Buddha bowl
Bowls zijn ontzettend hip om te eten. Je ziet ze ook vaak op de menu kaart staan. Een Buddha bowl is een vegetarische maaltijd, geserveerd in een kom of een diep bord. De buddha bowl bestaat uit allerlei kleine porties van verschillende voedingsmiddelen. Denk aan granen, groente, plantaardige eiwitten en fruit.
Ik maakte een winterse buddha bowl met pompoen, rode kool, avocado, linzen, abrikoos en falafel. Eerder maakte ik aleens een vegetarische pokƩ bowl, falafel bowl, pasta bowl, taco bowl en noedel bowl.
Vegan
Deze bowl is volledig plantaardig en past dus ook in een veganistisch dieet. Ik gebruik vegan mayonaise voor de harissa mayo. Je kunt ook gewone mayonaise gebruiken, maar dan is het geen volledig vegan gerecht meer.
Voedzaam
Met deze bowl krijg je veel lekkere en gezonde voedingsbronnen binnen. Voldoende vezels, eiwitten en vitamines.
Eet de regenboog
Het leuke aan een buddha bowl vind ik dat je verschillende kleurtjes op je bord kunt toveren. Hiermee ziet het er meteen heel erg feestelijk uit.
Eindeloos variƫren
Je kunt heel eenvoudig je eigen variatie maken op deze buddha bowl. Ik nam linzen als mijn koolhydraatbron, maar je kunt ook kiezen voor quinoa, bulgur of bruine rijst. Qua groente kun je ook alle kanten op. Het is ook heerlijk om gegrilde courgette en aubergine in een bowl te werken, of gekookte wortel, paprika en tomaat.
Vegan buddha bowl met rode kool, linzen, pompoen, hummus en falafel
Ingrediƫnten
- 1 pompoen
- olijfolie
- 1 theelepel baharat kruiden alternatief: raz el hanout
- zout
- 250 gram falafel balletjes
- 400 gram linzen uit blik, 240 gram uitlekgewicht
- 1 avocado
- 300 gram rode kool
- 4 eetlepels hummus
- 1 handje gedroogde abrikozen
Dressing
- 3 eetlepels vegan mayonaise
- 2 theelepels harissa
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de pompoen goed en snij doormidden. Verwijder de pompoenpitten met een lepel. Snij de halve pompoenen in plakken en vervolgens in stukjes. Leg de pompoen stukjes op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie. Strooi er zout en baharat (of raz el hanout) over. Bak de pompoen in ongeveer 20 minuten gaar in de oven.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de falafel in ongeveer 5 minuten gaar.
- Laat de linzen uitlekken en spoel af. Snij de avocado doormidden, haal de pit eruit met een lepel, snij in plakjes en lepel de avocadostukjes uit de schil.
- Maak de dressing van vegan harissa mayonaise door de harissa door de mayo te roeren.
- Zet nu vier kommen klaar. Verdeel de pompoenblokjes over de kommen, de linzen, de rode kool, de falafel, avocado en de gedroogde abrikozen. Doe in elke kom een eetlepel hummus en een klodder harissa mayonaise.
Kidsproof tips
- Nee, mijn kinderen eten ook niet de bowl zoals hij op de foto staat. Maar het goede nieuws is, dat deze bowl best makkelijk kids proof te maken is.Ā
- Voor de kids maak ik aparte bowls met falafel, linzen, avocado, abrikoos en pompoen. Hummus eet Jolijn wel, maar Joppe niet. De harissa mayo gaat er bij mijn kids goed in.Ā
- Voel je vrij om een aantal ingrediĆ«nten te vervangen door dingen die jouw kind wel lust. Zo vervang je de linzen bijvoorbeeld door pasta, rijst of orzo en de abrikoos door dadel of rozijn.Ā
Review