De lekkerste Panzanella salade

Zin in een lekkere zomerse salade? Probeer dan deze Panzanella salade! Een klassieker uit de Italiaanse keuken die je absoluut geproefd moet hebben! Met deze heerlijke salade heb je zowaar even het idee dat je je in Italië waant. Wie wilt dat nu niet?!

Het recept voor deze pananella salade is super simpel, super snel en super smaakvol! Binnen 10 minuten staat deze topper uit de Italiaanse keuken bij jou op tafel. Daarnaast is het een perfect ‘zero waste‘ recept doordat je restjes oud brood in de salade kunt verwerken. Deze salade is dus niet alleen 100% vegetarisch en super kidsproof, maar ook nog eens duurzaam!

Tafel vol vegetarische salades

Koken met restjes

Koken met restjes is nog nooit zo lekker geweest! Heb je wat restjes brood en groente, zoals tomaat en komkommer, over? Dan maak je in een handomdraai deze super lekkere Panzanella salade.
Italianen gooien zelden iets weg. Oud brood? Dan maken we daar gewoon een lekker gerecht van! Zo is ook deze traditionele Panzanella salade ontstaan. Van het brood worden stukjes gemaakt die je vervolgens opbakt in de pan met olie en lekkere kruiden. Op deze manier creëer je binnen enkele minuten mooie goudbruine en knapperige croutons. Super lekker én je hebt meteen je restjes goed besteed!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ik heb ook een recept voor een andijvie salade met croutons van oud brood. Een super gezonde, lekkere en verassende salade die je zeker eens moet proberen!

Andijviesalade met cottage cheese en croutons van oud brood
Met andijvie kun je veel meer lekkere gerechten maken dan alleen een stamppot. Deze andijviesalade is heerlijk fris en knapperig. De cottage cheese (huttenkase) zorgt voor een lichte dressing en geeft een frisse smaak. De croutons maak je van oud brood. Daarmee is het een heerlijk zero waste recept!
Bekijk recept

Klassieke panzanella

De klassieke panzanella maak je met oud brood, tomaat en kommer. Zo makkelijk is het! Je kunt de salade ‘aankleden’ met bijvoorbeeld olijven en kappertjes, of bijvoorbeeld restjes gegrilde groente. Ik heb er tevens voor gekozen om feta toe te voegen. Hiermee geef je de salade net wat meer body, wordt je maaltijd rijker aan eiwitten en daarnaast heeft feta een lekkere zoutige smaak. Wat mij betreft past dit perfect bij deze panzanella salade!

Meer Panzanella salades

De basis van panzanella is oud brood. Met die basis kun je een heerlijke salade maken, zoals dus de traditionele panzanella. Maar wist je dat je hier ook prima mee kunt variëren? Hieronder vind je een paar lekkere panzanella varianten die je zeker zullen verassen! Mexicaanse panzanella met vegetarische nuggets en een panzanella met nectarine en burrata. Ik kan je deze salades zeker aanraden!

Mexicaanse panzanella met vegetarische nuggets
Panzanella is van originele een Italiaans gerecht met restjes brood, maar deze Mexicaanse variant met bonen, mais, avocado en vegetarische nuggets is minstens zo lekker. Een perfect zero waste recept.
Bekijk recept
Panzanella met nectarine en burrata
Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van restjes. Restjes brood, tomaat en groente. Deze panzanella maak ik met oud brood, tomaat, nectarine en burrata. Die combinatie is echt hemels. De nectarine maakt de panzanella heerlijk zoet en extra fris en de burrata zorgt voor wat romigheid.
Bekijk recept

Panzanella salade

Koken met restjes is nog nooit zo lekker geweest! Heb je wat restjes brood en groente over? Maak een lekkere Panzanella salade. Dit recept is super simpel: je tovert binnen 10 minuten een klassieke Italiaanse salade en je hebt meteen je restjes goed besteed! Duurzaam vegetarisch en kidsproof receptje! Een ideale vegetarische ‘s zomerse maaltijd, zowel voor thuis, als op de camping!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
KeukenItaliaans
TrefwoordBroodsalade, Kidsproof, Panzanella, Salade, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 half stokbrood (oud) of sneetjes oud brood
  • 1 rode ui
  • 4 tomaten
  • 1 halve komkommer
  • 100 gram feta
  • 1 eetlepel kappertjes

Dressing

  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 1 eetlepel witte balsamico azijn
  • 1 handje verse tuinkruiden basilicum, peterselie, tijm, rozemarijn, salie

Instructies

  • Snij of scheur het brood in blokjes van ongeveer 1×1 centimeter. Besprenkel met olijfolie, zout en wat verse kruiden. Verhit een hapjespan en gril het brood totdat het lekker knapperig is. Alternatief is, om het brood in een grillijzer of in de oven te roosteren totdat het goudbruin en knapperig is. 
  • Schil de ui, snij doormidden en vervolgens in dunne halve ringen. Doe de ui en de kappertjes in een saladekom, samen met de balsamicoazijn en 2 eetlepels olijfolie.
  • Snij de tomaat in partjes en de komkommer in schijfjes. Voeg toe aan de saladekom. Brokkel de feta over je groenten. Voeg nu je broodcroutons toe. 
  • Hak nog wat verse tuinkruiden en voeg dit toe aan je salade. Meng al je ingrediënten, proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel extra olijfolie en balsamicoazijn. Geniet ervan :).

Kidsproof tips

  • Ik vind rauwe ui niet altijd even geschikt voor mijn driejarige zoon. De rest van de ingrediënten vindt hij heerlijk, dus voor hem maak ik de salade zonder ui en soms laat ik de dressing achterwege.