekker krokant zijn.
Hoe zorg je dat tofu een lekkere TexMex smaak krijgt?
De TexMex smaak heb ik in 2 delen toegevoegt. Allereerst heb ik wat TexMex kruiden over de tofu gestrooid samen met de maizena.
Daarna heb ik de tofu sticky gemaakt met sojasaus en tacosaus. Hierdoor krijgt de tofu een extra lekkere TexMex smaak.
Bij welke gerechten serveer je TexMex sticky tofu?
Deze TexMex sticky tofu is lekker in eigenlijk elk TexMex gerecht. Mijn favoriet is een TexMex monkey platter.
Meer vegetarische TexMex recepten
Ben je ook zo gek op TexMex? Probeer dan zeker eens een van deze lekkere vegetarische / vegan TexMex gerechten.
Zo maak je TexMex gekruide sticky tofu!
Ingrediënten
- 400 gram tofu blok. Als je kunt kiezen tussen firm en silky, kies dan firm (stevig).
- 3 eetlepels maïzena
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels water
- 100 ml tacosaus
- 1 snufje zout
- 1 theelepel TexMex kruiden Ik maak het altijd zelf. Je kunt het ook in de supermarkt kopen
Instructies
Knapperige tofu
- Snijd de tofu in de breedte doormidden of in 3 plakken. Leg de plakken tofu op een stuk keukenpapier. Leg een ander stuk keukenpapier op de tofu en leg er vervolgens iets zwaars op (ik gebruik altijd 2 kookboeken). Laat de tofu 15-20 minuten rusten zodat het vocht eruit trekt. Hierdoor wordt de tofu straks lekker knapperig.
- Snijd de tofu vervolgens in blokjes van 1×1 cm. Doe in een kom, strooi de maizena, snufje zout en TexMex kruiden erover en schudt goed zodat alle tofu blokjes met maïzena bedekt zijn.
- Doe de olie in de pan. Voeg de tofublokjes toe als de olie goed heet is. Bak de tofu in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Schudt de pan regelmatig door zodat de blokjes aan alle kanten bruin worden.
Sticky tofu
- Blus de tofu af met de sojasaus, water en de tacosaus. Laat 1 minuutje pruttelen en haal de tofu dan van het vuur. De sticky tofu is klaar!
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op tofu. Vind je de sticky tofu een beetje spannend? Laat de sticky saus dan achterwege en laat je kind eerst eens knapperige tofu proberen.
Review